Little Mix: een Britse popsensatie ontstaan uit X-Factor

Little Mix: een Britse popsensatie ontstaan uit X-Factor Little Mix is een Britse meidengroep, gevormd tijdens de talentenjacht X-Factor in 2011. De band bestaat uit Jade Thirlwall, Perrie Edwards, Leigh-Anne Pinnock en Jesy Nelson. Sinds 2012 scoren zij over de hele wereld hits met onder andere nummers als 'Salute' en 'Black Magic'. De Britse popsensatie is een doorslaand succes. De officiële pagina van de popgroep heeft circa 10 miljoen likes, en op Instagram hebben zij anno 2020 bijna 13 miljoen volgers. Ondanks dat de band hun grote eerste hit in Nederland nog moet scoren ontbreekt het hen hier niet aan fans, ook wel 'mixers' genoemd. Hoe is deze Britse popsensatie vanuit X-Factor ontstaan?

Inhoud


Formatie van de groep

Jade, Perrie, Leigh-Anne en Jesy doen tijdens de achtste editie van de Britse X-Factor in eerste instantie solo auditie. De meiden gaan alle vier door naar de volgende ronde, maar vallen hier af. De jury besluit ze toch nog een kans te geven en Perrie en Jesy worden in een meidengroep geplaatst evenals Jade en Leigh-Anne. De groepen waarin zij zijn geplaatst redden het echter ook niet tot de volgende ronde. De jury ziet nog steeds potentie in de meiden en besluit ze bij elkaar in een groep te zetten, genaamd Rhythmix.

Verder verloop van carrière

Het formeren van een band blijkt een goede zet te zijn want de groep redt het tot de liveshows van X-Factor. Ze worden iedere week overladen met complimenten door de jury en worden zelfs bestempeld als ‘de beste girlband die ooit meedeed aan X-Factor’. Later in het seizoen kondigt de groep aan dat ze hun naam veranderen naar Little Mix, in verband met een geschil met een liefdadigheidsinstelling die ook de naam Rhythmix naam draagt. In december 2011 wordt Little Mix de eerste groep ooit die X-Factor wint. Voorheen werd de talentenjacht met name door solisten gewonnen. Ze brengen een eerste single uit genaamd Canonball, een cover van de Ierse zanger Damien Rice. Dit wordt echter geen hit en het succes blijft uit.

Leden van Little Mix

Zoals vermeld bestaat de groep uit vier meiden, alle vier van Britse afkomst. Wie zijn deze meiden en wat is hun achtergrond?

Jade Thirlwall

Jade wordt geboren op 26 december 1992 en groeit op in de Britse plaats South Shields. Van kleins af aan zit het zingen er al in en zelf zegt ze dat haar liefde voor het zingen ontstaan is terwijl ze luisterde naar Motown muziek. Ze studeerde aan 'South Tyneside', een hogeschool voor de kunsten, en vocht als tiener vijf jaar tegen anorexia. In 2008 en 2010 deed Thirlwall ook auditie bij X-Factor (toen nog als solist), maar de uitkomst was minder positief dan in 2011 en ze moest de talentenjacht tijdens de bootcamp rondes verlaten. In november 2019 opende Jade haar eigen cocktailbar in South Shields. De bar is een succes en in 2020 opent ze een nachtclub in dezelfde plaats. Van 2016 tot 2019 had zij een relatie met muzikant Jed Elliott.

Perrie Edwards

Perrie ziet het levenslicht op 10 juli 1993 en reist als kind veel rond, zo woonde ze onder andere in Nieuw-Zeeland. Het grootste gedeelte van haar jeugd groeit zij echter (net als Jade Thirlwall) op in South Shields. Edwards komt in aanraking met zingen doordat haar beide ouders ook zangers zijn. Naast zingen schrijft Perrie in 2015 mee aan het nummer 'Pretty Girls' wat wordt uitgebracht door Iggy Azalea en Britney Spears. In 2019 wordt de zangeres het gezicht van het Italiaanse modemerk 'Superga' en lanceert zij haar eerste schoenencollectie. Perrie Edwards is ook bekend vanwege het feit dat zij de vriendin was van Zayn Malik, voormalig lid van de immens populaire boyband One Direction. Sinds 2013 waren de twee verloofd, maar in augustus 2015 werd bekend dat zij hun verloving en relatie hebben verbroken. Sinds februari 2017 heeft Edwards een relatie met voetballer Alex Oxlade-Chamberlain.

Leigh-Anne Pinnock

Leigh-Anne wordt geboren op 4 oktober 1991 en groeit op in High Wycombe, een grote stad in Buckinghamshire. Ook zij zingt al van jongs af aan en Mariah Carey was haar grote inspiratie. Samen met haar zussen trad zij op voor haar vader en moeder. Daarnaast bracht zij veel tijd door bij haar opa in Jamaica. Voordat zij lid werd van Little Mix in 2011 was zij serveerster in een filiaal van de keten ‘Pizza Hut’. Evenals Perrie Edwards schreef Pinnock in 2015 mee aan het nummer 'Pretty Girls' van Igga Azalea en Britney Spears. In april 2019 brengt Leigh-Anne Pinnock een eigen lijn met badkleding uit genaamd 'IN'A'SEASHELL'. Ook werd zij het gezicht van sportmerk 'Umbro'. In mei 2020 wordt Leigh-Anne ten huwelijk gevraagd door haar vriend, voetballer Andre Gray. De twee hebben sinds 2016 een relatie.

Jesy Nelson

Op 14 juni 1991 wordt Jesy Nelson geboren en groeit op in Romford, Essex. Ze heeft één zus en twee broers. Haar grote muzikale inspiraties zijn Missy Elliot en Beyoncé. Toen zij lid werd van Little Mix kreeg zij te maken met internetpesten, waar zij veel last van had tijdens haar tijd bij X-Factor. Ze kreeg veel commentaar op haar gewicht maar Nelson verklaarde later dat ze niet van plan was op dieet te gaan, omdat je onzekerheden hetgeen zijn wat je onderscheidt van anderen. Op 12 september 2019 komt de documentaire Jesy Nelson: Odd One Out uit op de BBC. Hierin vertelt ze dat de eerste twee jaar na de winst van X-Factor ontzettend zwaar voor haar waren. Het commentaar op haar uiterlijk op Twitter en het publiekelijk 'fatshamen' leidde bij Nelson tot depressie en een eetstoornis wat uiteindelijk uitmondde een zelfmoordpoging. In 2019 begint Jesy Chris Hughes, een Engelse realityster, te daten. Het stel gaat uit elkaar in april 2020. Eerder was Jesy Nelson verloofd met zanger Jake Roche.

Internationale doorbraak

Op 1 juli 2012 brengt de groep een eerste eigen single met de naam Wings uit. Het nummer komt op één binnen in de Britse hitlijsten. In oktober 2012 brengt Little Mix een bezoek aan Australië om hun single te promoten. Ze traden onder andere op bij de Australische X-Factor, waarna de single ook hier hoog de hitlijsten binnenkwam. In november 2012 wordt hun debuutalbum DNA uitgebracht en in januari 2013 tekenen zij een contract bij Columbia Records waarna ze ook bekendheid verwerven in Amerika. In november 2013 is het tijd voor een tweede album: Salute. De meiden van Little Mix waren erg bij dit album betrokken en hebben er voor een groot deel aan meegeschreven. Voorafgaand aan de release van dit album wordt in september 2013 de single Move gelanceerd. Het nummer doet het goed in onder andere Ierland, Japan en Nieuw-Zeeland.

In mei 2015 verschijnt het nummer Black Magic, het eerste nummer van hun aankomende derde album. In juli 2015 werd bekend dat het album af is en november 2015 gelanceerd wordt. In september 2015 brengen zij de tweede single van het album uit genaamd Love Me Like You. Op 6 november komt dan ook hun derde album uit: Get Weird. In oktober 2016 brengen ze een nieuwe single uit genaamd Shout Out To My Ex, waarvan vermoed wordt dat het gaat over Zayn Malik, de ex van Little Mix-lid Perrie Edwards. Ook maakt de meidengroep bekend dat op 18 november hun vierde album uitgebracht wordt, genaamd Glory Days. In 2017 scoren de meiden nog een grote hit met de single 'Reggaetón Lento' die ze maken met CNCO. Het nummer Woman Like Me, wat ze maken met de Amerikaanse rapper Nicki Minaj wordt in oktober 2018 uitgebracht en is onderdeel van het vijfde album genaamd LM5. LM5 werd in november 2018 uitgebracht. In 2019 laat de girlband weten te werken aan hun zesde album. In mei 2019 lanceren zij de single Bounce Back. Eind maart 2020 is Little Mix terug met het nummer Break Up Song. In december 2020 wordt bekend dat Jesy Nelson na negen jaar, wegens mentale problemen, uit de Britse popgroep stapt. De overige leden Jade, Leigh-Anne en Perrie laten weten erg verdrietig te zijn door deze beslissing, maar met zijn drieën verder te gaan.

Little Mix in Nederland

In Nederland blijft het grote succes echter uit. De albums DNA en Salute redden het beiden tot een 49e plaats in de Album Top 100. Een grote hit scoren ze echter niet. De singles How ya doin’? en Move redden het respectievelijk tot de 91e en 76e plek in de Single Top 100. Het album Get Weird doet het goed in de Album Top 100 en bemachtigd een vijftiende plek. De Britse meidengroep heeft echter in de Nederlandse Top 40 nog altijd geen plaats weten te veroveren.

Desondanks werd in februari 2016 bekend dat de popsensatie een bezoek zal brengen aan Nederland: op 16 juni 2016 gaven zij een uitverkochte show in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Op 23 november 2016 trad Little Mix opnieuw op in Nederland. Ditmaal in The Qube van radiostation Q-Music. Ook gaven zij op 3 juni 2017 wederom een show in de Heineken Music Hall. In de zomer van 2018 volgt er een Summer Hits Tour, maar tijdens deze tournee doen zij Nederland niet aan. De Summer Hits Tour is de eerste stadion tour van de meidengroep. Naar aanleiding van het album LM5 dat eind 2018 uitkwam gaat de popgroep in 2019 op tour. In Nederland treden ze op tijdens 538 Koningsdag in Breda. Op 25 september 2019 treden zij voor het eerst op in de Ziggo Dome te Amsterdam. Little Mix komt naar de Ziggo Dome met hun LM5 The Tour concertreeks.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
Victorious tv-serie: personages en castVictorious tv-serie: personages en castVictorious (ook wel geschreven als VicTORIous) is een Amerikaanse sitcom, uitgezonden door de zender Nickelodeon. Victor…
Leigh-syndroom: Neurologische aandoeningLeigh-syndroom: Neurologische aandoeningHet Leigh-syndroom is een zeldzame ernstige neurologische aandoening die zich kenmerkt door de degeneratie van het centr…

Lost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meLost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meFelix De Laet is een Belgische deejay en producer die gebruikmaakt van de artiestennaam Lost Frequencies. In 2014 maakt…
Top 10 duo's met de meeste hits in AmerikaTop 10 duo's met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert elke week een lijst met daarin de honderd populairste liedjes. In deze lijst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LadyWitwicky,
  • http://www.little-mix.com/gb/home, bezocht op 15-01-2019
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Mix, bezocht op 15-01-2019
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Little_Mix, bezocht op 03-02-2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leigh-Anne_Pinnock, bezocht op 29-05-2020
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jesy_Nelson, bezocht op 29-05-2020
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jade_Thirlwall, bezocht op 29-05-2020
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Perrie_Edwards, bezocht op 29-05-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.