Tips voor je film

Tips voor je film Je wilt een filmpje maken voor school, voor Youtube, of misschien gewoon voor je plezier, alleen of met je vrienden. Er is alleen een probleem: je hebt geen idee hoe het moet. Gelukkig ben je door wat zoekwerk op internet bij dit artikel terecht gekomen en sta je op het punt om van dat probleem af te komen. In dit artikel staan namelijk een aantal tips om je zelf gemaakte filmpje een professionele look te geven.

Voorbereiding

Het meeste en belangrijkste werk in het proces van het opnemen van een film, is de voorbereiding. Geen enkele film is zomaar ontstaan door wat willekeurig filmen. Het is heel belangrijk om te weten wát je wil filmen. Als je wil dat het een succes wordt, moet je rekening houden met een aantal dingen.

Onderwerp

Weet waar je filmpje over moet gaan. Als je een idee hebt, begin dan niet meteen. Vraag aan je vrienden of familie wat zij daar van vinden. Dingen die jij heel leuk of interessant vindt, vinden andere mensen misschien wel helemaal niet leuk. Natuurlijk maak je het (waarschijnlijk ) voor jezelf, maar hoe meer mensen je film leuk vinden, hoe meer succes het heeft. Denk ook na over wat je wil vertellen over jouw onderwerp. Is er veel informatie over te vinden? Wat weet je er zelf al van? Wat maakt dat jij het interessant vindt? Probeer te bedenken hoe je dat het best kunt overbrengen naar je kijkers.

Locatie

Waar wil je gaan filmen? Als het buiten is, check dan wat voor weer het wordt op die dag. Je kan last hebben van regen, maar ook de zon kan enorm vervelend zijn. Bedenk van te voren, of je op de gewenste locatie wel zomaar mag filmen. Filmen op een locatie waar het niet is toegestaan, kan hoge boetes of andere vervelende consequenties als gevolg hebben. Probeer er ook rekening mee te houden, dat sommige locaties veel omgevingsgeluid hebben. Als je naast de snelweg gaat filmen, is er heel veel herrie van auto's.

Shotlist

Als je je idee op papier wil zetten, doe dat dan niet door een stukje tekst. Dit maakt het lastig om het te begrijpen als je het later terug leest. Gebruik in plaats daarvan een shotlist. Een shotlist bevat algemene informatie over de verschillende shots die je wil gaan maken. Je mag zelf weten wat je in een shotlist zet, maar een makkelijke en overzichtelijke shotlist ziet er als volgt uit:
SceneShotType shotCamera bewegingBeschrijving shotTijd
11Close-upPanDe acteur kijkt door het
raam van de auto naar buiten
4 seconden
12Extreme Close-upgeenSleutel in het slot wordt omgedraaid1 seconde
13TotaalLift en tiltDe auto rijdt weg3 seconden

Storyboard

Een shotlist maak je aan de hand van je storyboard. In je storyboard maak je een schets van elk shot, zodat je weet hoe die er uit moet komen te zien. Een storyboard lijkt een beetje op een stripverhaal van de film die je wil gaan maken. Op deze manier kun je al heel goed visualiseren wat je gaat maken, zodat je tijdens het filmen alleen nog maar je storyboard en shotlist hoeft te volgen.

Technische tips

Als je al deze dingen hebt gedaan, heb je al een groot deel van je film gehad. Nu moet je het nog gaan opnemen. Ook al kun je nog zo'n mooi idee hebben, en heb je heel veel werk besteed aan de voorbereiding, als je alles filmt alsof het gefilmd is met een aardappel, wordt je film helemaal niks. Het is dus belangrijk dat je film ook technisch goed in elkaar steekt.

Statief

Het is belangrijk dat je opgenomen beeld zo min mogelijk beweegt. Het is heel storend, wanneer je een film kijkt en het beeld steeds beweegt. Dit kun je voorkomen door een statief te gebruiken. Ook maakt een statief het mogelijk om camerabewegingen vloeiend te maken. Zorg er wel voor dat je statief waterpas staat. Dit is meestal af te lezen aan een klein waterpasje dat op het statief zit. Dit zorgt ervoor dat je beelden ook een rechte horizon hebben. Wanneer je horizon niet recht is, ziet je film er heel vreemd uit. Aan de meeste statieven zit een hendel, die je kunt gebruiken om camerabewegingen te maken. Als je deze gebruikt, is het vaak zo dat het beeld toch nog schokkerig wordt. Om dit te voorkomen, is het makkelijk om een elastiekje te gebruiken. Doe het elastiekje om het uiteinde van de hendel, en gebruik 1 of 2 vingers om er aan te trekken. Door de elastische eigenschap van het elastiekje, schokt de beweging weinig of niet. Het is overigens niet nodig om perse een statief te gebruiken. Eigenlijk kan alles als statief dienen, zolang je de camera er maar op kan zetten.

Geluid

Een film is niks zonder geluid. Maar ook slecht geluid zorgt voor een slechte film. Zorg dus voor een goede microfoon, die het geluid helder en goed kan opnemen. Ook de plaatsing van de microfoon kan bepalend zijn. Wanneer twee mensen in gesprek zijn, is het belangrijk de microfoon dichtbij beide personen te plaatsen, maar wel zo dat ze allebei even hard te horen zijn. Wanneer je een rijdende auto filmt, moet de auto duidelijk te horen zijn.

Afwisseling

Om je film interessanter te maken, is het belangrijk om wat afwisseling te hebben in je beeld. Het is niet interessant om te kijken naar een film waar je steeds dezelfde soort totaalshots of close-ups ziet. Neem als voorbeeld een scene waarin twee mensen naar elkaar toe lopen, iets tegen elkaar zeggen, wat aan elkaar geven en vervolgens weer weglopen. Je zou dan een totaal shot kunnen gebruiken van de twee personen die naar elkaar toe lopen. Vervolgens neem je een shot van één of beide personen van voren. Maak daarna over-shoulder shots van de twee personen, met close-ups van beide personen. Wanneer het voorwerp (bijvoorbeeld een koffertje) aan elkaar gegeven wordt, neem dan een extreme close-up van de twee handen die het koffertje dan vastpakken (één hand van elke persoon). Film daarna de personen weer als ze weg lopen.

Belichting

Je film moet goed belicht zijn. Het is niet altijd mogelijk, maar ook niet altijd nodig, om een lichtbron mee te nemen. Een goede manier om zonder lampen alsnog gebruik te maken van licht, is het gebruik van grote platen piepschuim. Piepschuim is heel erg wit van kleur, en reflecteert daarom licht ook erg goed. Als je het piepschuim op de juiste manier kantelt ten opzichte van je lichtbron (bijvoorbeeld een lamp, of de zon), krijg je al veel beter licht.

Afwerking

Je bent nu al heel ver. Je hebt alles gepland, je beelden zijn opgenomen. Nu moet je alles nog aan elkaar plakken, en er een leuk en interessant geheel van maken. Pas op, dit deel van het filmproces kan je film heel sterk maken, maar je kan het ook om zeep helpen. Gelukkig kun je zoveel en zolang plakken en knippen als je zelf wil.

Muziek

Muziek is meestal een goede toevoeging aan je film. Het kan het effect en de sfeer enorm versterken, mits je de juiste muziek gebruikt. Dit is natuurlijk, net zoals de rest, en kwestie van smaak. Denk goed na over de sfeer die je wil overbrengen, en ga opzoek naar muziek die daar naar jouw mening bij past.

Effecten

Het gebruik van effecten kan je film veel leuker of spannender maken. Pas wel op, als je effecten gebruikt, zorg er dan voor dat ze een functie hebben. Er is niets zo vervelends als naar een film kijken waarin een heleboel dingen gebeuren die geen enkele functie hebben, en daardoor alleen maar de aandacht afleiden van het onderwerp waar de film daadwerkelijk over gaat.

Vertonen

Nu je film klaar is, wordt het tijd om het aan mensen te laten zien. Dit kan bij je vrienden of familie zijn. Die zullen zeker waarderen wat je hebt gemaakt. Als je '' het grote publiek '' wil bereiken, is Youtube het ultieme medium. Er zijn al verschillende mensen die door Youtube beroemd zijn geworden, en er hun geld mee verdienen (Youtubers). En als je film echt een meesterwerk is geworden, dan zul je dat van zelf merken.
© 2013 - 2024 Vincentv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips voor de videocameraEen videocamera kan gebeurtenissen vastleggen die je met plezier later kan terugzien. Het is jammer als de film slecht i…
Tips voor digitale fotografie: BelichtingSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Maar kunnen we deze…
Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!Fotocamera's zorgen zelf voor een juiste belichting, maar u kunt daar ook mee spelen. Door diafragma of sluitertijd aan…
Tips voor digitale fotografie: diafragmaSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Maar kunnen we deze…

Wat is Netflix en hoe werkt Netflix?Wat is Netflix en hoe werkt Netflix?In Nederland is het sinds september 2014 mogelijk om onbeperkt films en series te kijken met streamdienst Netflix. Steed…
Populaire YouTube kanalenPopulaire YouTube kanalenYouTube is een manier om in contact te komen met anderen en filmpjes te uploaden, delen en waarderen. YouTube staat vol…
Vincentv (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.