De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’

De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’ Als er één nummer is waarmee Paul McCartney direct geassocieerd wordt, is het wel ‘Yesterday’, een ballade die volgens het Guinness Book of Records het meest werd gecovered in de rockgeschiedenis.

Ontstaansgeschiedenis

Waar ‘Yesterday’ precies werd geschreven staat niet voor honderd procent vast. Mogelijk in Londen, maar waarschijnlijker in Parijs. Volgens Beatleproducer George Martin werd het geschreven in het George V Hotel in Parijs in de dagen dat de Beatles in de befaamde zaal Olympia in de Franse hoofdstad optraden (januari 1964). Martin herinnerde zich namelijk dat McCartney op een morgen was opgestaan met de melodie compleet in zijn hoofd. Hij had de song als het ware gedroomd en kant en klaar op een presenteerblaadje aangeboden gekregen. De eerste tekst ging over ‘scrambled eggs’, roereieren, niet onlogisch als je in een hotel logeert waar je ze als ontbijt kunt eten.

Een andere versie beweert dat hij het nummer had gedroomd in het ouderlijk huis van zijn toenmalige vriendin Jane Asher. Bij het ontwaken haastte hij zich naar de piano om het te spelen zodat hij het zeker niet zou vergeten.

Uitstel

Toch duurde het nog anderhalf jaar voor het nummer zou opgenomen worden. Er waren twee redenen waarom McCartney zijn twijfels had over het nummer.

  • De Beatles waren nog altijd een rock and rollgroep en een evergreen zou niet op hun repertoire passen. Daarom ook werd het nummer aan andere artiesten aangeboden zoals Chris Farlowe en Billy J. Kramer. Laatstgenoemde zou later toegeven dat hij nooit zo’n spijt gehad had om een nummer te weigeren als bij ‘Yesterday’.
  • De song was via een droom tot McCartney gekomen, waardoor hij twijfelde of het wel een originele melodie was. Misschien had hij met een ander lied in het hoofd gezeten, waardoor hij zonder het te beseffen had geplagieerd.Toch bleef Paul constant met het nummer in zijn hoofd zitten en erover doorbomen in zoverre dat het mensen uit zijn omgeving behoorlijk begon te irriteren. Richard Lester bijvoorbeeld had er genoeg van dat de Beatle tijdens de opnames van ‘Help!’ de melodie constant op een piano zat te spelen en maande hem aan om er eindelijk mee te stoppen.

In het vakantiehuis van Bruce Welch, ritmegitarist van de Shadows, in Albufeira, Portugal, zouden de scrambled eggs dan uiteindelijk veranderen in het definitieve ‘Yesterday’.

Opname

Het nummer was voor de Beatles evenwel nooit een prioriteit geweest vanwege het zeemzoete karakter. Net voor ze het opnamen speelden ze ‘I’m down’ in, een nummer dat veel van McCartneys stem eiste, wat niet meteen wijst op de wil om de song zo goed mogelijk te zingen.

De eerste versie was onder begeleiding van een door John Lennon bespeeld Hammondorgel. Dat zou vervangen worden door een door George Martin ingehuurd strijkersensemble dat het arrangement van de producer moest vertolken. Bang voor een te suikerige versie vroeg McCartney Martin om de strijkers zeker niet te veel op de voorgrond te plaatsen. Het nummer mocht niet te veel vioolbanden hebben met andere nummers als ‘As Tears Go By’ van Marianne Faithfull bijvoorbeeld. Het wantrouwen voor alles wat wars van rock and roll was was groot binnen de groep.

Paul is de enige Beatle die te horen is op de definitieve opname. Daardoor speelde de groep even met het idee het onder zijn naam alleen te laten uitbrengen, wat het extra voordeel bood dat de groep niet met evergreens kon geassocieerd worden, maar uiteindelijk werd van dat plan afgezien en werd het nummer op hun nieuwe album ‘Help!’ (1965) geplaatst.

In Groot-Brittannië werd het tijdens de carrière van de Beatles nooit als single uitgebracht, wel in de Verenigde Staten waar het de nummer 1-positie behaalde. In Groot-Brittannië behaalde het een top 10 in een versie van Matt Monro.

Lennons mening

Na het Beatletijdperk deed John Lennon in zijn song ‘How Do you Sleep?’ heel denigrerend over McCartney en zijn componeertalenten. ‘Yesterday’ zou het enige nummer geweest zijn dat enige waarde bezat. “The only thing you did was Yesterday”.Hij vond het nummer wel mooi, zei hij in het laatste interview voor zijn dood, maar zou het nooit willen schrijven hebben. Ironisch is wel dat het lied soms als eerbetoon werd gespeeld in restaurants waar Lennon ging dineren. Op de Belgische radio werd het nummer zelfs op 8 december 1980 gespeeld na de mededeling dat Lennon werd vermoord.

Andere versies

Volgens de Guiness Book of Records zouden er meer dan 3.000 versies van het nummer zijn opgenomen. De bekendste artiesten zijn Cilla Black, Marianne Faithfull, The Seekers, Joan Baez, Frank Sinatra, Matt Monro, Elvis Presley, Ray Charles, Marvin Gaye, Wet Wet Wet, P.P. Arnold, Placido Domingo, Andy Williams, Boyz II Men
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
For No One: een melodieus BeatlenummerFor No One: een melodieus BeatlenummerDit door Jane Asher geïnspireerde liedje wordt beschouwd als een van de meest ondergewaardeerde composities uit het oeuv…
Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Familiale liedjesavonden, crooners uit de jaren vijftig van vorige eeuw, de sfeer van dansliedjes uit de jeugd van de Be…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…
recensieThe Beatles - HelpHelp is het vijfde album uitgebracht door de Beatles. Het is geproduceerd door George Martin. Onder het label Parlophone…

Lennons moeder doorkruist zijn werk: ‘Julia’De Beatles hebben heel wat songs geschreven die gewijd waren aan vrouwen die hun leven gekruist hadden. Denk maar aan ‘M…
Hoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaaldeHoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaaldeHoe televisie als achtergrond bij het componeren invloed kon hebben op de songs van John Lennon wordt bewezen met ‘Good…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België, 2012)
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.