InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > 'Wat we niet kunnen zien', een film over straling

'Wat we niet kunnen zien', een film over straling

'Wat we niet kunnen zien', een film over straling Anno 2016 maken mobiele communicatie en draadloze technologieën de dienst uit in veel woningen, gebouwen, steden, dorpen en landelijke gebieden. Voor velen het ultieme gemak maar voor anderen veroorzaakt al het draadloze veel fysieke pijn, eenzaamheid en onbegrip. Is er binnenkort geen plek meer voor deze mensen in eigen land zonder deze straling? Er gaat in februari 2016 een film in première die laat zien hoe elektrogevoelige mensen moeten leven op het randje van onze maatschappij.

Wat we niet zien

Anna Katharina Wohlgenannt is een filmmaker wiens film 12 februari 2016 in de bioscoop te zien zal zijn. De film duurt 78 minuten is Engels ondertiteld en het productiejaar is 2014. De film gaat over de voortdurende toename sinds 1990 van elektromagnetische golven en hoe niet iedereen van de bevolking daarmee zijn leven kan leiden zoals dat kon voordat de elektromagnetische golven er zo massaal waren. Het gaat om golven van elektromagnetische velden door het draadloze gebruik dat de laatste jaren zo enorm is toegenomen. Wie heeft er nu geen smartphone en wie gebruikt er geen draadloos internet? Die mensen zijn er niet veel, maar ze zijn er! De mensen die ziek worden van deze elektromagnetische velden. De mensen die meteen reageerden en aan de bel trokken, werden niet serieus genomen. Ze werden door overheden belachelijk gemaakt en zagen geen andere oplossingen dan deze wereld te verlaten. Maar ook deze mensen hebben het recht om op de wereld te wonen. Dit is ook hun wereld en ze mogen hier ook wonen. In Nederland is hun zelfs het plekje om te vluchten, een witte zone, afgenomen door de overheid. Waar zijn de plekjes die nog schoon zijn van de vele elektromagnetische velden, waar zijn de witte zones?

Elektromagnetische golven

Wanneer de elektromagnetische golven zich met een lage frequentie voortbewegen, spreken we meestal over elektromagnetische velden. Dat zijn velden van 50 hertz tot 300 gigahertz. Deze groep is onder te verdelen in extreem laagfrequente (ELF) velden (de stroom en hoogspanningsmasten hebben een frequentie van 50 hertz), radiofrequente (RF) velden, microgolven en millimetergolven. Mobiele telefoons, draadloos internet en zendmasten maken nu nog gebruik van radiogolven van 100.000 hertz tot 300 gigahertz, maar in de toekomst werkt 5G ook met millimetergolven (dit ligt na de microgolven en voor het infrarood in het elektromagnetisch spectrum).

Inhoud film

Anna Katharina Wohlgenannt werkt sinds 2007 aan film- en televisieproducties. De film die in 2016 uitkomt heet 'was wir nicht sehen' en begint met het hoorbaar maken van de elektromagnetische golven van een hoogspanningslijn. Anna laat in de film vijf mensen met verschillende achtergronden zien die één ding gemeen hebben: elektrogevoeligheid voor deze golven. Ze reageren fysiek op elektromagnetische golven en wonen op het randje van de samenleving. Wat we niet zien hoe mensen moeten leven omdat ze door draadloos gebruik moeten vluchten en niet zeker zijn van hun bestaansrecht. Hoe gaat het verder? We zien bijvoorbeeld:
  • Clarissa,
  • Jennifer,
  • Diana

Clarissa

In betere tijden was Clarissa een ergotherapeute en nu woont ze alleen en doet wat in haar macht ligt om de straling te voorkomen, zodat de pijn niet toe zal nemen. Veel zit ze voor het huis onder de stralingswerende luifel en als ze toch boodschappen moet doen, zit er niets anders op dan speciale stralingswerende stof over de kleren te doen, die de meeste straling tegenhoudt.

Jennifer en Diana

De architect Jennifer en de wetenschapper Diane zoeken onderdak in West Virginia in een gebied waar het verboden is voor mobiele telefoons. Dit omdat er zeer gevoelige apparatuur staat (radiotelescopen) die in Nederland in de buurt van Dwingeloo-Westerbork staat.

Piloot

Of de Zwitserse piloot die stralingswerende kleding draagt om het vol te kunnen houden. Hij vertelt over zijn behandelingen om tegen de straling te kunnen.

Aan de film werkt ook Christina Kubisch mee, een geluidskunstenaar die níet elektrogevoelig is. Ze werkt met elektromagnetische inductie die ze zo ontwikkelde, dat met speciale, gevoelige en draadloze hoofdtelefoons, de bovengrondse en ondergrondse elektromagnetische velden worden versterkt en hoorbaar gemaakt worden.

Straling zichtbaar maken

Onder radiofrequente straling (RF) vallen de radiogolven, de microgolven en de millimetergolven. Deze straling is niet te zien, niet te horen en niet te ruiken. Stel dat mensen wel zintuigen hadden gehad om de straling te kunnen zien, ruiken of horen, dan hadden mensen de explosieve toename van elektromagnetische velden nooit zo toegelaten. Ook al is het handig, de gezondheid gaat wel voor het gemak van zoveel draadloze apparatuur. Wat deze straling voor een impact heeft op een mensenlichaam is gewoon wetenschappelijk nog niet officieel bekendgemaakt. Gelukkig zijn er wel technieken om de straling zichtbaar te maken en zijn er ook veel wetenschappers die wel waarschuwen, vanuit hun kennisgebied, dat grote hoeveelheden elektromagnetische velden in ons milieu desastreuze gevolgen kunnen hebben voor mens, dier en plant.

Discussie

Op 12 februari 2016 zijn er na de filmpresentatie zes discussies over de film, in de bioscoop ‘Culture House’ te Wenen. Ook zijn er vanaf 12 februari vijf wandelingen met Christina Kubisch die laat horen hoe elektromagnetische velden klinken.
© 2016 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…
Is wifi-straling gevaarlijk?Is wifi-straling gevaarlijk?Wifi-straling is straling die afkomstig is door het gebruik van Wifi (draadloos internet). Met Wifi-straling wordt elekt…
Elektromagnetische golvenElektromagnetische golvenEen belangrijk type golf is het soort golven waar ook de licht toe behoort. Dit zijn de elektromagnetische golven. Voor…
Het elektromagnetisch spectrumAlles in de natuur met een temperatuur boven de 0 Kelvin (-273 graden Celsius) zendt elektromagnetische straling uit. De…
Van hooggevoelig naar elektrogevoelig?Van hooggevoelig naar elektrogevoelig?Heb je snel last van drukte, geluid en fel licht? Maken geuren je snel misselijk? Een parfum, de uitlaatgassen of de was…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt / Pixabay
  • http://www.frauenfilmfestival.eu/fileadmin/Bilder/Festival_2015/Filmseiten/Was_Wir_nicht_sehen.pdf
  • http://kino.heute.at/art44264,1090542
  • http://www.biorama.eu/was-wir-nicht-sehen/

Reageer op het artikel "'Wat we niet kunnen zien', een film over straling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Gepubliceerd: 10-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!