George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'

George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine' Van de vier Beatles stond George Harrison als ‘de religieuze’ bekend. Toen de groep begin 1967 naar India op retraite trok om meditatietechnieken te leren, was George de grote aanstoker. Hij zou na zijn Beatlecarrière nog talrijke religieus geïnspireerde nummers schrijven, maar de basis werd al bij de Fab Four gelegd zoals uit ‘I Me Mine’ blijkt.

Laatste Beatle-opname

Het laatste nummer dat de Beatles als groep opnamen was de finale medley van het ‘Abbey Road’-album, maar de andere drie Beatles namen nog een allerlaatste song op voor de laatste uitgebrachte LP ‘Let It Be‘ en dat was ‘I Me Mine’, een nummer van George Harrison. Het was tevens het enige nummer dat in de jaren zeventig werd opgenomen hoewel de drie Beatles nog enkele keren terugkeerden om overdubs te doen of nog iets toe te voegen aan bestaande opnames, maar dan zonder John Lennon. Lennon was wel op de repetitie aanwezig, maar speelde niet mee daar hij met vakantie in Denemarken was. In de film ‘Let It Be‘ kan je hem met Yoko Ono op de muziek van Harrisons compositie zien dansen. Ze dansen een wals, want ‘I Me Mine‘ is een van de weinige walsmelodieën die de Beatles hebben opgenomen.

Lennons afwezigheid

Naar de afwezigheid van Lennon werd door Harrison met een knipoog verwezen in een inleiding van de song die op ‘Anthology 3’ (1996) is te horen. Daarin zei hij dat Dave Dee zijn groep Dave Dee, Dozy, Beaky, Mickey and Tich jammer genoeg had verlaten (gebeurde effectief in 1969, toen hij een solocarrière wilde uitbouwen) maar dat Mick, Tich en hijzelf het goede werk verder zetten in studio twee. Dave Dee moest dan model staan voor John Lennon en Mick, Tich en hijzelf voor de andere Beatles. Mogelijk was toen al geweten dat Lennon de groep wou verlaten. Hij had dit reeds in intieme kring meegedeeld. Daarom was hij ook boos toen Paul McCartney een week na de opname de pers op de hoogte stelde van het feit dat hij de groep verliet, daar waar hij dat eigenlijk reeds had gedaan.

Betekenis

‘I Me Mine’ gaat over het ego van de mens, het ‘eeuwige probleem’ volgens de componist, maar verwijst eigenlijk naar het ego van de vier Beatles die de eenheid van de groep had doen afbrokkelen en de oorzaak was van de split. Harrison verklaarde de titel ook via zijn religieuze kennis. De mens heeft twee ‘ikken’: het kleine ik dat gedreven wordt door eigenbelang en het grote ik dat deel uitmaakt van het geheel waartoe alle mensen behoren. Als het kleine ik en het grote ik samenvallen overvalt je het geluk en verschijnt er een glimlach op je gezicht. Het grote ik had George gevonden na een LSD-trip, waarna hij zich bewust was geworden hoe futiliteiten ons leven eigenlijk beïnvloeden en sturen daar waar ze geen enkel belang hebben.

Het ‘I Me Mine’-principe kwam uit hindoeboeken die hij had gelezen: je kan alleen vrij zijn als je al je persoonlijke verlangens afzweert en uit de kooi van het ‘ik, mij en mezelf‘ treedt. Zo kan je één worden met God.

Inspiratie

De inspiratie voor het nummer werd ingegeven door het televisieprogramma ‘Europe - the Titled and the Untitled’ dat hij zag toen hij uit de trip ontwaakte. Het nummer duurde oorspronkelijk maar anderhalve minuut, maar Phil Spector, die het hele ‘Let It Be’-album remixte en orkestpartijen toevoegde, kopieerde bepaalde delen zodat het een minuut langer duurde.

Autobiografie

Dat George Harrison dit een essentiële song vond blijkt uit het feit dat hij zijn autobiografie naar de song noemde. Dit boek is een echt collector’s item, daar het slechts op 2000 gehandtekende exemplaren werd uitgebracht enkele weken voor de moord op John Lennon. Deze was niet erg opgetogen geweest over het boek omdat hij er naar zijn smaak te weinig in voorkwam alsof hij geen rol van betekenis in Harrisons leven had gespeeld.

In 2002, na Harrisons overlijden, werd het boek heruitgegeven.

Andere versies

Grote fan van het nummer was de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith die het nummer regelmatig live bracht.

© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Dat niet alleen John Lennon en Paul McCartney schitterende songs konden schrijven bewees George Harrison overvloedig en…

Single, album en film: ‘Help!’Single, album en film: ‘Help!’Net zoals bij ‘A Hard Day’s Night’ in 1964 werd de tweede Beatlefilm ‘Help!’ een jaar later tezamen met een single en ee…
De tegenstellingen van McCartney in ‘Hello Goodbye'De tegenstellingen van McCartney in ‘Hello Goodbye'Bij de Beatles werd Paul McCartney beschouwd als de schrijver van gemakkelijk in het oor liggende melodietjes en John Le…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.