InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Zomerliedjes voor dementerende ouderen

Zomerliedjes voor dementerende ouderen

Zomerliedjes voor dementerende ouderen Zomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding. Omdat deze cliënten die vaak Alzheimer hebben, de liederen in hun jeugd geleerd hebben, zitten deze liedteksten nog goed in hun geheugen. De muziek ondersteunt hun zwakke geheugen. Hoeveel zij ook vergeten zijn van vroeger, de teksten van liedjes kunnen zij, al zingend, vaak nog moeiteloos reproduceren. In de zomertijd, waarin veel familie op vakantie is, helpt zingen over de zomer hen zich te oriënteren op het seizoen en haalt de zon en een zomerse sfeer dichterbij.

Programma van liedjes opstellen voor mensen met dementie

Natuurlijk kunt u voor de vuist weg liedjes zingen uit de jonge jaren van bejaarden die dementeren, maar leuker is het een gericht programma samen te stellen. Bijvoorbeeld een verzameling liederen die allemaal over de zomer gaan.
Dat is natuurlijk wel extra werk: u moet ofwel een cd branden met al die liedjes erop of een liedjesboek samenstellen of vertrouwen op het geheugen van deze senioren die deze teksten en melodieën misschien wel beter kennen dan u zelf.
Er werd in hun jeugd veel meer gezongen en veel ouderen zijn lid geweest van een kinderkoor of van een koor voor volwassenen.
Ook op scholen werd veel gezongen en teksten van liederen (ook psalmen en gezangen) werden uit het hoofd geleerd.

Zingen over de zomer voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer

Om het u gemakkelijker te maken, een voorbeeldprogramma. Het liedprogramma volgt een (chrono)logische volgorde.
Van zonsopgang tot zonsondergang. U kunt daar ook even met de ouderen over spreken.

 1. Wordt wakker, ’t zonnetje is al op (Duo Karst cd 3, nummer 6)
 2. Hela, gij bloempjes slaapt gij nu nog (Duo Karst cd 3, nummer 2)
 3. Kom mee naar buiten allemaal (Duo Karst cd 6, nummer 5)
 4. ’t Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon… (Duo Karst cd 2, nummer 3)
 5. Wie rusten wil in ’t groene woud (Duo Karst cd 3, nummer 9)

Pauze

Na het zingen van een aantal nummers, is het wenselijk wat te drinken. De ouderen moeten even op adem kunnen komen en hun keel kunnen smeren. Voldoende drinken is altijd belangrijk. In geval van een hittegolf natuurlijk nog veel belangrijker. Probeer een zomerse drank te serveren. Even iets anders dan de obligate koffie of thee. Een koele, maar niet ijskoude, frisdrank of een feestelijk ijsje! Zo haalt u in de voor veel ouderen stille zomertijd, waarin veel familie op vakantie is,de zomer het huis in.

Liedjes om te zingen over de zomer, vervolg

 1. De paden, op de lanen in, vooruit met flinke pas (Duo Karst cd 4, nummer 2)
 2. Door de bossen door de heide, door het zomerdronken land (Duo Karst cd 6, nummer 7)
 3. ’t Zonnetje gaat van ons scheiden (Duo Karst cd 4,3)
 4. Daar klingelt een klokje (Duo Karst cd 5, nummer 8)
 5. Natuur ligt in dromen verzonken (Duo Karst cd 4, nummer 5)

Bronnen voor liederen van vroeger voor mensen met dementie

Op het internet vindt u vrijwel moeiteloos de liedteksten, soms ook bladmuziek en vaak ook nog voorgezongen versies op met name You Tube. Voor een aantal tekstverzamelingen, kijkt u hieronder bij de bronvermelding.

Liedjescd's

Bekend in verzorgingshuizen en verpleeghuizen en op centra voor dagbesteding is de serie cd's van Duo Karst. Zij hebben een verzameling van 15 cd's met allemaal Nederlandstalige ouderwetse liedjes. Op hun CD's staan zowel alle liedjes met tekst, als alle liedjes zonder tekst. Hun website heet: www.dukarec.nl.

Zorgen voor afwisseling in een muziekactiviteit voor ouderen die bijv. t.g.v. Alzheimer lijden aan dementie

Zoals altijd bij activiteiten voor ouderen met dementie, is enige variatie in de programmering welkom. Er is weinig fantasie voor nodig om over te stappen van het zingen van een zomerliedje naar een gesprek over de zomer en over zomerse activiteiten.
Een voorbeeld: als u 'De paden, op de lanen in' hebt gezongen, dan kunt u heel goed aan de ouderen vragen of ze veel gewandeld hebben in hun vakanties. Er komen vast ook reacties los als: 'Wij liepen vroeger alles'. Mensen liepen naar school, naar hun werk en gingen lopend op bezoek.

Slotlied

U kunt een zangactiviteit natuurlijk uitstekend afsluiten met een lekkere meezinger. Een lied dat goed bekend bleek bij iedereen uit het bovenstaande programma, bijvoorbeeld. Dat zingt u gewoon nog een keer. En eventueel een lied dat ook inhoudelijk een afsluiting vormt: 't Zonnetje gaat van ons scheiden...'

Lees verder

© 2013 - 2017 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Zeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen uit hun jeugd zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer dementie hebben zijn, stimuleert hun ge…
Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenSintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenHet Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeel…
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…
Muziek Top Tien voor / met dementerende oudere opstellenMuziek Top Tien voor / met dementerende oudere opstellenDementie t.g.v. bijvoorbeeld Alzheimer tast de hersenen aan: het geheugen gaat achteruit, het begrip wordt beperkter, me…
Bronnen en referenties
 • www.dukarec.nl
 • www.musicform.nl/songteksten/duo_karst
 • www.seniorplaza.nl.
 • www.liedjeskist.nl

Reageer op het artikel "Zomerliedjes voor dementerende ouderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Dementie en zomer
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!