Hoeveel verdienen artiesten met Spotify?

Hoeveel verdienen artiesten met Spotify? Met de komst van streamingdiensten als Spotify en Apple Music is de manier waarop we naar muziek luisteren compleet veranderd. Bij de aankoop van cd’s of digitale nummers is het vaak goed af te leiden welke inkomsten er naar de betrokken artiest en partijen gaan. Bij streaming van muziek is dit echter niet zo direct zichtbaar als bij aankopen. Hoe worden artiesten betaald die hun muziek op streamingdiensten als Spotify zetten?

Achtergrond streamingdiensten

Spotify en Apple Music zijn voorbeelden van streamingdiensten die werken op het principe van een abonnement. Door de betaling van een vast bedrag per maand heb je zodoende onbeperkt toegang tot een muziekbibliotheek om door middel van streaming te beluisteren. Voor toegang tot alle mogelijkheden betaal je bij de meeste aanbieders een prijs van ongeveer 10 euro. Ook heeft Spotify een gratis versie, waarbij je eigenlijk door middel van diverse advertenties op een indirecte manier betaalt voor de muziek. Bovendien is het vaak mogelijk om het volledige abonnement voor een bepaalde periode gratis uit te proberen.

Nieuwsberichten rondom de betaling aan artiesten

De opkomst van streamingdiensten heeft tot veel discussie geleid, omdat het volgens sommigen zou leiden tot onderbetaling van de artiesten. Zodoende besluiten sommige artiesten om hun muziek niet voor streaming beschikbaar te stellen of het alleen bij bepaalde aanbieders te doen.

Taylor Swift - Terugtrekken van muziek op Spotify en kritiek op Apple Music
In november 2014 werd bekendgemaakt dat Taylor Swift al haar muziek heeft laten verwijderen van Spotify. Ze is van mening dat muziek een vorm van kunst is en niet gratis zou moeten zijn. De platenmaatschappijen zouden volgens haar dan ook zelf de prijs van de muziek moeten kunnen bepalen. Bovendien zou het ten koste gaan van de betaalde aankopen van muziek.

Ook uitte Taylor Swift haar kritiek op Apple Music door een open brief naar Apple sturen. Zoals hierboven genoemd worden er vaak gratis proefperiodes aangeboden door streamingdiensten. Nu is het echter zo dat artiesten en platenmaatschappijen niet betaald zouden worden door Apple Music tijdens deze proefperiode, terwijl gebruikers wel gewoon naar alle muziek kunnen luisteren. Deze brief had succes en Apple Music besloot hierop het verdienmodel aan te passen en ook artiesten te compenseren voor streams tijdens deze proefperiode.

Adele - Album ’25’ eerst niet aangeboden op streamingdiensten
Ook Adele was bij de release van haar album ’25’ van mening dat muziek niet op streamingdiensten thuis hoort. Ze beschrijft streaming als ‘disposable’ en vindt het belangrijk dat muziek ook via andere kanalen wordt gekocht. Dit had zeker een positief effect op de albumverkopen en in de eerste week waren er in de Verenigde Staten maar liefst 3,38 miljoen kopieën van het album verkocht. Uiteindelijk is zeven maanden na de oorspronkelijke uitgave het album toch op de streamingdiensten als Spotify en Apple Music geplaatst.

Verdienmodel Spotify

Een belangrijk principe in het verdienmodel van Spotify is dat Spotify een hoop mensen aantrekt die normaal gesproken nooit voor muziek zouden betalen of het op een illegale manier downloaden. Door deze mensen zodoende het platform Spotify te laten gebruiken, kunnen artiesten meer royalties krijgen dan ze zonder streaming zouden verdienen. Zo wordt er door Spotify aangegeven dat mensen in de Verenigde Staten gemiddeld per maand slechts 5 dollar uitgeven aan het aankopen van muziek. Bij een Spotify-abonnement zal dit al het dubbele zijn met 10 dollar per maand.

Hoeveel zien deze artiesten dan terug van het geld dat betaald wordt voor de diverse abonnementen? Van alle opbrengsten van Spotify gaat er ongeveer 70% naar de licentiehouders, oftewel de platenmaatschappijen, artiesten en dergelijke. 30% van de opbrengsten gaat naar Spotify voor onder andere het onderhoud en verdere ontwikkeling van de dienst.

De totale opbrengsten van Spotify bestaan uit een combinatie van de advertentieopbrengsten en de maandelijkse inkomsten van de diverse abonnementen. Vervolgens wordt dit bedrag gedeeld door het totale aantal streams. Vervolgens gaat voor iedere stream dus 70% van dit bedrag naar de licentiehouders. Tot slot gaat er nog een ‘artist royalty rate’ overheen, wat wordt bepaald door hoeveel de platenmaatschappij afstaat aan de artiesten zelf. Uiteindelijk komt het er op neer dat licentiehouders tussen de $0,006 en $0,0084 per stream verdienen in het geval van Spotify (gegevens uit 2016).

Verdienmodel overige streamingdiensten

Spotify heeft een uitgebreide beschrijving van het verdienmodel op hun website staan en er is daardoor veel duidelijkheid over de betalingen aan artiesten. Dit is echter niet het geval bij andere aanbieders. Apple Music geeft hier bijvoorbeeld geen informatie over. Wel is het zo dat Apple Music alleen een betaalde versie heeft en hierdoor wordt geschat dat het bedrag per stream bij Apple Music iets hoger ligt dan bij Spotify. Bovendien wordt bij Apple Music in de Verenigde Staten 71,5% van de totale opbrengsten aan artiesten en de platenmaatschappijen betaald. Dit percentage is dus wel vrijwel gelijk aan de 70% van Spotify.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
De voordelen en nadelen van het gebruik van SpotifyDe voordelen en nadelen van het gebruik van SpotifySpotify timmert aardig aan de weg. Het is als kleinschalig Zweeds bedrijf begonnen en ondertussen uitgegroeid tot een ma…
De verschillen tussen Spotify en Apple MusicDe verschillen tussen Spotify en Apple MusicMet de komst van Spotify in 2008 is de manier van muziek luisteren compleet veranderd en speelt streaming een belangrijk…

De Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo is voor jong en oud. Voor de fans van de Top 2000 hoort deze lijst met diverse liedjes uit de pop- en…
De opkomst en de ondergang van The MonkeesDe opkomst en de ondergang van The MonkeesDe jaren 1960 was het decennium van twee wereldberoemde Britse bands: the Beatles en the Rolling Stones. In Amerika onts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MIH83, Pixabay
  • http://time.com/3554438/taylor-swift-spotify/
  • http://time.com/4155586/adele-time-cover-story-interview-streaming/
  • https://www.spotifyartists.com/spotify-explained/
  • http://uk.businessinsider.com/revenue-split-for-apple-music-2015-6
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.