Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’

Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’ De eerste songs van de Beatles waren overwegend liefdesliedjes, maar naarmate de groep evolueerde werd er ook rond andere onderwerpen geschreven. Anecdotes konden uitgewerkt worden tot liedjes, maar ook bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen. Dit was bijvoorbeeld het geval met ‘The Fool on the Hill’.

Magical Mystery Tour

‘The Fool on the Hill’ werd geschreven door Paul McCartney en in 1967 uitgebracht op de EP ‘The Magical Mystery Tour’, wat eigenlijk de soundtrack was van de TV-film met dezelfde titel.

Opnames

Volgens Hunter Davies, de officiële Beatle-biograaf, liet Paul het nummer voor het eerst aan John horen toen ze even vast zaten met het nummer ‘With a Little Help from my Friends’, de tweede track op de Sgt Pepper’s LP. Hoewel John blijkbaar niet zo geïnteresseerd leek, adviseerde hij zijn maat toch om het verder uit te werken en gaf hij later in een interview in Playboy toe dat het een van Pauls mooiste nummers was.

Op dat ogenblik was het eigenlijk enkel een melodie. Een tekst was er nog niet. Ook later, toen de Beatles de demo opnamen, ontbraken nog flarden tekst. Er werden tal van versies opgenomen, de ene al wat langer dan de ander, maar telkens was er een duidelijk verschil van toon en sfeer. Er werden zinnen toegevoegd en dan weer weggelaten. Nu eens had je een iets dynamischer versie, dan weer een zachtere. Het had heel wat voeten in de aarde om het nummer zijn definitieve vorm te geven. De fluiten werd pas aan het einde toegevoegd.

Inhoud

Waarover gaat deze song eigenlijk? Net zoals bij Dr Robert deden hierover weer talrijke theorieën de ronde. De twee voornaamste waren:

  • De fool on the hill was niemand minder dan de Maharishi Mahesh Yogi bij wie ze in februari 1968 enkele weken hadden verbleven in zijn commune aan de voet van de Himalaya in India. Hij werd de ‘giechelende goeroe’ genoemd en zijn tegenstanders noemden hem gek. Vandaar wellicht de link die men met dit nummer legde en waarnaar Paul in een interview ook naar verwees.
  • De tweede theorie werd door Alistair Taylor in zijn boek ‘Yesterday’ (2005) geleverd, de persoonlijke assistent van de Beatlemanager Brian Epstein die later ook eventjes de General Manager van het Apple Corps werd. Hij beweerde dat hij op een dag samen met McCartney diens hond Martha had uitgelaten en dat ze op Primrose Hill waren aanbeland, een heuvel met een prachtig zicht over Londen. Plotseling was de hand weggelopen en toen ze naar Martha op zoek gingen troffen ze een man in een regenjas aan. Ze keuvelden eventjes over het weer en daarna over het bestaan van God en op dat ogenblik keken ze even weg. Toen ze zich weer tot de man wilden richten was die verdwenen, als in rook opgelost. Wie Primrose Hill kent, weet dat iemand zomaar niet binnen enkele seconden uit het zicht kan zijn verdwenen. Gezien het onderwerp van de conversatie zou het om een wel heel mysterieuze ontmoeting gehandeld hebben. Meteen na de wandeling zou Paul het nummer dan hebben geschreven.

YouTube

Wie het promotiefilmpje, een fragment uit de TV-film, van 'The Fool on the Hill' op YouTube bekijkt ziet dat het niet is opgenomen op Primrose of een andere heuvel rond Londen, maar wel op een heuvel boven Nice. De opname ging door einde oktober 1967.

Vader McCartney

McCartney schreef het nummer in het ouderlijke huis op de piano van zijn vader. McCartney sr. had in ragtime- en jazzbands gespeeld. Buiten piano kon hij ook trompet spelen. Volgens zijn zoon zou Jim McCartney ook een invloed gehad hebben op de Beatles. In de eerste nummers die hij met John schreef paste hij toe wat hij van zijn vader had geleerd. Tijdens live-optredens combineert de ex-Beatle dit nummer met de ‘I Have a Dream’ speech van Martin Luther King Jr.

Andere versies

  • Sergio Mendes (1968)
  • Eddie Fisher (1968)
  • Corry Brokken (1968)
  • Bobbie Gentry, in het Engels en in het Japans! (1968)
  • The Four Tops (1969)
  • Petula Clark (1969)
  • Stone the Crows (1969)
  • Vera Lynn (1969)
  • Shirley Bassey (1970)
  • Helen Reddy (1976)
  • Björk in het IJslands? (1977)
  • Sarah Vaughan (1981)
  • John Williams, instrumentaal (1982)
  • Beatallica (2007)
  • Aretha Franklin (2007)
  • Mark Mallman (2009)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Magical mystery tourMagical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de w…
Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de…
De Maharishi aan het kruis genageld als ‘Sexy Sadie’De Maharishi aan het kruis genageld als ‘Sexy Sadie’De meditatievakantie die de Beatles in 1968 bij de Maharishi Mahesh Yogi doorbrachten, eindigde op een valse noot toen z…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…

De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’The Beatles waren vaak trendsetters omdat ze nieuwe dingen uitprobeerden wat dan weer werd opgepakt door anderen in hun…
Een rustgevende song van George Harrison: ‘Long long long’Een rustgevende song van George Harrison: ‘Long long long’Het George Harrison nummer ‘Long Long Long’ verwees niet alleen naar de spiritualiteit van de ‘stille Beatle’ maar eigen…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.