Animatiefilms: Wat is Animatie?

Animatiefilms: Wat is Animatie? Animatiefilms zijn als sinds jaar en dag enorm populair. Met de unieke mogelijkheden kan een hele nieuwe wereld voorgespiegeld worden. Alles is mogelijk en alles kan tot leven komen. Waar wij van dromen, dat gebeurt in animatie! Wat maakt animatie zo leuk en hoe werkt het eigenlijk?

Inhoud


Alles kan!

Tegenwoordig zijn er talloze animatiefilms te zien waarvan er vele wereldberoemd. Voorbeelden zijn Cars, Toy Story, Shrek, Finding Nemo of Ice Age en zo zijn er nog talloze films te noemen. De films zijn zo enorm succesvol doordat alles kan! Dit geeft een enorme grote hoeveelheid mogelijkheden om mee te werken.

Elk stukje speelgoed, kleipoppetje of ander levenloos voorwerp krijgt een karakter. Zelfs computerdata komen tot leven. Geheel eigen karakters kunnen zo gecreëerd worden bij elk voorwerp, dier of persoon men maar wil. Een voorwerp kan in iets anders transformeren en alles wat wij onmogelijk achten kan. Zo kan het speelgoed in Toy Story praten en in de film Up vliegt een huis in zijn geheel door de lucht opgetrokken door talloze ballonnen gevuld met helium.

In feit is animatie beeldende kunst maar dan in beweging. Daar wordt geluid en muziek aan toegevoegd. Zo ontstaat een complete film.

De kunst is echter om met al deze mogelijkheden een wereld te creëren die echt aandoet voor de kijkers. Wanneer een film wordt gemaakt waarin al het onmogelijke tegelijk gebeurt, is dit zo onecht dat het mensen niet meer aanspreekt. De wereld die gecreëerd wordt moet altijd iets realistisch blijven behouden. Vaak zit dit in de karkaters die hele menselijk eigenschappen hebben. Dat is de basis om al onze fantasieën werkelijkheid te laten worden.

Monnikenwerk

Wanneer wij een animatiefilm bekijken, realiseren we ons wellicht niet hoe enorm veel werk er achter zit. Het duurt soms jaren om één film te maken! Het is met recht monnikenwerk en kost enorm veel geduld. De technieken die gebruikt worden zijn vaak zeer ingewikkeld.

Wanneer we al het werk bekijken dat nodig is om een complete animatie te verkrijgen, kunnen wij zeker bewondering hebben voor de makers daarvan. Zij zijn degene die tot in detail nauwkeurig alles in orde maken om geweldig leuke films op het doek te krijgen. De populariteit van de films maar ook de leuke manier van werken, is voor hen een stimulans om dit heidense karwei toch steeds weer te klaren.

De basis

De basis voor animatie is het achter elkaar plaatsen van losse beelden. Beeld voor beeld wordt een film in elkaar gezet. Elke beeld veranderd iets. Zo kan een kleipoppetje in een volgend beeldje net iets meer buigen dan in het beeld daarvoor of een voorwerp wordt iets verschoven. In feite maken we dus allemaal losse plaatjes. Wanneer we dergelijke beelden snel achter elkaar afspelen wordt beweging gesuggereerd.

Illusie

Hoe kan het dat wij losse plaatjes zien als één vloeiende beweging? Wanneer stilstaande beelden, ook wel frames genoemd, snel genoeg achter elkaar worden afgespeeld, dan geeft dat voor ons bewegend beeld. Onze ogen en hersenen kunnen niet zo snel aparte beelden bewust onderscheiden. De beelden vloeien in ons hoofd als het ware samen tot één vloeiende beweging. In feite is de beweging dus een illusie.

Om een vloeiende bewegingen te krijge, zijn 24 beelden per seconde nodig. Er zijn ook animaties met 10 of 12 beelden per seconde maar daarmee wordt geen vloeiende beweging bereikt.

Waar wordt animatie voor gebruikt?

We komen animatie veel vaker tegen dan we denken. Het meest bekend zijn natuurlijk de animatiefilms. Waar vroeger de tekenfilms het meest gezien waren is dat tegenwoordig het meest vervangen door computeranimatie.

Maar dit is niet het enige. Ook in heel veel speelfilms wordt animatie gebruikt. Bijvoorbeeld om die ene stunt net even echter of spectaculairder te doen lijken. Ook in films met dieren wordt meestal animatie gebruikt. Zeker wanneer de dieren kunnen praten. Verder wordt het gebruikt in:
  • Reclame
  • Videoclips
  • Websites
  • Special effects
  • Kinderseries zoals Bob de Bouwer
  • Computergames
  • Filmexperimenten

Producenten

Vroeger was Disney de studio waar tekenanimatiefilms werden gemaakt. Zij zijn tientallen jaren de grootste producent van succesvolle tekenfilms geweest. Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog gebruik gemaakt van computeranimatie. Grote studio’s zijn op dit moment:
  • Pixar Animation Studios: Deze studio maakte als eerste een volledige 3D animatiefilm. Het bedrijf is groot gemaakt door Steve Jobs, de medeoprichter van Apple. Sinds 2006 is het bedrijf overgenomen door The Walt Disney Company. Pixar blijft een losse afdeling van Disney. Bekende films van deze studio zijn Finding Nemo en Toy Story. De succesvolle films van het bedrijf zijn goed geweest voor 22 Academy Awards en 4 Golden Globes.
  • DreamWorks Animation Studios: Oorspronkelijk was dit bedrijf onderdeel van DreamWorks SKG, maar in 2004 is het zelfstandig verder gegaan. Films van deze studio worden gedistribueerd door Paramount Pictures. Bekende films van deze studio zijn Shrek, Madagascar, The Bee Movie en Kung Fu Panda.
  • Blue Sky Studios: Dit is een Academy Award winnend bedrijf dat gespecialiseerd is in karakteranimaties. Zij dragen voor veel films bij aan de computeranimatie. De eerste volledige animatiefilm van dit bedrijf is Ice Age. In juli 2012 zal hiervan de vierde film uitkomen. De films worden gedistribueerd door 20th Century Fox.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Zelf een computeranimatie makenZelf een computeranimatie makenTegenwoordig zijn er prachtige animatiefilms te vinden die er vaak bijzonder realistisch uitzien. Zo’n prachtige film is…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…

Filmrecensie: The DescendantsrecensieFilmrecensie: The DescendantsDeze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreve…
recensieFilmrecensie: Stephen King's IT mini-serie (1990)Stephen King's IT in verhaalvorm is mijns inziens een meesterwerk. Stephen King's IT als filmadaptie is dat zeker niet,…
Bronnen en referenties
  • www.niaf.nl
  • Studwww.ugent.be/~etjonckh
  • Nl.wikipedia.org
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 21-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.