Waarop beoordeel je een film?

Waarop beoordeel je een film? "Gister heb ik toch een goeie film gezien, echt helemaal geweldig!". Dit is iets wat je waarschijnlijk wel vaker hoort en op aanraden ga ook jij de film eens bekijken. Wat blijkt? Jij vindt de film helemaal niks. Smaken verschillen nou eenmaal en daar ga je niks aan veranderen. Maar hoe beoordeel je een film, zonder je eigen (subjectieve) mening er bij te betrekken? Een film is moeilijk te beoordelen. Er zijn veel aspecten die allemaal iets bijdragen aan het geheel. Een film is eigenlijk zo goed als haar zwakste schakel. Hoe beoordeel je een film objectief?

Waar kijk je?

Een filmbeoordeling wordt onbewust beïnvloedt door de omgeving. Zit je vader of moeder naast je te bellen? Ben je moe, verveeld of ziek? Kijk je thuis of in de bioscoop? Zorg ervoor dat deze factoren niet meegenomen worden in je beoordeling. Het is niet eerlijk om een film extra punten te geven omdat deze in de bioscoop veel leuker was.

Achtergrondinformatie

Voordat je een film gaat bekijken moet je er wat dingen over weten. Wat is het genre? Wie spelen er in mee? Welk jaartal is de film? Vooral het jaartal is belangrijk om mee te nemen in je beoordeling. Als je nu een film gaat kijken uit 1980, bijvoorbeeld 'The Godfather', zullen de visuele effecten tegenvallen. Daarom moet je gaan verdiepen in de visuele effecten die destijds goed waren. Als je een film uit 1980 gaat kijken, moet je jezelf dus verplaatsen naar 1980.

Script - verhaal

Het script is hetgeen waar een film op staat of op valt. Sommige dialogen zijn interessant of indrukwekkend, terwijl andere helemaal nergens op slaan. Enkele aspecten waar je op let bij het beoordelen van het script:
  • Is het verhaal logisch?
  • Zijn de dialogen pakkend en inhoudelijk of voegen sommige stukken niks toe?
  • Wordt het verhaal goed ingeleid of juist niet?
  • Past het verhaal of passen de dialogen bij het genre van de film?
  • Is het verhaal origineel of kennen we het verhaal al van voorgaande films?

Originaliteit

Sommige films zijn geïnspireerd door andere films, waargebeurde verhalen of boeken. Maar in hoeverre is dit 'nieuwe' verhaal verwerkt in de film? Als het verhaal al vele keren is verfilmd (Friends with benefits, no stings attached: twee verschillende films met hetzelfde verhaal) moet er gekeken worden naar de originaliteit.
  • Is het verhaal 100% hetzelfde als andere films? Dan scoort de film op dit gebied maar weinig tot geen punten.
  • Zijn er scènes die door special effects of andere aspecten uitblinken tegen andere films met hetzelfde verhaal?
  • Geeft de film een goed beeld weer van het waargebeurde verhaal of is het waargebeurde verhaal bijna helemaal weggelaten? In het laatste geval is het verhaal dus niet goed weergegeven en krijgt de film op dit gebied dus geen punten.

Voor een vervolg op een film ga je kijken naar:
  • Is de leidraad van het eerste deel ook het leidraad van deel 2?
  • Is het verhaal een logische opvolger van deel 1?
  • Voegt het tweede deel iets toe aan het eerste deel?

Remake

Om even verder te gaan met de originaliteit: tegenwoordig komen er veel remakes uit. Een remake kan haast niet vergeleken worden met de oude versie. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om bepaalde films veel beter te laten overkomen.

Effecten

Effecten is iets wat op het moment een belangrijke rol speelt bij een film. Maar deze effecten kunnen een film ook compleet ruïneren. Om de effecten te beoordelen, kun je kijken naar:
  • Voegen de effecten iets toe? Maakt het een scene speciaal of was deze net zo leuk zonder de effecten?
  • Passen de effecten bij het verhaal?
  • Past de kwaliteit van het effect bij het niveau van het jaar van uitkomst?
  • Zijn geluidseffecten overdreven aanwezig? Denk bijvoorbeeld aan een gevechtscene waarbij klappen en stoten overdreven hard worden weergegeven.

Muziek

Muziek speelt een belangrijke en misschien wel de belangrijkste rol bij een film. Een achtervolgingsscène zonder spannend muziekje is niet spannend en een bruiloftscene zonder vrolijke dansmuziek is niet leuk. Kortom:
  • Past de muziek bij het verhaal?
  • Past de muziek goed bij het genre?
  • Geeft de tekst het verhaal of bepaalde scènes goed weer?
  • Past de muziek in de omgeving? Een film die zich afspeelt in Zuid-Afrika moet geen Spaanse muziek hebben.

Acteerwerk

Als laatste moet ook het acteerwerk worden meegenomen. Een film kan misschien wel heel goed zijn, maar als een acteur of actrice niet geloofwaardig overkomt kan dit de hele film verpesten.
  • Zijn de acteurs en actrices geknipt voor hun rol?
  • Komen ze geloofwaardig over?
  • Krijgen ze genoeg speeltijd?
  • Krijgt hun karakter diepgang?

Om bovenstaande toe te lichten, wordt Titanic als voorbeeld gebruikt om een film goed en objectief te beoordelen.

Script

Beide hoofdrolspelers worden duidelijk geïntroduceerd en krijgen genoeg diepgang om aan het einde hun karakter echt te kennen. Het verhaal bouwt zich goed op. Jammer is dat er te veel 'diner' scènes zijn waarin de gesprekken niet interessant zijn en niks toevoegen aan het uiteindelijke verhaal. Het verhaal is goed te volgen en wordt nergens te ingewikkeld. Het waargebeurde verhaal over de Titanic wordt goed weergegeven. Cijfer: 7

Originaliteit

Titanic was de eerste film die uitkwam over het drama van het onzinkbare schip. De manier waarop het drama is weergegeven is goed gedaan, alleen het liefdesdrama tussen Jack en Rose was echter al veel vaker voorgekomen. Het verhaal van de Titanic kent iedereen en hier kan niemand iets aan veranderen. Het verhaal van Jack en Rose is cliche en het enige verschil met andere films is dat dit liefdesverhaal zich afspeelt op een zinkend schip. Cijfer: 6

Effecten

Voor die tijd was het haast onmogelijk om een compleet schip na te bouwen. Toch krijg je een complete rondleiding door de boot te zien. Een aantal mooie effecten zijn wanneer het wrak overgaat naar hoe het er uit zag. Ook het zinken, wanneer het schip in tweeën breekt, is erg goed gedaan. Voor die tijd was dit een pareltje qua visuele effecten. Één van de sterkere punten van de film. Echter zijn er ook een aantal fouten. Zo komt er een cameraman in beeld en zijn er lichten van een lichtmast te zijn tijdens het zinken. Cijfer: 8

Muziek

Iedereen kent het bekende pianostuk uit de Titanic en het nummer van Celine Dion 'My heart will go on'. Deze tekst beschrijft zowel de gevoelens van Jack (zijn hart leeft verder in die van Rose) en die van Rose (hart slaat hier op liefde, zij zal verder gaan met haar leven, een nieuwe liefde). De muziek past perfect bij de situatie en het verhaal. Cijfer: 10

Acteerwerk

De film kent twee grote namen als hoofdrolspelers. Beide kunnen goed acteren en zetten hun rol goed neer. Er is echter nergens een stuk waar ze kunnen uitblinken of dat ook daadwerkelijk doen. Ze zijn geloofwaardig maar nergens spat het acteerwerk er vanaf. Cijfer: 7.5

De cijfers bij elkaar geeft een gemiddelde van 8. Een ruime voldoende dus voor deze film.

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
recensieThe Disappearance of Alice CreedThe Disappearance of Alice Creed is een low budget film uit 2009. Een Britse film die vanaf januari 2011 bij ons in de b…
Filmrecensie: Juno een film die zorgt voor een lach en traanJuno was een zeer succesvolle film die uit werd gebracht in 2007. De critici waren in het buitenland heel lovend, maar o…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Componist: Wolfgang Amadeus MozartMozart is een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Als kind trad hij al op en was een 'wonderkin…
De geschiedenis van platenlabel 2 Tone (1979-1986)De geschiedenis van platenlabel 2 Tone (1979-1986)Met in zijn glorietijd slechts 29 singles en acht albums heeft het uit Coventry afkomstige 2 Tone-label desondanks zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 24-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.