InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Beste Nieuwe albums van 2012/2013 - Aankomende CD albums

Beste Nieuwe albums van 2012/2013 - Aankomende CD albums

Op zoek naar de beste nieuwe albums van 2012/2013? Hier de beste albums die recent zijn uitgekomen en door de critici zijn verkozen tot de beste muziek van 2012/2013. De recensenten van de meest vooraanstaande websites en magazines hebben zich weer uitgesproken. Ook over de nieuwe cd album releases die we nog kunnen verwachten in 2013. De genres die langs komen: Hiphop, Rap, R&B, Rock, Pop, Indie, Country, Folk Jazz en nog veel meer andere muziekstromingen.

Muzieksites en online magazines - meest vooraanstaande critici van albums en muziek

Er zijn veel websites en magazines die jaarlijks weer lijsten samenstellen van de beste uitgekomen cd albums en van de meest veelbelovende aankomende muziek. De meest prominente en bekende websites zijn: Rolling Stones Magazine, Pitchfork, Complex en the Guardian. Ik heb van elke website een top 10 gecompileerd. Dit bespaart de snelle lezer wat tijd want je moet op al deze websites de volledige galerijen doorklikken. De vier websites hebben sterk van elkaar verschillende lijsten geproduceerd. Deze titels moeten je dus een goed overzicht kunnen geven van de beste muziek van 2012.

De trend van 2012 - wat valt op?

Nadat in 2011 Indie folk-pop bands zoals Mumford & Sons veelvuldig de nummer 1 behaalde, is de trend dit jaar weer iets anders. Vreemd genoeg staat de grijsgedraaide nieuwe plaat van Bon Iver niet op de volgende lijsten, maar toch staat deze band symbool voor de veranderende smaak in 2012. Muziek hoeft absoluut niet meer de geijkte paden begaan. Afwijken mag en moet misschien wel. Ook blijft de trend van computer effecten en zang sterk doorzetten. Nog zo'n voorbeeld is Lana Del Rey, de opgehypete Indie zangeres die tijdens een optreden bij Saturday Night Live volledig door de mand viel, maar dankzij haar image en sterke plaat erg populair blijft. Daarnaast heeft Electro muziek zich dit jaar echt gevestigd in Nederland en is niet meer weg te denken bij de festivals. Ook hoort wellicht het nieuwe album van Bruce Springsteen eigenlijk terug te vinden te zijn op een paar van deze lijsten. Hij is vaak wel in de volledige lijst van de websites te zien.

Nieuwe beste Nederlandse albums van 2012 - Nederlands charts en Nederlandse muziek

Ook heeft Nederland natuurlijk zo zijn eigen lijsten. Deze toont vaak een heel ander beeld dan waar de critici mee op de proppen komen. Zo deed in Nederland 'Live at Royal Albert Hall' van Adele het heel goed met 5 weken op nummer 1. Andere buitenlandse opvallers zijn John Mayer en Leonard Cohen. De Nederlandstalige muziek van 2012 werd vertegenwoordigd door de nieuwe cd releases van Jan Smit (Vrienden), Frans Duits (Alles met je Delen) en Xander de Buisonjé (Xander in concert). Ook Trijntje Oosterhuis en Kyteman hadden een aantal weken op hun naam staan.

Pitchfork's top 10 hoogste gewaardeerde albums

Pitchfork is een populaire Amerikaanse website en tijdschrift dat zich voornamelijk bezig houdt met trendy pop- en rockmuziek van alle genres. Bij Pitchfork moet je zijn voor de laatste hipster muziek. Deze top 10 geeft de albums van 2012 aan die de hoogste waardering hebben gekregen.

 1. Frank Ocean - Channel Orange - R&B
 2. Beach House - Bloom - Dreampop
 3. Swans - The Seer - Post-rock
 4. Fiona Apple - The Idler Wheel - Singer/Songwriter
 5. Dirty Projectors - Swing Lo Magellan - Experimental Rock
 6. Japandroids - Celebration Rock - Garage Rock
 7. Spiritualized - Sweet Heart Sweet Light - Space Rock
 8. Ty Segall Band - Slaughterhouse - Garage Rock
 9. Death Grips - The Money Store - Hip-hop
 10. Chromatics - Kill for Love - Synthrock

Complex Magazine's selectie

Complex magazine heeft een top 50 gemaakt van de albums waar ze het meest naar uitkeken. Deze website richt zich voornamelijk op Hip-hop, Rap en R&B.

 1. Kayne West - TBA - Hip-hop/Rap
 2. Kid Cudi & Dot Da Genius - WZRD - Hip-hop
 3. The Weeknd - TBA - R&B
 4. Jay-Z - TBA - Hip-hop/rap
 5. Rick Ross - God Forgives, I Don't - Rap
 6. Lana Del Rey - Born To Die - Pop/Indie/Soul
 7. A$AP Rocky - TBA - Rap
 8. Eminem - Slaughterhouse - Rap
 9. The Throne - Watch The Throne Part 2 - Hip-hop/rap
 10. Waka Flocka Flame - Triple F Life: Friends, Fans And Family - Hip-hop/rap

De top 10 beste albums van 2012 door kwaliteitskrant The Guardian

De Guardian.co.uk is de website waar je moet zijn voor al je populair culture lijsten. Naast muziek recenseren ze ook films en boeken en maken echte geweldig top lijsten. Van de beste films en muziek aller tijden tot hedendaagse klappers. Altijd origineel.

 1. R.I.P. - Actress - Techno
 2. The Bravest Man in the Universe - Bobby Womack
 3. Something - Chairlift
 4. The Money Store - Death Grips
 5. Love Songs A Time You May Embrace - Krystle Warren
 6. One Day I'm Going To Soar - Dexys
 7. Django Django - Django Django
 8. Locked Down - Dr John
 9. Visions - Grimes
 10. In Our Heads - Hot Chip

Top 10 nieuwe albums van 2012 volgens Rolling Stones Magazine

Rolling Stones Magazine benoemt alleen de beste albums tot nu (september 2012). Dit is een van de bekendste en oudste bladen die de muziekindustrie in de gaten houden. Naast lijsten per jaar hebben ze ook veel lijsten die elk genre bij langsgaan. Helaas heeft het geen top lijst samengesteld, maar alleen een groot aantal goede albums genoemd. Je kunt ze allemaal bekijken op hun Website.

Lees verder

© 2012 - 2017 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Britney Spears album Femme FataleOp 25 maart 2011 brengt Britney Spears haar zevende studio album uit na haar laatste album Circus, uitgebracht in 2008.…
Blaudzun - Nederlandse singer-songwriterBlaudzun - Nederlandse singer-songwriterAls je naar zijn muziek luistert is het haast niet te geloven dat hij een Nederlandse artiest is. Het derde album genaam…
Nieuwe muziek ontdekken - Hoe?Je hebt een aardige cd-collectie en ook heb je de leukste mp3 's op je computer verzameld. Toch is het leuk om af en toe…
Koop en verkoop van Verkade-albumsKoop en verkoop van Verkade-albumsHet plaatjesalbum van Verkade is waarschijnlijk het meeste verzamelde album ooit. De koekfabrikant begon eind vorige eeu…
Biografie: Owl CityIn december 2009 brak het Amerikaanse muziekproject Owl City door met de single Fireflies. Waar bestaat de band uit en h…
Bronnen en referenties
 • Rolling Stone Magazine top 50 - http://www.rollingstone.com/music/lists/mid-year-report-the-best-albums-of-2012-so-far-20120709

Reageer op het artikel "Beste Nieuwe albums van 2012/2013 - Aankomende CD albums"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Euromark
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!