Hoe word je cameraman?

Je hebt vast wel eens dat je naar een film hebt zitten kijken en bij jezelf dacht 'hoe hebben ze dit nou eigenlijk gemaakt'? Of jezelf verwonderd over dat ene bijzondere shot die je maar niet meer uit je hoofd krijgt. Het gevoel krijgen dat jij dit ook wil kunnen of hier zelfs je beroep van zou willen maken, is wellicht genoeg reden om je toch eens te oriënteren op de opties hier in Nederland. Hoe word je nu eigenlijk cameraman? Hoe groei je door? Hollywood is wat ver weg, maar op eigen bodem zijn ook tal van mogelijkheden! Allereerst is het misschien handig om te zeggen dat het niet 'moeilijk' is om cameraman te worden. In principe kun je namelijk on scratch beginnen, dus zonder ook maar iets van camera's af te weten, en op deze manier opgeleid te worden tot cameraman. De basis valt dus altijd te leren. Er echt oog voor hebben is een ander ding, maar dit weet je pas als je het geprobeerd hebt.

Waar begin ik?

Er is natuurlijk gewoon een onderverdeling te maken tussen MBO en HBO opleidingen. Het grote verschil is dus het niveau waarop je werkt, maar in de praktijk valt het behoorlijk mee hoeveel zwaarder de HBO opleiding nu meetelt. Ook met een MBO-diploma op zak kun je als cameraman namelijk prima aan de slag.

MBO

Er zijn genoeg MBO scholen waarop je een filmopleiding kunt volgen. Om maar twee uitersten van elkaar te noemen: de opleiding gevestigd op het ROC A12 in Ede en de opleiding op het Rijn IJssel College in Arnhem. De eerstgenoemde opleiding is vooral gericht op studio en TV (al komen er ook andere vormen aan bod) en de tweede is meer allround waarbij studio en TV slechts een klein onderdeel van de opleiding vormt. Beide scholen leiden je technisch op, maar de een richt zich meer op inhoudelijke aspecten dan puur de techniek. De ene school laat je vrijer met je creativiteit, terwijl de andere liever binnen bepaalde kaders werkt. Een dag meedraaien of naar een open dag is de beste manier om erachter te komen welke van de twee jou het meeste zou liggen.

Wil je na het behalen van je MBO diploma nog doorgroeien? Er is genoeg keus en er zit vast en zeker een opleiding bij, op het HBO, waarin jij je kunt gaan specialiseren.

HBO

Op het HBO zijn er genoeg mogelijkheden. Zo heb je natuurlijk de bekende Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Hier kun je alle kanten op, maar volg je vooral een specialistische opleiding. Net wat anders dan wat je op het MBO kunt verwachten. Zo kun je Regie, Scenario, Camera en Production Design doen. Je wordt dus opgeleid voor de specialisatie waar je voor bent aangenomen, terwijl je op het MBO de wat algemenere, technische vaardigheden krijgt aangeleerd. Uiteraard is met dit laatste niets mis en kun je prima aan de slag met je MBO diploma.
De Nederlandse Filmacademie staat bekend om de zeer strenge selectie en moeilijke toelatingsprocedure. Heb je echt gevoel voor verhalen met een unieke visie beeldend maken (regie), kun jij een geweldige film schrijven (scenario), ben jij een intrigerende cameraman met oog voor detail en een unieke visie (camera) of top organisatietalent dat ervoor zorgt dat een film überhaupt van de grond komt (productie)...dan zou je kunnen overwegen je op deze opleiding aan te melden. Een van de andere opties op een HBO school is bijvoorbeeld de HKU, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Toelatingseisen

Bij elke filmopleiding is een zekere startkwalificatie noodzakelijk om door de eerste ronde heen te komen en überhaupt toelating te kunnen doen. Verder zul je altijd een opdracht mee krijgen om uit te voeren. Soms moet je ook een test doen waarbij jouw capaciteiten op de proef worden gesteld. Dit laatste wordt in elk geval op het MBO gedaan.
Neem altijd je portfolio mee! Er zijn opleidingen die je af kunnen wijzen omdat je te jong bent; films maken vergt ook veel mensenkennis en levenservaring.

Geen startkwalificatie, maar tóch een filmopleiding willen doen?

Dit is niet direct een probleem. Op sommige scholen kun je, indien je 21 jaar of ouder bent, een '21+ toets' doen. Hier wordt gekeken of je dan alsnog gekwalificeerd genoeg bent om je aan te kunnen melden voor de betreffende opleiding.
© 2014 - 2024 Vreemdsoortig, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een point of view (POV)? Ontdek ook de on/off-ride!POV of 'point of view' zijn termen die we regelmatig zien opduiken wanneer we websites als YouTube en Vimeo bekijken. Wa…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
HBO opleiding Management, Economie en Recht (MER)De opleiding Management, Economie en Recht (MER) is een HBO opleiding. Deze opleiding kun je op verschillende plaatsen i…
Opleidingen die geen baan opleverenOpleidingen die geen baan opleverenAls starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van bela…

Filmrecensie The Other WomanrecensieFilmrecensie The Other WomanThe Other Woman is een Amerikaanse romantische komedie uit 2014. Het is geregisseerd door Nick Cassavetes en geschreven…
Hoe maak ik een lyric video?Hoe maak ik een lyric video?Een lyric video is een filmpje waarin de tekst van een liedje te zien is. Vaak wordt enkel de zin afgebeeld die op dat m…
Reactie

Jessey, 30-05-2016
Zijn er ook thuisstudies te volgen voor cameraman/videobewerking? Reactie infoteur, 08-06-2016
Beste Jessey,

Die zijn er zeker.

Vreemdsoortig (2 artikelen)
Laatste update: 08-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.