InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > David Knopfler: de broer van Mark Knopfler

David Knopfler: de broer van Mark Knopfler

David Knopfler: de broer van Mark Knopfler David Knopfler is vooral bekend van Dire straits. Maar na drie jaar verlaat hij de band in 1980 om een solocarrière op te bouwen. Hoewel hij geen grote verkoopsuccessen kent, maakt hij goede muziek. Naast gewone platen maakt het net als zijn broer Mark Knopfler ook filmmuziek. Hier volgt een korte biografie.
David Knopfler wordt op 27 december 1952 geboren in Glasgow (Schotland). Hij is de jongere broer van Mark Knopfler. Vanaf zijn veertiende schrijft hij muziek en leert gitaar, piano en drums te spelen. Ondanks zijn gave als componist krijgt hij niet de kans om nummers voor Dire Straits te schrijven, met uitzondering van What's The Matter Baby die op Live at the BBC van Dire Straits staat. Tijdens de opnames van het derde Dire Straits' album Making Movies stapt hij op en begint een solocarrière. Over zijn Dire Straits' periode zegt David: "In de tijd van de Straits leerde ik de intimiteit van de slaapkamer over te brengen naar de arena. Sinds mijn vertrek vraag ik me af hoe de geest weer in de fles te krijgen. Ik ben nog steeds geïnteresseerd in de manier waarop ik de persoonlijke tekst kan vertalen naar universele thema's. Ik maak mijn platen nu voor iemand die er rustig naar wil luisteren. Het is aan de luisteraar om hun persoonlijke verhaal te vinden."

Geen verkoopsuccessen

In 1983 brengt David zijn eerste plaat uit: Release. Zijn stem lijkt sterk op die van zijn broer Mark, alhoewel hij iets beter lijkt te zingen. Mark speelt alleen mee op het nummer Madonna's Daughter. Ook John Illsley van Dire Straits doet mee. De nummers variëren van pop, rock, reggae tot blues. Hoogtepunten van het album zijn Come To Me, Madonna's Daughter en Soul Kissing.

In 1985 volgt Behind The Lines. Volgens critici is het een album met een overmatig synthesizergeluid vooral bij de nummers Heart To Heart en Shockwave. Maar er staan ook stemmingsvolle popsongs op zoals Prophecies en Double-Dealing dat gebruikt wordt voor de Tatortserie 'Dubbelspel'.

In 1986 komt Cut The Wire, zijn derde album, uit. David heeft 'm zelf geproduceerd. Het album staat vol lyrische popliedjes en balladen vrij van kitsch en valse sentiment. De singles die worden uitgebracht zijn The Hurricane en When We Kiss.

Lips Against The Steel wordt in 1989 uitgebracht. Er staan uiterst melodieuze nummers op die geschikt zijn voor de gevoelige rockliefhebber.

Filmmuziek

De vier bovenstaande albums zijn geen verkoopsuccessen. Maar David maakt keuzes in zijn leven. Zijn gedisciplineerde benadering van zowel werk als leven is kenmerkend voor zijn levensfilosofie. Hij gelooft in succes zonder beroemd te zijn. Hij kiest geluk boven glorie. Hij kiest voor vriendschap en relaties. Net als zijn broer Mark schrijft hij ook filmmuziek: Shergar (1984), Treffer(1984), Der grosse Bellheim, Laser Mission(1990), Jakob hinter der blauen Tür(1989), Bathory (2000), Wer Zweimal Stirbt.

In 1990 brengt hij het solo-album Lifeliness uit opgenomen in de Real World Studios van Peter Gabriel. Het is een meesterwerk met de singles Yeah...But What Do Men Want? en Lonely Is The Night.

In 1993 volgt The Giver. Er staan aansprekende composities op met een relaxt geluid, poëtische teksten en een perfecte productie. De singles zijn Mercy With The Wine, Carry On en Domino.

Small Mercies verschijnt in 1995. De laidback muziek doet sterk denken aan J.J. Cale, Bob Dylan, Chris Rea en Dire Straits. De single die verschijnt heet Forty Days And Nights.

Platteland

David Knopfler de broer van.... / Bron: Trojan Horace / Wikimedia CommonsDavid Knopfler de broer van.... / Bron: Trojan Horace / Wikimedia Commons
David woont op het engelse platteland. Hij is een echte familieman. Hij is nog steeds bij zijn eerste vrouw Anna en heeft een zoon (Jackson). Hij is lid van Greenpeace, Amnesty International en Adopt a Minefield. Zijn muzikale helden zijn Randy Newman, Joni Mitchell, Lowell George en Bob Dylan. David schrijft ook. Zijn boek "Bluff Your Way In The Rock Business" gaat over het leven van een gemiddelde rockster. Een gedichtenbundel van zijn hand heet "Blood Stones And Rhythmic Beasts".

In 2001 brengt hij het album Wishbones uit. Daarin spelen ook de Dire Straits-muzikanten Chris White (sax), Phil Palmer (gitaar) en Alan Clark (keyboards). Ook Chris Rea doet mee. In 2004 volgt Ship Of Dreams die een goede recensie krijgt. wederom doen o.a. Chris Rea en Alan Clark mee. In 2006 komt het tot nu toe laatste album uit Song For The Siren.

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
John Illsley, bassist van Dire StraitsJohn Illsley, bassist van Dire StraitsJohn Illsley is vooral bekend als bassist van Dire Straits. Maar al ten tijde van de band maakte hij twee soloplaten. Na…
Guy Fletcher, toetsenist Dire Straits/Mark KnopflerGuy Fletcher (25 mei, 1960) was toetsenist bij Dire Straits en werkt momenteel nog steeds samen met Mark Knopfler. Fletc…
Missing...Presumed Having A Good Time - Notting HillbilliesMissing...Presumed Having A Good Time uit 1990 is de enige plaat van de gelegenheidsband The Notting Hillbillies. De ban…
CD recensie: Inamorata - Guy FletcherCD recensie: Inamorata - Guy FletcherDe meeste mensen zullen Guy Fletcher kennen als keyboardspeler bij Dire Straits en Mark Knopfler. Hij is min of meer de…
CD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsCD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsTot op heden zijn er 3 compilatie-cd's uitgebracht van Dire Straits. Money For Nothing is daarvan de eerste. Het album d…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "David Knopfler: de broer van Mark Knopfler"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: David Knopfler
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!