Animatiefilms: De Productie

Animatiefilms: De Productie Computer geanimeerde films zijn enorm populair door de onbegrensde mogelijkheden en prachtige uitwerking. Wie denkt dat de productie van een dergelijke film met de computer veel eenvoudiger is dan met de hand, heeft het mis. Het is enorm veel werk en kost minstens net zo veel tijd als andere vormen van animatie. Wel zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid. Wat komt er allemaal kijken bij de productie van een animatiefilm?

Inhoud


Zoals bij elke animatie film worden er ook bij een computeranimatiefilm uitgebreide voorbereidingen getroffen. Een idee wordt uitgewerkt in een storyboard. Wanneer het storyboard is goed gekeurd, kan het maken van de eigenlijke film beginnen. Dit gebeurd op basis van de richtlijnen die zijn vastgesteld in de voorbereiding.

Productie

Bij de productie moeten alle afdelingen hard aan de slag. Deze fase van het maken van een animatiefilms duurt het langst van allemaal. Het kan soms jaren duren voordat alles af is.
Elk onderdeel behoeft enorm veel aandacht

Stemacteurs

Professionele acteurs spreken de stemmen in van de karakters uit de film. Voor een originele film worden eerst de stemmen ingesproken. Pas daarna wordt de animatie gemaakt en gesynchroniseerd op de stemmen. Zo kunnen de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen aangepast worden op de stemmen.

Wanneer een film wordt vertaald, worden de stemmen achteraf opgenomen en gesynchroniseerd met de film. Dit is moeilijker dan opnemen voorafgaand aan de animatie omdat de vertaling dan moet passen bij de lipbewegingen van de film. Het vertalen van een film vereist dan ook de nodige creativiteit.

De acteurs spreken de tekst van het script meerdere malen op verschillende manieren in. Soms improviseren ze daarbij. De beste opnames worden uiteindelijk gebruikt.

De animatie

Het tweedimensionale beeld dat is gecreëerd in het storyboard moet nu worden omgezet naar driedimensionaal. Dat doen de animators. De animators tekenen of schilderen niet zoals bij traditionele animatie. Omdat het model en karakter van de figuren al bepaald is, zijn de animators eigenlijk een soort acteurs die elke beweging en expressie van de karakters bepalen via de computer.

Bij computeranimatie kunnen de karakters, de set en attributen op twee manieren in 3D worden vastgelegd:
  • Er worden met de hand beelden gemaakt die vervolgens in 3D in gescand worden in de computer.
  • Ze worden direct in 3D gemodelleerd in de computer. Eenvoudige figuren als bakstenen of een bal zijn niet zo moeilijk. Mensen of dieren zijn echter veel gecompliceerder. Begonnen wordt met het vormen van een skelet dat wordt omgezet naar een 3D figuur op het beeldscherm. Hierna wordt de huid gemaakt. Dit komt allemaal heel precies omdat elk figuur aan alle kanten exact moet kloppen. Dit alles gebeurt met speciale software.

Karakters

Wanneer dit klaar is, krijgen de karakters gewrichten en punten waar ze kunnen bewegen. Om aan te geven hoeveel werk het maken van een karakter is: Woody uit Toy Story heeft alleen in zijn gezicht al 100 bewegingspunten!

De animators die dit werk doen, hebben uitgebreid inzicht nodig in de bewegingen en uitdrukkingen die gebruikt kunnen worden. Wanneer er bijvoorbeeld een dier wordt gebruikt als pratend karakter, dan krijgt dit vaak een soort menselijk gezicht om het tot onze verbeelding te laten spreken. De animators zoeken hierin, hoe ze dit gezicht het beste kunnen vormgeven. Tegelijkertijd moet het dier natuurlijke bewegingen houden zodat het goed herkenbaar blijft als het dier dat wordt uitgebeeld. De juiste balans tussen menselijke en dierlijke eigenschappen moet gevonden worden in de uitdrukking en bewegingen van een karakter. Meestal hebben de menselijke trekken de overhand omdat dit ons aanspreekt.

Dat is bijvoorbeeld goed te zien in de film Finding Nemo. Bij de hoofdrolspelers Nemo, Marlin en Dori en ook andere karakters is geëxperimenteerd met de plaatsing van de ogen en de vorm van de mond, wangen en wenkbrauwen. Omdat een vis de ogen aan de zijkant van zijn kop heeft, kan hier geen menselijk gezicht van gemaakt worden, tenzij de ogen meer naar voren worden geplaatst. Dit laatste is dan ook gebeurt en de karakters hebben zo uitdrukkingsvolle gezichtjes gekregen die zeer tot de verbeelding spreken.

Achtergrond

De achtergrond wordt door een andere groep animators gemaakt dan de karakters. Dit zijn de set-animators. Zij werken nauw samen met de regisseur zodat zijn visie op de omgeving gerealiseerd wordt. Wanneer de achtergrond klaar en goedgekeurd is, wordt de achtergrond opgevuld met bijvoorbeeld stoelen, een tafel, lampen enzovoorts zodat een reële wereld ontstaat.

Kleur en textuur

Wanneer de figuren af zijn gaan ze naar andere animators die ze voorzien van kleding en kleur. Hierna wordt er textuur en schaduw toegevoegd waardoor een figuur steeds echter gaat lijken.

Licht

Wanneer alles bij de animatieafdeling klaar is, wordt er verder aan gewerkt met licht. Op deze afdeling komt alles wat gemaakt is bij elkaar; de achtergrond, de karakters, de opvulling van de achtergrond enzovoorts. De lichtafdeling moet hier een geheel van maken.

Dit is een grote verantwoordelijkheid. Deze animators moeten het licht juist plaatsen en ze moeten weten hoe licht reageert op verschillende typen materialen, texturen en de verschillende kleuren. Ze moeten direct licht weergeven, maar ook weerkaatsing en schaduw. Dit doen ze per shot. Hierbij moeten ze er rekening mee houden dat elk shot goed blijft passen in de reeks shots zodat de totale film een gelijkmatig beeld geeft wat betreft licht en kleur.

Soms blijkt een figuur toch nog niet helemaal te kloppen wanneer licht wordt toegevoegd. Dan moet deze terug naar de animatieafdeling en bijgewerkt worden.

Geluid

Hoewel een animatiefilm gemaakt wordt om te kijken, is het geluid toch enorm belangrijk. Het heeft grote invloed op hoe het beeld op de kijker overkomt. De kenmerken van de karakters worden voor een groot deel duidelijk gemaakt door het geluid. Geluidseffecten maken duidelijk in wat voor omgeving een scène zich afspeelt. Horen we bijvoorbeeld een echo dan speelt de gebeurtenis zich af in een kale of grote, lege ruimte. Misschien zien we deze ruimte niet in de film, maar door het geluid weten we toch dat deze ruimte er is. Op deze manier geeft geluid onbewust erg veel informatie door aan de kijker.

Omdat animatie van zichzelf geen geluid heeft, moet het erbij gezocht of gemaakt en opgenomen worden. Dit vraagt veel zoekwerk in muziek en geluidseffecten. In de grote films wordt vaak gebruik gemaakt van een symfonieorkest om het grootste deel van de achtergrondmuziek te maken. Muziek is de eenvoudigste toepassing van geluid. Het geeft sfeer aan de film en maakt de film tot een geheel.

Synchronisatie

Een lastig onderdeel van animatiefilms is de synchronisatie van geluid. Dit geldt vooral op het gebeid van het gesproken woord. Het exact synchroniseren van de mond van een karakter met gesproken tekst is erg moeilijk en ook voor professionele animators een enorme klus. Meestal wordt er dan ook niet exact gesynchroniseerd, maar globaal. Het makkelijkst is om de film te synchroniseren met het geluid.

Layout

De layoutafdeling choreografeert de karakters in de juiste positie. Ze gebruiken hiervoor een virtuele camera. Ze maken meerdere shots om de clou en de emotie van elk punt in het verhaal te pakken. Ze maken meestal meerdere shots per scène zodat bij het editen van de film de meest pakkende shot gebruikt kan worden..

Rendering

Dit is de voorlaatste fase van het maken van de film. Alles wat tot dan toe is gemaakt wordt samengevoegd tot een film.

Afwerking

Als laatste gaat de film naar de edit afdeling. Hier kan de film bewerkt worden net zoals met gewoon videomateriaal. Hier wordt besloten wat er definitief wel of niet in de film komt. De volgorde wordt bepaald, de kleuren worden bijgesteld en men laat beelden vloeiend in elkaar overlopen. De aftiteling wordt gemaakt en er worden waar nodig nog geluidseffecten toegevoegd. De film is hierna klaar om uitgebracht te worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms zijn als sinds jaar en dag enorm populair. Met de unieke mogelijkheden kan een hele nieuwe wereld voorgesp…
De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…
Instrumenten voor de belevenissen regisseur - AnimatieDoel van belevingsconcepten is bezielen, opmonteren, in de stemming brengen, activeren, inspireren, initiëren, boeien en…
Animatiefilm Corgi (2019)Animatiefilm Corgi (2019)De animatiefilm Corgi vertelt het avontuur van Rex, de lievelingshond van het Britse koningshuis. Hij wordt thuis weggej…

Filmrecensie: The DescendantsrecensieFilmrecensie: The DescendantsDeze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreve…
Animatiefilms: GeschiedenisAnimatiefilms: GeschiedenisAnimatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Er is een lange weg gegaan voordat het kwam op het hoge…
Bronnen en referenties
  • Cg.tutsplus.com
  • www.niaf.nl
  • www.youngzine.com
  • www.pixar.com
  • Postmes.freehostia.com
  • www.adigitaldreamer.com
  • En.wikipedia.org
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 21-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.