InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > U2, de Ierse rockband

U2, de Ierse rockband

U2 is een rock band uit Ierland. U2 bestaat uit Bono, The Edge, Adam Clayton, en Larry Mullen jr.. De band brak in 1983 wereldwijd door en zijn een begrip in de muziekwereld geworden.

Begin

U2 begon in oktober 1976 op een school in Dublin onder de naam Feedback. Larry Mullen jr. had in de schoolkantine een blaadje opgehangen, waarop je je kon aanmelden voor zijn band. Bono (Paul David Hewson) reageerde. Hij vertelde later in een interview dat hij zich had opgegeven voor zang en gitaar, terwijl hij beide niet kon. Ook The Edge (David Howell Evans) reageerde. Volgens een interview zou Adam Clayton er bijgevraagd zijn omdat hij er stoer uitzag.

Voordat de formatie er was zoals we hem nu kennen, zat Dik Evans (de broer van The Edge) er nog bij op gitaar. Begin 1978 veranderde de naam in The Hype. In deze periode verliet Dik Evans de band. Na het verlaten van Dik Evans wijzigt de band zijn naam in U2. U2 komt van het neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig in 1960.

Tegenwoordig is U2 officieel een Nederlandse band, dit komt door het gunstige belastingsklimaat.

Discografie

Sinds oktober 1976 heeft U2 de volgende albums uitgebracht:
  • 1980 - Boy
  • 1981 - October
  • 1983 - War
  • 1983 - Under a Blood Red Sky
  • 1984 - The Unforgettable Fire
  • 1985 - Wide Awake in America
  • 1987 - The Joshua Tree
  • 1988 - Rattle and Hum
  • 1991 - Achtung Baby
  • 1993 - Zooropa
  • 1995 - Original Soundtracks No. 1 (Passengers)
  • 1995 - Melon
  • 1997 - Pop
  • 1998 - The Best Of 1980 - 1990 & B-Sides
  • 2000 - All That You Can't Leave Behind
  • 2000 - Hasta La Vista, Baby!
  • 2002 - The Best Of 1990 - 2000 & B-Sides
  • 2004 - How to Dismantle an Atomic Bomb
  • 2004 - Live from Boston 1981
  • 2004 - Unreleased & Rare
  • 2004 - Live from the Point Depot
  • 2005 - U2.Communication
  • 2006 - U218 Singles
  • 2006 - ZOO2LIVE
  • 2007 - The Joshua Tree

Onderscheidingen

Grammy Awards:
  • 1987 Album Of The Year (The Joshua Tree)
  • 1987 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (The Joshua Tree)
  • 1988 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Desire)
  • 1988 Best Performance Music Video (Where The Streets Have No Name)
  • 1992 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Achtung Baby)
  • 1993 Best Alternative Music Album (Zoopora)
  • 1994 Best Music Video, Long Form (Zoo TV - Live From Sydney)
  • 2000 Record Of The Year (Beautiful Day)
  • 2000 Song Of The Year (Beautiful Day)
  • 2000 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Beautiful Day)
  • 2001 Record Of The Year (Walk On)
  • 2001 Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal (Stuck In A Moment You Can't Get Out Of)
  • 2001 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Elevation)
  • 2001 Best Rock Album (All That You Can't Leave Behind)
  • 2004 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Vertigo)2004 Best Rock Song (Vertigo)
  • 2004 Best Short Form Music Video (Vertigo)
  • 2005 Album Of The Year (How To Dismantle An Atomic Bomb)
  • 2005 Song Of The Year (Sometimes You Can't Make It On Your Own)
  • 2005 Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Sometimes You Can't Make It On Your Own)
  • 2005 Best Rock Song (City Of Blinding Lights)
  • 2005 Best Rock Album (How To Dismantle An Atomic Bomb)

Brit Awards:
  • 1988 International Group
  • 1989 International Group
  • 1990 International Group
  • 1993 Most Successful Live Act
  • 1998 International Group
  • 2001 International Group
  • 2001 Outstanding Contribution
© 2008 - 2017 Waarten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
U2 live at The Rose Bowl 360 degrees (recensie)U2 live at The Rose Bowl 360 degrees (recensie)Op 25 oktober 2009 speelde U2 in Pasadena, Californië. Een immens groot podium voor misschien wel de beste en grootste r…
Nieuwe CD U2 2014: Songs of Innocence, tracklist en infoU2 bracht op 9 september 2014 een nieuw studioalbum uit: Songs of Innocence. Het is sinds 9 september 2014 gratis te dow…
Feedback geven en ontvangenAls feedback op een goede manier gegeven en ontvangen wordt is het erg waardevol om in de toekomst beter met bepaalde si…
Straight Edge, een aparte levensstijlEen leven zonder drugs, alcohol of roken. En daar bovenop een monogaam seksleven. Veel mensen zouden het niet kunnen, ma…
Optredens van U2 in NederlandDe tientallen bezoekers van de eerste concerten van U2 in Nederland betaalden omgerekend ongeveer 5,- voor hun kaartje…

Reageer op het artikel "U2, de Ierse rockband"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Waarten
Laatste update: 28-03-2008
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Schrijf mee!