InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Biografie: Woody Allen

Biografie: Woody Allen

Woody Allen is een Amerikaanse regisseur, schrijver, acteur en producer. Sinds het begin van zijn carrière heeft hij een enorme reputatie opgebouwd in de filmindustrie. Een levensbeschrijving van deze levende legende met de altijd aanwezige grote zwarte bril.
Allen Stewart Konigsberg is geboren op 1 December, 1935 in New York. Hij komt uit een Orthodox-Joods gezin en groeide op in de wijk Brooklyn. Op loopafstand van waar hij woonde stonden verschillende filmtheaters. Op jonge leeftijd bezocht hij deze dan ook vaak, en hij raakte geïntrigeerd door films. In zijn tienerjaren werd Allen bewust van de rol die regisseurs speelden in de filmwereld. Toen hij vijftien jaar oud was, veranderde hij zijn naam in Woody Allen. Hij begon geld te verdienen door grappen te schrijven voor radio en televisie. Vanaf 1961 werkt Woody Allen als stand-up comedian in café's.

Carrière in de filmindustrie

In 1965 begon de carriere van Woody Allen in de filmwereld. Hij schreef mee aan zijn eerste film: ''What’s New, Pussycat?''. In deze film speelt hij ook een kleine rol. Een jaar later werkte hij voor het eerst als regisseur, aan de film What's up, Tiger Lily?. Vanaf dat moment werkte Woody Allen mee aan erg veel projecten als scenarioschrijver, regisseur en acteur. Het personage in zijn films was vaak van eenzelfde aard: een wat vreemde, slimme neurotische man. Het is geen toeval dat dit overeenkomt met zijn eigen karakter. Sinds het begin van zijn carrière heeft Allen meegewerkt aan een ongekend aantal films. Bijna elk jaar is er wel een film uitgebracht waaraan Allen in wat voor functie dan ook heeft meegewerkt. Het genre van zijn films loopt erg uiteen, van romantische komedies tot thrillers en pure drama.
De meest bekende films die Woody Allen heeft gemaakt, zijn de komedies Annie Hall (1977) en Manhattan (1979). Voor de eerstgenoemde ontving hij een Academy Award voor Beste Film en Beste Scenario. Ook met Hannah and Her Sisters (1987) en Midnight in Paris (2012) won hij een Oscar voor beste scenario. Daarnaast is Allen voor diverse andere films genomineerd voor een Academy Award en andere prijzen.

Bezigheden buiten de filmwereld

Woody Allen is niet uitsluitend actief in de filmindustrie. Naast de tientallen films die hij heeft gemaakt, heeft hij ook verschillende toneelstukken en korte verhalen geschreven. Ook is Allen muzikant: Hij is gepassioneerd klarinetbespeler in een Jazzband. Jazzmuziek is ook iets wat vaak terugkomt in zijn films.

Privéleven

Het privéleven van Woody Allen is veelbesproken. Allen is meerdere keren getrouwd geweest. Ook heeft hij heeft relaties gehad met verschillende actrices uit zijn films, waaronder Diane Keaton en Mia Farrow.

Woody Allen Filmografie

Regisseur

  • Midnight in Paris (2011)
  • You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)
  • Whatever Works (2009)
  • Vicky Cristina Barcelona (2008)
  • Cassandra's Dream (2007)
  • Scoop (2006)
  • Match Point (2005)
  • Melinda and Melinda (2004)
  • Anything Else (2003)
  • Hollywood Ending (2002)
  • The Curse of the Jade Scorpion (2001)
  • Small Time Crooks (2000)
  • Sweet and Lowdown (1999)
  • Celebrity (1998)
  • Deconstructing Harry (1997)
  • Everyone Says I Love You (1996)
  • Mighty Aphrodite (1995)
  • Bullets over Broadway (1994)
  • Manhattan Murder Mystery (1993)
  • Husbands and Wives (1992)
  • Shadows and Fog (1991)
  • Alice (1990)
  • Crimes and Misdemeanors (1989)
  • New York Stories (1989)
  • Another Woman (1988)
  • September (1987)
  • Radio Days (1987)
  • Hannah and Her Sisters (1986)
  • The Purple Rose of Cairo (1985)
  • Broadway Danny Rose (1984)
  • Zelig (1983)
  • A Midsummer Night's Sex Comedy (1982)
  • Stardust Memories (1980)
  • Manhattan (1979)
  • Interiors (1978)
  • Annie Hall (1977)
  • Love and Death (1975)
  • Sleeper (1973)
  • Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972)
  • Bananas (1971)
  • Take the Money and Run (1969)

Scenarioschrijver

  • Midnight in Paris (2011)
  • You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)
  • Whatever Works (2009)
  • Vicky Cristina Barcelona (2008)
  • Cassandra's Dream (2007)
  • Scoop (2006)
  • Match Point (2005)
  • Melinda and Melinda (2004)
  • Anything Else (2003)
  • Hollywood Ending (2002)
  • The Curse of the Jade Scorpion (2001)
  • Small Time Crooks (2000)
  • Sweet and Lowdown (1999)
  • Celebrity (1998)
  • Deconstructing Harry (1997)
  • Everyone Says I Love You (1996)
  • Mighty Aphrodite (1995)
  • Bullets over Broadway (1994)
  • Manhattan Murder Mystery (1993)
  • Husbands and Wives (1992)
  • Shadows and Fog (1991)
  • Alice (1990)
  • Crimes and Misdemeanors (1989)
  • New York Stories (1989)
  • Another Woman (1988)
  • September (1987)
  • Radio Days (1987)
  • Hannah and Her Sisters (1986)
  • The Purple Rose of Cairo (1985)
  • Broadway Danny Rose (1984)
  • Zelig (1983)
  • A Midsummer Night's Sex Comedy (1982)
  • Stardust Memories (1980)
  • Manhattan (1979)
  • Interiors (1978)
  • Annie Hall (1977)
  • Love and Death (1975)
  • Sleeper (1973)
  • Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972)
  • Play It Again, Sam (1972)
  • Bananas (1971)
  • Take the Money and Run (1969)
  • What's New Pussycat (1965)

Acteur

  • Scoop (2006)
  • Anything Else (2003)
  • Hollywood Ending (2002)
  • The Curse of the Jade Scorpion (2001)
  • Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001)
  • Small Time Crooks (2000)
  • Sweet and Lowdown (1999)
  • Antz (1998)Z-4195 (stem)
  • Deconstructing Harry (1997)
  • Everyone Says I Love You (1996)
  • Mighty Aphrodite (1995)
  • Manhattan Murder Mystery (1993)
  • Husbands and Wives (1992)
  • Scenes From a Mall (1991)
  • Shadows and Fog (1991)
  • Crimes and Misdemeanors (1989)
  • Radio Days (1987)
  • King Lear (1987)
  • Hannah and Her Sisters (1986)
  • Broadway Danny Rose (1984)
  • Zelig (1983)
  • A Midsummer Night's Sex Comedy (1982)
  • Stardust Memories (1980)
  • Manhattan (1979)
  • Annie Hall (1977)
  • Love and Death (1975)
  • Sleeper (1973)
  • Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972)
  • Play It Again, Sam (1972)
  • Bananas (1971)
  • Take the Money and Run (1969)
  • What's New Pussycat (1965)
© 2012 - 2017 Nomennescio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bekende onbekende actrice Diane KeatonBekende onbekende actrice Diane KeatonDiane Keaton draait al weer jaren mee in Hollywood en naast wat regierollen is ze m.n. bekend als actrice in komische ro…
Midnight in Paris, Woody AllenMidnight in Paris, Woody AllenDe film Midnight in Paris van Woody Allen is een ode aan Parijs, een heerlijke film vol nostalgie die het verlangen naar…
Bob Dylan - Bob DylanOp 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.
Woody Herman: The HerdsWoody Herman: The HerdsEen bigbandleider die zeker heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de bigbandmuziek is Woody Herman. Als geen ander k…
De Oscarwinnaars 1986De Oscarwinnaars 1986De Academy Awards van het jaar 1986. De beste films van dit jaar waren Platoon, Hannah and her sisters, A room with a vi…
Bronnen en referenties
  • http://www.filmmakers.com/artists/woodyallen/biography/index.htm
  • http://www.imdb.com/name/nm0000095/

Reageer op het artikel "Biografie: Woody Allen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Nomennescio
Gepubliceerd: 08-03-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!