InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Actrice: Kate Winslet

Actrice: Kate Winslet

Kate Winslet werd wereldberoemd door haar rol van Rose in Titanic, vanaf dat moment kon haar carriere niet meer stuk. Maar Winslet speelt in zeer diverse films en schuwt geen afwijkende rollen, als de film haar aanspreekt. Haar meest succesvolle film was The Reader waarvoor ze op alle gebieden in de prijzen viel.

Jeugd

Winslet werd geboren als Kate Elizabeth Winslet op 5 october 1975 in Reading, Berkshire, Engeland. Ze stamt uit een familie van acteurs en kwam dan ook al op jonge leeftijd in contact met acteren. Ook haar twee zussen, Anna en Beth, zochten een carriere op het toneel, de enige van het gezin die niet voor acteren koos was haar broer Joss. Op haar elfde trad Winslet op in een commercial en vanaf dat moment ging ze ook serieus lessen volgen. Datzelfde jaar ging ze naar de Redroofs Theater School, waar aandacht was voor acteren. Ze acteerde in diverse sitcoms, maar kreeg voor het eerst een serieuzere rol in de film Heavenly Creatures (1994), over twee tieners die brute moord begaan. De film was niet bijzonder succesvol, maar kreeg goede kritieken. De volgende film waarmee Winslet de aandacht trok was Sense and Sensibility (1995), waar ze een bijrol speelde (de rol van Lucy Steele) waarvoor ze zowel een Academy Award als een Oscar-nominatie kreeg. De hoofdrolspeelster Emma Thompson was die op onder de indruk van de jonge actrice.

Titanic

De echte doorbraak voor Winslet kwam met Titanic. Haar hoofdrol als Rose DeWitt Dubaker in de film van James Cameron was onvergetelijk. Over de hele wereld leefden mensen mee met het drama van upperclass Rose en haar minnaar uit de arbeidersklasse gespeeld door Leonardo DiCaprio op het gedoemde schip Titanic. Hiermee ontgroeide ze de rol van 'art house' actrice definitief. Ze kreeg opnieuw een Oscar-nominatie, waarmee ze de jongste actrice was, die twee van zulke nominaties op haar naam had staan.

Na de Titanic

Na alle aandacht voor Titanic had Winslet er behoefte aan om met onafhankelijke projecten aan de slag te gaan. Er werd beweerd dat ze de hoofdrollen in Shakespeare in Love (de hoofdrol ging naar Gwyneth Paltrow, die er een Oscar mee verdiende) en Anna and the King afsloeg om daarvoor in de plaats te spelen in Hideous Kinky (1998), een hippie-romance en Holy Smoke (1999). In 2000 trad ze opnieuw op in een kostuum-drama, Quills, naar het leven van markies De Sade. Ook de films Iris (2001), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Finding Neverland (2004), Little Children (2006), The Reader (2008) en Revolutionary Road (2008) waren allemaal zeer succesvol. Voor haar rol in The Reader kreeg ze een Golden Globe, een Academy, Screen Actors Guild en een BAFTA Award.

Persoonlijk Leven

In 1991 kreeg Winslet een relatie met schrijver en acteur Stephen Tredre die afliep in 1995. Het tweetal bleef echter bevriend. Tijdens de openingsweek van Titanic overleed Tredre aan botkanker. Op 22 november 1998 trouwde Winslet met regisseur Jim Threapleton, die ze op de set van Hideous Kinky had ontmoet. In 2000 kreeg het stel een dochter, Mia Honey Threapleton. Het echtpaar scheidde op 13 december 2001. In 2003 trouwde Winslet regisseur Sam Mendes en met hem kreeg ze datzelfde jaar een zoon, Joe Alfie Winslet Mendes. In 2010 scheidden de wegen van het stel. In december 2012 trouwde Winslet Ned Rocknroll (geboren Ned Abel Smith).

Filmografie

  • 1994 Heavenly Creatures
  • 1995 Sense and Sensibility
  • 1995 A Kid in King Arthur's Court
  • 1996 Jude
  • 1996 Ophelia Hamlet
  • 1997 Titanic
  • 1998 Hideous Kinky
  • 1999 Holy Smoke!
  • 2000 Quills
  • 2001 Enigma
  • 2001 Iris
  • 2001 Christmas Carol: The Movie
  • 2003 The Life of David Gale
  • 2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind
  • 2004 Finding Neverland
  • 2005 Romance & Cigarettes
  • 2006 Flushed Away
  • 2006 All the King's Men
  • 2006 Little Children
  • 2006 The Holiday
  • 2008 The Reader
  • 2008 Revolutionary Road
  • 2011 Mildred Pierce
  • 2011 Carnage
  • 2011 Contagion
  • 2013 Movie 43
  • 2013 Labor Day

Informatie over andere actrices is te vinden in de Special Beroemde Actrices.
Informatie over acteurs is te vinden in de Special Beroemde Acteurs.
© 2013 - 2017 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
The Reader: DVD recensieThe Reader: DVD recensieDVD Recensie The Reader Het indrukwekkende drama The Reader maakt vooral indruk vanwege het verhaal en het samenspel van…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…
De academy award, oftwel de oscarDe academy award, of de oscar, is de meest prestigieuze prijs ter wereld op het gebied van films. De officiële naam is A…
Bronnen en referenties
  • En.wikipedia.org/wiki/Kate_winslet
  • www.imdb.org

Reageer op het artikel "Actrice: Kate Winslet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sasati
Laatste update: 16-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Actrices
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!