InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Biografie: Steven Spielberg

Biografie: Steven Spielberg

Steven Spielberg is een Amerikaanse regisseur, producent en scenarioschrijver. Decennia achtereen is hij in staat gebleken om uitstekende films te blijven maken, waardoor hij is uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde en invloedrijke filmmakers ooit. Steven Allan Spielberg is geboren op 18 december 1946, in Cincinnati. Hij groeit echter op in New Jersey en Arizona. Als kind is Spielberg al gefascineerd door films. In zijn tienerjaren begint hij met het produceren van films. Op dertienjarige leeftijd weet hij al een prijs te winnen met Escape to Nowhere, een korte film over een oorlog in Afrika. Ondanks zijn succes op jonge leeftijd wordt Spielberg niet aangenomen op de filmacademie. Hierop besluit hij om in Californië Engels te gaan studeren. Toch ligt zijn interesse meer bij het maken van films. Terwijl Spielberg nog studeert, maakt hij de film Amblin. Deze korte film is erg succesvol en wordt getoond op het filmfestival in Atlanta. De film levert Spielberg een zevenjarig contract op bij een filmstudio.

Carrière als filmmaker

Na Amblin regisseert Spielberg voor diverse televisieseries. Zijn eerste echt grote project als regisseur wordt de thriller Duet (1971). De film wordt goed ontvangen. Enkele jaren later bereikt Steven Spielberg een nieuw hoogtepunt met de film Jaws (1975). Deze film krijgt diverse oscarnominaties, en zorgt ervoor dat zijn status als regisseur definitief gevestigd is. Jaws wordt opgevolgd door Close Encounters of the Third Kind (1977), waarmee Spielberg genomineerd wordt voor een Academy Award voor Beste Regisseur.
Ook in de jaren daarna blijven de succesvolle films van Steven Spielberg elkaar opvolgen, te beginnen met Raiders of the Lost Ark (1981), die het eerste deel betekent uit de succesvolle Indiana Jones-reeks. Een jaar later komt Spielberg met E.T.: The Extra-Terrestrial (1982). Deze film blijkt een enorme hit. Op dat moment is er nog nooit een film geweest die zoveel geld heeft opgebracht als E.T. Spielberg richt ondertussen ook zijn eigen productiebedrijf op, met de naam Amblin Entertainment, naar zijn eerste succesvolle filmproject.
Ondanks verschillende Oscarnominaties, zou het tot 1994 duren voordat Steven Spielberg zijn eerste Acadamy Award zou winnen. Na het commercieël succesvolle Jurassic Park (1993) brengt hij Schindler's List (1993) uit, een drama over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Voor deze film ontvangt Spielberg een Academy Award voor Beste Regisseur en Beste Film. Hier blijft het niet bij voor Spielberg. In 1999 ontvangt hij een Oscar voor Beste Regisseur met zijn film Saving Private Ryan (1998). Niet lang hiervoor richt Steven Spielberg met een aantal partners filmstudio DreamWorks op, die tot op de dag van vandaag grote en succesvolle films uitbrengt.

Ook het afgelopen decennium is Spielberg doorgegaan met het maken van films, waarvan Catch Me If You Can (2002), Munich (2005) en het vierde deel uit de Indiana Jones-Reeks slechts enkele voorbeelden zijn.

Privéleven

Steven Spielberg is getrouwd geweest met actrice Amy Irving, waarvan hij scheidde in 1989. Later trouwde hij met actrice Kate Capshaw. Hij heeft zeven kinderen, waarvan twee uit eerdere huwelijken en twee adoptiekinderen.
Spielberg is één van de rijkste personen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 3 miljard dollar.

Steven Spielberg filmografie

Regisseur

  • Lincoln (2012)
  • War Horse (2011)
  • The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)
  • De avonturen van Kuifje: Het geheim van De Eenhoorn (2011)
  • A Timeless Call (2008)
  • Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
  • War of the Worlds (2005)
  • Munich (2005)
  • The Terminal (2004)
  • Minority Report (2002)
  • Catch Me If You Can (2002)
  • A.I.: Artificial Intelligence (2001)
  • Saving Private Ryan (1998)
  • The Lost World: Jurassic Park (1997)
  • Amistad (1997)
  • Jurassic Park (1993)
  • Schindler's List (1993)
  • Hook (1991)
  • Always (1989)
  • Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
  • Empire of the Sun (1987)
  • The Color Purple (1985)
  • Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
  • Twilight Zone: The Movie (1983)
  • E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)
  • Raiders of the Lost Ark (1981)
  • 1941 (1979)
  • Close Encounters of the Third Kind (1977)
  • Jaws (1975)
  • Duel (1971)

Scenarioschrijver

  • A.I.: Artificial Intelligence (2001)
  • The Goonies (1985)
  • Poltergeist (1982)
  • Poltergeist (1982)
  • Close Encounters of the Third Kind (1977)

Producent

  • Lincoln (2012)
  • Men in Black III (2012)
  • Cowboys & Aliens (2011)
  • I Am Number Four (2011)
  • War Horse (2011)
  • Super 8 (2011)
  • Super 8 (2011)
  • The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)
  • Transformers: Dark of the Moon (2011)
  • De avonturen van Kuifje: Het geheim van De Eenhoorn (2011)
  • True Grit (2010)
  • Hereafter (2010)
  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009)
  • Eagle Eye (2008)
  • Transformers (2007)
  • Flags of Our Fathers (2006)
  • Letters from Iwo Jima (2006)
  • Letters from Iwo Jima (2006)
  • Monster House (2006)
  • Munich (2005)
  • Memoirs of a Geisha (2005)
  • The Legend of Zorro (2005)
  • The Terminal (2004)
  • Men in Black 2 (2002)
  • Catch Me If You Can (2002)
  • Band of Brothers (2001)
  • A.I.: Artificial Intelligence (2001)
  • Evolution (2001)
  • Jurassic Park III (2001)
  • Chicken Run (2000)
  • The Love Letter (1999)
  • Galaxy Quest (1999)
  • The Mask of Zorro (1998)
  • The Last Days (1998)
  • The Last Days (1998)
  • Saving Private Ryan (1998)
  • Deep Impact (1998)
  • Men in Black (1997)
  • Amistad (1997)
  • Twister (1996)
  • Casper (1995)
  • Schindler's List (1993)
  • An American Tail: Fievel Goes West (1991)
  • Gremlins 2 (1990)
  • Arachnophobia (1990)
  • Joe Versus the Volcano (1990)
  • Back to the Future Part III (1990)
  • Back to the Future Part II (1989)
  • Dad (1989)
  • Always (1989)
  • The Land Before Time (1988)
  • Who Framed Roger Rabbit (1988)
  • *batteries not included (1987)
  • Empire of the Sun (1987)
  • An American Tail (1986)
  • The Money Pit (1986)
  • Young Sherlock Holmes (1985)
  • The Goonies (1985)
  • The Color Purple (1985)
  • Back to the Future (1985)
  • Gremlins (1984)
  • Twilight Zone: The Movie (1983)
  • E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)
  • Poltergeist (1982)
  • Continental Divide (1981)
  • Used Cars (1980)
© 2012 - 2017 Nomennescio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Cannes Filmfestival 2013Cannes Filmfestival 2013Het Filmfestival Cannes vindt elk jaar in de Franse stad cannes plaats in mei. Op 15 mei 2013 opende het 66ste filmfesti…
Munich (Huurversie)Munich (Huurversie)De wereld keek vol afgrijnzen toe toen in 1972 tijdens de Olympische Spelen in Munchen 11 Israëlische atleten vermoord w…
Filmrecensie: Jurassic ParkFilmrecensie: Jurassic ParkIk blijf me verwonderen over de kwaliteit van deze film. Los van het verhaal zijn de dinosaurussen dusdanig neergezet da…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/name/nm0000229/
  • http://www.filmmakers.com/artists/spielberg/biography/index.htm

Reageer op het artikel "Biografie: Steven Spielberg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Nomennescio
Gepubliceerd: 09-03-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!