Hopsa, heisasa, ’t is in de maand van mei

Hopsa, heisasa, ’t is in de maand van mei In de bekende liedbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ zijn heel wat verschillende liederen opgenomen. Zo kun je heel wat vaderlandse, geschiedkundige of moralistisch verantwoorde liederen in deze bundel vinden. Gelukkig werd er daarnaast ook ruimte gereserveerd voor wat luchtiger en prettig te zingen materiaal, zoals het lied: Hopsa, heisasa, 't is in de maand van mei'.

Liederen in de liedbundel

Vanaf het begin van de negentiende eeuw verschenen allerlei liedbundels, met liederen die geschikt waren voor thuis- en schoolgebruik. De bekendste daarvan, Kun je nog zingen, zing dan mee (Veldkamp en De Boer), kwam uit in 1906 en zou herdrukt worden tot 1986. Wat je noemt een populair werk!

Opvoedkundige inhoud van Vaderlandse liederen

Veel van de liedteksten, die vanaf het begin van de negentiende eeuw werden geschreven, ademen een bedoeling, een opvoedkundige bedoeling, wel te verstaan. De jeugd kon via het lied kennis nemen van de in te nemen achting voor het vaderland, een stuk van de heldhaftige vaderlandse geschiedenis, vol van rolmodellen. Dat die rolmodellen misschien hier en daar wat overdreven geromantiseerd waren, was niet van belang. Het ging om de verborgen boodschap. De jongeling werd via het lied duidelijk gemaakt, wat een juiste levenswijze zou zijn, op welke wijze de toekomstige rol in de samenleving correct en passend zou kunnen worden ingenomen. De maatschappij was in de negentiende eeuw tot zeker de eerste helft van de twintigste eeuw ingesteld op het navolgen van gezag, vaak het kerkelijk gezag. De pastoor en de dominee hadden invloed en dat was aan een aantal liedteksten goed te zien.

Luchtiger inhoud

Gelukkig waren er ook liedjes met een wat luchtiger inhoud. Liedjes waarin naast een stukje bijna onopvallende educatie ook ruimte was voor een kwinkslag, een glimlach. Vergezeld van een vrolijke melodie deed het lied langer in de herinnering hangen.

Hopsa Heisasa

Dat geldt zeker voor het lied Hopsa Heisasa. Het lied bezingt allerlei winterse ongemakken. Rooie neuzen, prikkeltenen, koude, winterjassen, mutsen en dassen, het is tijd om dat allemaal achter je te laten, de lente breekt aan. Het belooft een mooie meimaand te worden. In het lied wordt een keurige opsomming gegeven van winterse zaken, hierin is een educatief doel te herkennen. Maar dan kan al dat winterse ongemak naar de zolder, het is tijd om de vrolijke en mooie meimaand in te gaan. Het lied werd gepubliceerd in Kun je nog zingen, zing dan mee, maar de tekst van het lied is eerder gepubliceerd geweest in de bundel Vergeet-mij-nietjes met allemaal kinderliedjes op tekst van O.S. van der Veen en muziek van L. Blauw. In Kun je nog zingen, zing dan mee is de tekst ongewijzigd gebleven, maar door Jos. Reckers opnieuw van een vrolijke melodie voorzien.

De tekst

Hieronder zie je de tekst van Hopsa Heisasa. In de afbeelding is het notenbeeld te zien, zoals dat werd gepubliceerd in de 1925-uitgave van Kun je nog zingen, zing dan mee.

Hopsa heisasaHopsa heisasa
Hopsa heisasa
Hopsa Heisasa, ’t Is in de maand van Mei, ja ja
Rooie neuzen zijn verdwenen
Dooie vingers, prikkeltenen
Al dat kil en koud verdriet
Heb je in de meimaand niet
Hopsa heisasa, ’t is in de maand van Mei!

Hopsa Heisasa, ’t Is in de maand van Mei, ja ja
Weg met dikke winterjassen
Weg met mutsen, wollen dassen
Moortje heeft zijn werk gedaan
Moortje kan naar zolder gaan
Hopsa, heisasa, ’t Is in de maand van Mei!

Hopsa, heisasa, ’t Is in de maand van Mei, ja ja
Jongens kom, we gaan aan ’t stappen
Om wat frissche lucht te happen
Alles staat in lentetooi
O, wat is die Mei toch mooi!
Hopsa heisasa, ’t Is in de maand van Mei
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandOud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandIn de liedbundels, die vanaf het begin van twintigste eeuw het licht zagen, waren thema’s als godsdienst, de seizoenen,…
Zing! Een populaire en handzame liedbundelZing! Een populaire en handzame liedbundelHet succes van zangbundels als ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ maakte in de twintigste eeuw wel duidelijk, dat er een…
Lenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen ve…
Oud-Hollands lied: In ’t groene dal, in ’t stille dalOud-Hollands lied: In ’t groene dal, in ’t stille dalHet maken van muziek en het zingen van liederen is leuk, gezellig en opwekkend. Vanaf het begin van de twintigste eeuw w…

De herder: Op de grote, stille heideDe herder: Op de grote, stille heideIn de muziek van de negentiende eeuw speelde de inrichting van het nieuwe land Nederland een grote rol. Nederland had en…
Het roosje: Het knaapje zag een roosje staanHet roosje: Het knaapje zag een roosje staanIn de liederen, die in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden gemaakt, hadden naast het samen muziek…
Bronnen en referenties
  • Kun je nog zingen, zing dan mee (Veldkamp, De Boer), uitgave 1925.
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.