InfoNu.nl > Muziek en Film > Dans > Engelse wals (of langzame wals)

Engelse wals (of langzame wals)

Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en maneschijn. Deze dans is een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot die met ruime passen wordt gedanst.

Ontstaan van de dans

De voorloper van de Engelse wals was de Boston, en werd rond 1874 vanuit Amerika geïntroduceerd in Engeland, waar hij samen met de Tango zo rond 1922 aan populariteit won. In tegenstelling tot de Engelse wals stonden de dansparen bij de Boston naast elkaar.

De Wals zoals wij hem nu kennen heeft na de Eerste Wereldoorlog in ongeveer 1926 zijn definitieve vorm gekregen. Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en maneschijn. Deze dans is een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot die met ruime passen wordt gedanst.

Hoe danst men de Engelse wals?

De Engelse wals is een romantische dans, met zachte ronde bewegingen en veel rijzen en dalen. Deze dans behoort, net als alle ballroomdansen, tot het progressieve dansen. Het dansen van de Engelse wals ziet er gemakkelijk uit, maar juist dat rijzen en dalen vereist een grote fysieke inspanning van de dansers. De paren dansen hierdoor in golvende bewegingen, zwierig en soepel, waardoor het net is of ze zweven. Bij officiële danswedstrijden zal in de ballroom ook altijd met de Engelse wals begonnen worden.

De dansparen maken volledig gebruik van de dansvloer en het accent ligt op de eerste maat.

In 1921 legde The Dancing Times de eerste regel vast; loop, zij, sluit. Dit was om de verwarring binnen de manier van dansen op te heffen. In de daarop volgende jaren werd deze dans verder ontwikkeld en ontstond er een verbazingwekkende verscheidenheid aan elegante figuren en combinaties.

De naam van de dans

Alhoewel deze dans oorspronkelijk uit Amerika kwam in de vorm van de Boston, heeft hij niet een Amerikaanse naam meegekregen. Door de fundamentele ontwikkeling die de dans in Engeland doormaakte werd hij uiteindelijk de Engelse wals genoemd. Men noemt de dans ook wel de langzame wals.

Op welke muziek wordt gedanst?

De muziek waarop de Engelse wals wordt gedanst bestaat uit een driekwarts maat en heeft een tempo van 30 tot 32 maten per minuut.

Wat fijne muziek om op te dansen

  • Norah Jones, Come Away With Me
  • Saskia & Serge, Zomer In Zeeland
  • Take That, Love Ain´t Here Anymore
  • Anne Murray, Can I Have This Dance
  • Conny Vandenbos, Don´t Leave Tonight
  • Dolly Parton, Sandy´s Song
  • Ross Mitchel, Theme Of The Onedin Line
  • +

Meer Ballroom dansen


Lees verder

© 2007 - 2016 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Genieten En Werken, Startkabel Startsite Dansen, Wals van Andre Rieu en Startpagina Dansen.
Gerelateerde artikelen
Muziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Dansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenDansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenVele tientallen jaren verzorgden veel dansscholen alleen lessen in stijldansen. Een lange periode bestond het leerlingen…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Slow fox (of langzame fox)De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorsp…
Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…

Reageer op het artikel "Engelse wals (of langzame wals)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Special: Stijldansen
Schrijf mee!