Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1980-1989

Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1980-1989 De Nederlandse successen op muziekgebied in het buitenland weten zich in de jaren tachtig steeds verder uit te breiden. Naast de meer voor de hand liggende landen als Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen blijven successen in Groot-Brittannië ook tot de mogelijkheden behoren. In de jaren tachtig belandt vijftien keer een vaderlands product in de Britse Top 40, waaronder Stars on 45, Forrest, Mai Tai en Band Of Gold. De Britse hitparade staat er om bekend dat de vreemdste en meest onwaarschijnlijke liedjes tot grote hoogte kunnen komen.
Tijdens kerst 1980 staat bijvoorbeeld een kinderkoor, het St. Winifred's School Choir, op nummer 1 met een lied over een grootmoeder (There's no one quite like grandma) en in 1986 komt het politiek satirische televisieprogramma Spitting Image met The chicken song. Maar ook merkwaardige Nederlandse liedjes, zoals De vogeltjesdans, kunnen een onverwachte grote hit worden.

Nederlandse successen in de Britse hitparade

Hieronder een overzicht van alle vijftien hits van vaderlandse bodem die in de jaren tachtig in de Britse Top 40 hebben gestaan.

1981

In 1981 komt het driemaal voor dat een Nederlands of een aan Nederland verwant muziekproduct op nummer 2 in de Britse hitlijst blijft steken.

Stars on 45 - Starsound

De Stars on 45-medleys worden in Ierland en Groot-Brittannië uitgebracht onder de naam Starsound. Korte tijd is het concept waaruit het project bestaat immens populair. In veel landen wordt met de Beatle-medley de eerste plaats bereikt, maar in Groot-Brittannië lukt dat nét niet omdat Adam & The Ants op nummer 1 binnenkomen met Stand and deliver. De tweede (Abba-)medley ondergaat een paar maanden later hetzelfde lot als The Specials met Ghost town een toppositie verhinderen.

The Caribbean disco show - Lobo

Imrich Laurence Lobo is een Nederlandse zanger die in de zomer van 1981 inspeelt op het op dat moment zeer populaire fenomeen medley. Hij brengt een discoplaat uit met oude hits van Harry Belafonte waarin onder andere The banana boat song (Day-O), Island in the sun en Coconut woman zijn verwerkt.

Original bird dance - Electronicas

Het onverwachte succes van De vogeltjesdans in Nederland blijft in het buitenland niet onopgemerkt. Zelfs in Groot-Brittannië bestaat belangstelling voor dit op een accordeon gespeelde typisch Hollands aandoende deuntje dat echter van Zwitserse komaf is. In Groot-Brittannië valt het in de categorie novelty-song (oftewel een nonsence-song, uitgevoerd voor het komische effect).
Een platenproducer genaamd Henry Hadaway neemt het opnieuw op en brengt het in Groot-Brittannië uit als The birdie song onder de artiestennaam The Tweets. Deze uitvoering behaalt in oktober de tweede plaats, in dezelfde week waarin De Electronica's genoegen moeten nemen met een 22e plaats. De dans, tevens bekend als de Chicken Dance, is uiteindelijk in vele versies en talen opgenomen.
In 2000 wordt het lied door muziekwebsite dotmusic uitverkoren tot meest vervelende liedje aller tijden, nog vóór de Teletubbies.

1983

Rock the boat - Forrest

Forrest M. Thomas (†), beter bekend onder zijn voornaam Forrest, was een vanuit Nederland werkende Amerikaanse zanger. Begin jaren tachtig was hij naar Nederland geëmigreerd. Zijn zangcarrière bestond voornamelijk uit nieuwe versies van klassieke soulnummers, waarvan Rock the boat zijn grootste succes werd.

1984

Susanna - Art Company

Suzanne is de eerste single van de uit Tilburg afkomstige groep VOF de Kunst en meteen succesvol in Nederland. Het lied over een geplande romantische avond die anders verloopt dan verwacht, wordt nagenoeg letterlijk vertaald en uitgebracht in andere landen. Omdat de groepsnaam wel erg Nederlands is en daardoor onbruikbaar voor andere landen wordt voor de buitenlandse markt gekozen voor The Art Company, de naam die ook wordt gebruikt als de groep door Europa toert.

De vermelding 'original version' op de Britse hoes geeft aan dat het door meerdere artiesten is opgenomen.

Love songs are back again - Band Of Gold

Band Of Gold heeft met de medley Love songs are back again zowel in Amerika als in Groot-Brittannië een hit. De groep bestaat uit in Nederland woonachtige Amerikaanse sessiemuzikanten. Het nummer is voor een groot deel opgebouwd uit korte fragmenten van soulhits uit de vroege jaren zeventig, waaronder Oh girl en Have you seen her (Chi-Lites), Betcha by golly, wow en You make me feel brand new (Stylistics) en Walking in the rain with the one I love (Love Unlimited).
Eén van de leden van de groep was Forrest (zie Rock the boat, hiervoor).

JaarArtiestNummerDatum binnenkomstHoogste positie
1981Starsound ¹Stars on 45 18 april 19812
1981Starsound ¹Stars on 45 vol. 2 4 juli 19812
1981LoboThe Caribbean disco show 25 juli 19818
1981Starsound ¹Stars on 45 vol. 3 19 september 198117
1981ElectronicasOriginal bird dance ²19 september 198122
1982Starsound ¹Stars on Stevie 27 februari 198214
1983ForrestRock the boat 26 februari 19834
1983ForrestFeel the need in me 14 mei 198317
1984The Art Company ³Susanna 26 mei 198412
1984Band Of GoldLove songs are back again 14 juli 198424
¹ Stars on 45
² De vogeltjesdans
³ VOF de Kunst

1985

Say yeah - The Limit

De groep The Limit is opgericht door Bernard Oattes en Rob van Schaik. Op hun uit 1984 daterende debuutalbum staat het nummer Say yeah dat in Groot-Brittannië een grotere hit wordt dan in eigen land. Ook in de Amerikaanse dance-charts blijft het nummer niet onopgemerkt. Na het spoedige uiteenvallen van de groep richt het duo zich onder de naam The Limit Productions op het schrijven en produceren voor andere artiesten, waaronder Five Star.

History - Mai Tai

Muziekproducenten Eric van Tijn en Jochem Fluitsma stellen in 1983 het Nederlandse damestrio Mai Tai samen. De muziek van de groep, genoemd naar een tropische cocktail, bestaat uit een mix van soul, disco en pop. Het succes in eigen land is aanvankelijk bescheiden maar na de twee top 10 hits die ze in Groot-Brittannië weten de scoren groeit ook hier hun populariteit.
In Nederland bereiken ze met andere nummers tweemaal de top 10: Female intuition (tevens een hit in Amerika) en Turn your love around. In 1988 stopt de groep in deze samenstelling.

1986

Holiday rap - MC Miker G & Deejay Sven

Holiday rap is de debuutsingle van het duo MC Miker G & Deejay Sven, alias Lucien Witteveen en Sven van Veen. De muziek van het nummer is gebaseerd op Madonna's eerste Nederlandse hit Holiday met gebruikmaking van een stukje tekst van het refrein van Cliff Richard's Summer holiday in een mix van Ben Liebrand.
Liebrand is in de jaren tachtig bekend van zijn In The Mix-radioshows waarin non stop-mixen te horen zijn van populaire muziek van dat moment. Latere dj's als Armin van Buuren en Tiësto zeggen door deze shows geïnspireerd te zijn geraakt.
Liebrand heeft in 1990 onder eigen naam nog een klein hitje in Groot-Brittannië met Puls(t)ar (nummer 68).

1988

Jack to the sound of the underground - Hithouse

Hithouse is de naam waaronder dj, producer en remixer Peter Slaghuis zijn werk uitbrengt; het is een letterlijke vertaling van zijn achternaam. In zijn korte leven houdt hij zich in de dance music vooral bezig met het maken van remixen. De grootste van zijn twee hits onder het pseudoniem is Jack to the sound of the underground dat bij het Britse publiek bekend zal blijven als het wordt gebruikt als de herkenningsmuziek van zowel de radio- als de televisieversie van de BBC-show The Mary Whitehouse Experience.

JaarArtiestNummerDatum binnenkomstHoogste positie
1985The LimitSay yeah 5 januari 198517
1985Mai TaiHistory 25 mei 19858
1985Mai TaiBody and soul 3 augustus 19859
1986MC Miker & Deejay SvenHoliday rap 6 september 19866
1988HithouseJack to the sound of the underground 5 november 198814
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1981Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1970-1979Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1970-1979Nederlandse successen op muziekgebied in het buitenland zijn geen uitzondering. Als een nummer van vaderlandse bodem een…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Het afzetgebied voor de in Nederland gemaakte muziek verandert in de jaren negentig grondig. De ontwikkeling van verschi…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009De in de jaren negentig tot bloei gekomen dance en eurodance blijft in de eerste tien jaar van de 21e eeuw onverminderd…

Stijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylStijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylTerwijl wereldwijd de verkoop van cd's, downloads en alle andere moderne vormen waarin mensen muziek ‘consumeren’ afneem…
Nieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerNieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerHet gevoel van ontspanning is voor veel mensen de belangrijkste reden om naar muziek te luisteren. Een andere reden kan…
Bronnen en referenties
  • Guinness World Records: British Hit Singles, 14th edition
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_Dance#Birdie_Song
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Slaghuis
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Holiday_Rap
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.