InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017 Zowel Peter Sarstedt als Peter Skellern hebben hun bekendheid te danken aan die ene grote hit die ze vervolgens nooit meer hebben weten te evenaren. Beide Britse zangers blijven echter actief in de muziekwereld. De populaire Amerikaanse jazz- en R&B-zanger Al Jarreau treedt regelmatig op in Nederland en lijkt geen grote hits nodig te hebben, terwijl een oude drumsolo van Clyde Stubblefield voortdurend terugkeert in de hip-hopmuziek en Chuck Berry (foto) wordt beschouwd als de godfather van de rock 'n roll. Deze zeer uiteenlopende musici hebben gemeen dat ze in 2017 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende en vooral ook minder bekende zangers, zangeressen, componisten en andere musici zijn nog meer in 2017 overleden?

Overleden musici in 2017

Het horen van de naam Jan Stoeckart zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Toch is deze componist de eerste Nederlander waarvan een nummer op de eerste plaats van de Britse hitparade terechtkomt. Een andere relatief onbekende naam is Clyde Stubblefield die door een drumsolo uit 1970 in een nummer van zanger James Brown aanspraak maakt op de titel van meest gesamplede drummer in de muziekgeschiedenis. De geïmproviseerde scatzang van Al Jarreau en de oude rock 'n roll-nummers van Chuck Berry daarentegen zullen bij menigeen bekender in de oren klinken.

Welke bekende maar vooral ook minder bekende zangers, zangeressen, componisten en andere muzikanten uit de populaire en lichte muziek zijn tot nu toe in 2017 overleden? (voor het laatst geüpdatet 9 augustus 2017)

Peter Sarstedt

De in Delhi (Brits India) geboren zanger Peter Sarstedt (75 jaar, † 8 januari) heeft in 1969 een wereldhit met de eigen compositie Where do you go to (my lovely)? Voor Sarstedt blijft het grote muzikale succes beperkt tot deze ene grote hit over een meisje uit een arm gezin dat doordringt tot de Europese jetset. In de tekst van het lied worden onder meer actrice Marlene Dietrich, popgroep The Rolling Stones, schilder Pablo Picasso, zanger Sacha Distel en ballerina Zizi Jeanmaire genoemd.

Peter Sarstedt komt uit een muzikaal gezin, zijn twee broers Richard en Clive zijn eveneens actief als zangers. Richard noemt zich Eden Kane en staat in Groot-Brittannië in 1961 bovenaan de hitparade met Well I ask you terwijl Clive zich Robin Sarstedt noemt en in ons land in 1976 een hit heeft met My resistance is low.

Jan Stoeckart

Jan Stoeckart (89 jaar, † 13 januari) is een Nederlandse componist, dirigent en trombonist die tijdens zijn muzikale carrière in het buitenland tevens gebruik maakt van de pseudoniemen Jack Trombey, Willy Faust en Peter Milray. Zijn grootste succes boekt Stoeckart alias Jack Trombey in Groot-Brittannië in de jaren zeventig als voor de Britse Thames TV Series Van der Valk zijn compositie Eye level wordt gebruikt als herkenningsthema. Het nummer met veel blazers en strijkers wordt opgenomen door The Simon Park Orchestra en staat vanaf eind september 1973 vier weken op de eerste plaats van de Britse hitparade. Stoeckart is daarmee de eerste Nederlander waarvan een compositie in Groot-Brittannië de eerste plaats bereikt.

De televisiereeks Van der Valk speelt zich voornamelijk af rondom Amsterdam; de Britse acteur Barry Foster is te zien als de Nederlandse rechercheur Piet van der Valk. De serie is gebaseerd op personages uit de romans van de Britse misdaadschrijver Nicholas Freeling.

Bron: Www.beeldengeluidwiki.nl / Wikimedia CommonsBron: Www.beeldengeluidwiki.nl / Wikimedia Commons

Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal (84 jaar, † 21 januari) is meer comédienne en actrice dan zangeres maar ze staat tussen 1969 en 1975 wel zevenmaal in de Nederlandse Top 40. Haar solohits vallen allemaal in het carnavalsgenre waarvan Wat heb je gedaan, Daan?, Hallelujah kameraden (beiden van de hand van Drs. P) en Een lijster in de la de bekendste zijn geworden. Bloemendaal heeft een lange carrière achter de rug in verschillende cabaretgezelschappen en is te zien in meerdere televisieseries.

Bobby Freeman

De Amerikaanse R&B-zanger Bobby Freeman (76 jaar, † 23 januari) is het meest bekend geworden door zijn twee top 10 hits in eigen land; zowel Do you want to dance (1958) als C’mon and swimm (1964) bereiken de vijfde plaats. In Europa is Freeman’s compositie Do you want to dance in 1962 een hit voor Cliff Richard & The Shadows terwijl ook onder andere The Beach Boys en Bette Midler het nummer op hun repertoire hebben staan.

John Wetton

De Britse gitarist en zanger John Wetton (67 jaar, † 31 januari) is beroepsmuzikant en vanaf eind jaren zestig actief in onder meer de groepen King Crimson, Roxy Music, UK en Uriah Heep. Op commercieel gebied heeft Wetton het grootste succes als basgitarist en zanger van Asia, de rockband die wordt omschreven als supergroep en verder bestaat uit Steve Howe, Carl Palmer en Trevor Rabin. De bekendste nummers van Asia zijn Heat of the moment en Only time will tell, beiden afkomstig van het debuutalbum van de groep dat in 1982 het meestverkochte album in de Verenigde Staten is.

Al Jarreau

De Amerikaanse jazz- en popzanger Al Jarreau (76 jaar, † 12 februari) is bekend geworden door zijn geïmproviseerde scatzang (‘doohdah, be-bop, doo-wee, bam’) en het met zijn stem kunnen imiteren van allerlei muziekinstrumenten. In 1982 scoort de zanger in ons land een onverwachte hit met Roof garden.

Al Jarreau, die diverse malen heeft opgetreden op het North Sea Jazz Festival, is de enige zanger die tussen 1978 en 2007 een Amerikaanse Grammy Award wint in de categorieën jazz, pop en R&B. Een week voor zijn overlijden had de zanger bekendgemaakt om gezondheidsredenen met pensioen te zullen gaan.

Peter Skellern

Behalve de al genoemde Peter Sarstedt kan ook Peter Skellern (69 jaar, † 14 februari) tot de zogeheten ‘one-hit wonders’ worden gerekend. De Britse zanger, schrijver en pianist heeft in ons land in het najaar van 1972 zijn enige hit met de eigen compositie You’re a lady. In Nederland wordt het lied in 1988 gecoverd door René Froger. Skellern blijft na het eenmalige grote succes actief in de muziekwereld en schrijft onder meer thema’s voor enkele Engelse televisieseries. Vijf maanden voor zijn overlijden wordt hij in de Anglicaanse Kerk tot priester gewijd.

Clyde Stubblefield

Clyde Stubblefield (73 jaar, † 18 februari) is een Amerikaanse drummer die bekend is geworden door zijn samenwerking met James Brown tussen 1965 en 1970. Stubblefield is prominent te horen op een solo in Brown’s nummer Funky drummer. Deze solo komt veelvuldig voor in de hip-hopmuziek en is daarmee mogelijk de meest gesamplede drumpartij uit de muziekgeschiedenis. Rolling Stone Magazine roept Stubblefield in 2016 uit tot de op vijf na beste drummer aller tijden.

Henk Elsink

Henk Elsink (81 jaar, † 24 februari) is meer cabaretier en schrijver dan zanger. Toch staat de entertainer of amuseur (zoals hij zichzelf ooit omschreef) enkele malen in de Nederlandse hitparade; tussen 1969 en 1973 raken Harm met de harp, De supporter en Johanna moeiteloos bekend bij het grote publiek. In 1988 stopt Elsink met zijn cabaretprogramma’s om zich onder het pseudoniem Elsinck met succes toe te leggen op het schrijven van thrillers.

Tommy Page

Zanger en componist Tommy Page (46 jaar, † 3 maart) is nog net geen twintig jaar als hij in april 1990 op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade staat met I’ll be your everything. Op het nummer zijn tevens enkele leden van de begin jaren negentig immens populaire New Kids On The Block te horen. Page blijft na het afnemende solosucces actief in de muziekindustrie. Op 6 januari 2017, twee maanden voor zijn zelfgekozen dood, twittert hij ‘I’m working on new music, you haven’t seen the last of me yet!’.

Joni Sledge

Als Nile Rodgers van Chic zich in 1979 als schrijver en producer met Sister Sledge bemoeit breekt de groep wereldwijd door. In korte tijd worden discohits gescoord met He’s the greatest dancer, We are family, Lost in music en, halverwege de jaren tachtig, Frankie. De meidengroep bestaat sinds 1971 uit de vier zussen Debbie, Joni (60 jaar, † 10 maart), Kim en Kathy Sledge.

Chuck Berry

De Amerikaanse rock 'n roll-legende Chuck Berry (90 jaar, † 18 maart) is in 1986 de eerste artiest die een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame krijgt. De zanger, bekend van onder meer Maybellene (1955), Roll over Beethoven (1956) en Johnny B. Goode (1958), wordt door Rolling Stone Magazine als één van de grootste artiesten aller tijden beschouwd. Op Berry's 90ste verjaardag in oktober 2016 wordt voor 2017 nog een nieuw album aangekondigd, het eerste sinds 1979. Over dat album, dat op 16 juni 2017 onder de titel CHUCK zal verschijnen, zegt Berry: 'I've worked on this record for a long time. Now I can hang up my shoes!'.

If you tried to give rock and roll another name, you might call it Chuck Berry.
[John Lennon]

Clem Curtis

De in Trinidad en Tobago geboren Clem Curtis (76 jaar, † 27 maart) is tussen 1966 en 1968 leadzanger in de multiraciale groep The Foundations. Het septet bereikt in de zomer van 1967 de eerste plaats van de Britse hitparade met Baby now that I've found you. Vanwege meningsverschillen verlaat Curtis de groep al snel na de grote doorbraak om met wisselend succes als solist verder te gaan. Curtis overlijdt aan de gevolgen van longkanker.

J. Geils

John Warren ‘J.’ Geils Jr. (71 jaar, † 10 april) is een Amerikaanse gitarist en in 1967 oprichter van de naar hem genoemde rockgroep The J. Geils Band. Met name begin jaren tachtig is de band populair met nummers als Centerfold en Freeze frame. In Nederland staat de groep met zanger Peter Wolf in 1980 op Pinkpop en twee jaar later in het voorprogramma van The Rolling Stones.

Chris Cornell / Bron: Gdcgraphics / Wikimedia CommonsChris Cornell / Bron: Gdcgraphics / Wikimedia Commons

Robert Miles

Robert Miles (47 jaar, † 9 mei) is met name in de jaren negentig bekend als producer van house, trance en andere elektronische muziek. De in Zwitserland geboren Miles heeft in ons land in 1996 een grote hit met het instrumentale Children. In de jaren daarna houdt hij zich bezig met alternatieve en experimentele muziek. Zijn laatste album wordt uitgebracht in 2011.

Chris Cornell

Chris Cornell (52 jaar, † 17 mei) raakt in 1994 bij het grote publiek bekend als frontman van de rockformatie Soundgarden. Het bekendste nummer van deze Amerikaanse groep is Black hole sun. Vanaf 2002 is Cornell actief als zanger en schrijver voor Audioslave, een band die drie Grammy-nominaties op zijn naam heeft staan. Als solist laat Cornell in 2006 van zich horen met het openingsnummer uit de James Bond film Casino Royale, getiteld You know my name.

Gregg Allman

Gregg Allman (69 jaar, † 27 mei) is vooral bekend door de Amerikaanse groep The Allman Brothers Band waarin ook zijn in 1971 door een motorongeluk omgekomen broer Duane Allman heeft gespeeld. De bekendste nummers van deze southern rockband zijn Ramblin' man en het instrumentale Jessica, beiden te vinden op het legendarische album Brothers and sisters uit 1973. Gregg Allman is korte tijd getrouwd geweest met zangeres Cher.

Sandra Reemer

De op Bandung, Indonesië geboren Sandra Reemer (66 jaar, † 6 juni) presenteert vanaf de jaren tachtig meerdere televisieprogramma's (waaronder Wedden, dat...? met Jos Brink), maar is toch vooral bekend als zangeres; vanaf begin jaren zestig solo en in de eerste helft van de jaren zeventig als helft van het succesvolle duo Sandra & Andres (met Dries Holten). Ze neemt voor Nederland driemaal deel aan het Eurovisie Songfestival; de laatste maal in 1979 onder de naam Xandra met het lied Colorado, geschreven door Ferdi Bolland met wie ze enige tijd getrouwd is geweest.

Chester Bennington (zanger Linkin Park)

Chester Bennington (41 jaar, † 20 juli), zanger van de Amerikaanse rockband Linkin Park, wordt dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Bennington kampte al geruime tijd met drank- en drugsproblemen en pleegt zelfmoord op de dag dat zijn goede vriend Chris Cornell 53 jaar zou zijn geworden. Cornell maakt twee maanden voor Bennington een eind aan zijn leven, een dag voordat Linkin Park's laatste album One more light verschijnt. Op 20 juni heeft de groep nog in Nederland opgetreden.

Glen Campbell

De Amerikaanse countryzanger Glen Campbell (81 jaar, † 8 augustus) heeft een lange carrière in de muziekwereld achter de rug. Campbell, winnaar van vijf Grammy Awards, begint in 1962 als professioneel sessiemuzikant in de zogeheten Wrecking Crew waarmee hij op onder meer een groot aantal platen van The Beach Boys als gitarist is te horen. In 1967 breekt hij als solozanger door met Gentle on my mind. Andere grote hits van de zanger die overlijdt aan de gevolgen van Alzheimer zijn Wichita Lineman (1968), Southern nights (1977) en Rhinestone cowboy (1975), zijn 'signature song'.

Twee maanden voor zijn overlijden brengt Campbell zijn laatste album uit. Op Adiós staan nummers die de zanger tussen november 2012 en januari 2013 nog heeft kunnen opnemen. Volgens de producer zijn de twaalf nummers regel voor regel ingezongen omdat Campbell de complete teksten niet meer kon onthouden.

Lees verder

© 2017 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Beter dan het Origineel"Beter dan het Origineel", de nieuwe muziekshow van SBS6 welke dit najaar te zien zal zijn op televisie. De show zal gep…
Michael (Mike) ShinodaMike Shinoda is mede-oprichter van de bekende band Linkin Park. Hij is onder andere de rapper van de band en oprichter v…
Hoe word je zanger of zangeres?Hoe word je zanger of zangeres?Zanger of zangeres worden, hoe doe je dat? Het eerste wat je nodig hebt is een stem die een beetje prettig klinkt. Het i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pickwick / Wikimedia Commons
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Sarstedt
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Stoeckart
 • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Wetton
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Al_Jarreau
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Skellern
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Clyde_Stubblefield
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tommy_Page
 • https://twitter.com/tommypage
 • http://chuckberry.com/chuck-new-album-coming-in-2017/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Miles
 • http://nos.nl/artikel/2165309-foundations-zanger-clem-curtis-overleden.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Cornell
 • Afbeelding bron 1: www.beeldengeluidwiki.nl / Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 2: Gdcgraphics / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Molleke
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!