InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musiceren

Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musiceren

Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musiceren Dementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes, vaderlandse liederen of klassieke muziek, een eenvoudig vraag- en antwoordspel en voor sommige dementen nog een klein beetje musiceren. Het grote pluspunt van een muziekactiviteit met dementerende ouderen is dat muziek vaak nog erg goed in het geheugen van deze bejaarden ligt opgeslagen. De geheugenfunctie van een senior met Alzheimer kan ernstig aangetast zijn, maar kunnen melodieën inclusief tekst vaak toch nog opgeroepen worden.

Muzikale activiteiten voor dementerenden

Wat is haalbaar in de verschillende fasen van dementie?
Muziek biedt voor ouderen met een vorm van dementie veel mogelijkheden. Wat er kan, hangt natuurlijk wel samen met hoe ver gevorderd de dementie is. Iemand met een beginnende dementie kan zelf nog wel musiceren. Iemand op een gesloten afdeling van een verpleeghuis, kan best nog eenvoudige vragen over muziek beantwoorden. Zingen kunnen bejaarden als de beste. En dan gaat het niet om zuiver of gelijk, maar om het meezingen van bekende liederen. En luisteren kan altijd, tenzij iemand zo goed als doof is.

Zelf musiceren bij beginnende dementie
Zelf muziek maken is voor iemand met een beginnende dementie nog wel mogelijk. Zeker als iemand het jaren heeft gedaan en daarbij gestimuleerd wordt eenvoudige, bekende stukken te spelen. Piano spelen, fluiten, het kan nog als de fijne motoriek nog goed genoeg is. Wel moet opgepast worden dat frustraties over fouten of over verminderde prestaties wordt vermeden.

Een muziekquiz voor dementen
Ook een vraag- en antwoordspel is goed haalbaar. Zowel voor mensen met een beginnende dementie als voor mensen met een gevorderde dementie. U kunt immers als begeleider de moeilijkheidsgraad van de vragen aanpassen aan uw doelgroep. Bovendien kunt u uw doelgroep zorgvuldig samenstellen. Wie waren de liefhebbers van muziek? Ook kunt u kiezen tussen open, gesloten en suggestieve vragen. Kies steeds voor vragen die algemeen bekend verondersteld mogen worden en aansluiten op de vroege jaren van deze mensen.

Zingen en meezingen voor psychogeriatrische patiënten
Wat veel Alzheimerpatiënten uitstekend kunnen is zingen of meezingen van bekende liederen. Vroeger werd er door mensen veel meer gezongen. In een koor, thuis in het gezin, op school, bij festiviteiten of in de kerk.
Voor zingen hoefden geen dure cursussen gevolgd te worden. Er hoefde geen muziekinstrument voor aangeschaft te worden. Zelfs een zangbundel was geen noodzaak want kinderen leerden op school de liedjes uit hun hoofd. En het wonderlijke en bijzondere van zingen is dat zelfs als een geheugenfunctie al ernstig is aangetast, bekende liederen met woorden nog op te roepen zijn.

Ook ritmisch meeklappen en meebewegen op het ritme van bekende tunes behoren tot de mogelijkheden. En soms ook het gebruik van ritmische instrumenten als tamboerijn of triangel. Met deze laatste opties moet u wel voorzichtig zijn omdat hoogbejaarde mensen met dementie dit als kinderachtig kunnen ervaren. Ook moet de (fijne) motoriek nog intact zijn.

Luisteren naar muziek in de psychogeriatrie
Ook kunnen bewoners van verpleeghuizen die een vorm van dementie hebben naar muziek luisteren. Wel moet dan het gehoor nog redelijk in tact zijn. Is dat niet het geval dan kan nog gezocht worden naar een plek in de instelling waar de muziek hard gezet kan worden, zonder dat dat andere cliënten stoort. Desnoods zet u iemand tussen de geluidsboxen in.

Repertoire kiezen
Qua repertoire kunt u denken aan bekende, klassieke muziek, jazz, vaderlandse liedjes, religieuze muziek, smartlappen etc. Kies steeds voor vertrouwd of niet al te vreemd en niet te complex. Zorg dat u uw luisteraar(s) kent en weet wat ze waarderen!

Conclusie rond muziek en de ziekte dementie

Veel is mogelijk als het gaat om de combinatie van muziek en dementie. Als u maar zorgvuldig kiest en afstemt. Met een muzikale activiteit die goed is afgestemd op de cliënten, kunt u ouderen met dementie lang, goed en op positieve wijze bereiken!

Lees verder

© 2013 - 2015 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…
Hersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsHersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsEen quiz kan voor ouderen met dementie een goede activiteit zijn, mits u een thema kiest waar alle of bijna alle hoogbej…
Dierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDementerenden in contact met de natuur houden en brengen, klinkt zo vanzelfsprekend. Maar de mogelijkheden tot contact m…
Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenFrankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenDe demente oudere van nu ging ook al op vakantie naar het buitenland. Een weekendje Parijs, een vakantie aan de Franse k…

Reageer op het artikel "Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musiceren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ambassadrice
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Dementie en muziek
Schrijf mee!