Zelf een gitaar bouwen

Elke gitarist droomt van een topinstrument, akoestisch of elektrisch, dat geheel aan zijn wensen voldoet. Maar een topgitaar is niet voor iedereen weggelegd. Je kan een goedkoop instrument geheel naar eigen smaak ombouwen en aanpassen maar je kunt ook zelf een gitaar bouwen. Er worden in Nederland een aantal cursussen gegeven om te leren hoe zelf een gitaar te bouwen. Er zijn doe-het-zelf-boeken in de handel en op internet is ook veel informatie te vinden.

Locatie gitaar bouwen

In alle gevallen wordt de gitaar tijdens de cursus op locatie gebouwd. Dat is ook logisch omdat daar de begeleiding, het gereedschap en de materialen voorhanden zijn. Thuis kun je alleen tijdrovende werkzaamheden verrichten als schuren, oliën en lakken. Heb je tijd, gereedschap en een werkbank dan kun je uiteraard thuis meer doen. Dan is de gitaar ook eerder klaar en zijn de kosten lager.

Prijs
Het bouwen van een gitaar kost natuurlijk tijd en geld. Je bent wel minder kwijt dan wanneer je een custom shop-instrument koopt. Het hangt er helemaal van af welke materialen je gebruikt en hoeveel cursustijd je nodig hebt. Globaal moet je ervan uitgaan dat je aan materialen voor een akoestische gitaar rond de 300 euro kwijt bent en aan studiekosten plus gebruik van machines en gereedschap rond de 500 euro. Zeg maar 800 euro. Dat bedrag kan naar boven of beneden afwijken, geheel afhankelijk van materiaal en begeleiding.

Hout

Hout is het basismateriaal voor alle gitaren, elektrisch en akoestisch. Bij navraag is gebleken dat elke gitaarbouwer die een cursus geeft zijn eigen leveranciers heeft. Er wordt goed gelet op de kwaliteit en de conditie van het hout. Soms gaat een gitaarbouwer naar de bron om het hout daar te kopen. “Als je voor de bovenkant van de kast sparrenhout uit het zuiden van Duitsland nodig hebt, moet je het daar kopen”, zei één van de gitaarbouwers. “Daar heb je de beste keus en kun je afspraken maken over leveringen”, vervolgde hij.

Basta Guitars

In Bemmel heeft Bas Wierink in 2007 het bedrijf Basta Guitars opgericht. De liefde voor muziek werd hem thuis met de paplepel ingegoten, zoals op de website te lezen is. Behalve zelf elektrische gitaren en bassen ontwerpen en bouwen maakt hij ook topgitaren gebaseerd op de Fender-modellen Stratocaster en Telecaster. Basta Guitars heeft ook een afdeling reparatie en customizing waar de gitaar op maat wordt omgebouwd.

Droomgitaar

Maar Wierink wilde zijn kennis delen met anderen en daarom besloot hij cursussen te geven in een school in Bemmel, zodat iedereen zijn eigen elektrische droomgitaar kan maken. De cursist is geheel vrij om het model zelf te verzinnen en van welke houtsoorten en technieken hij gebruik wil maken. Bijna alles is mogelijk. De gemiddelde cursusduur is een jaar van één les per week of twee weken.

Materiaal

Op het gebied van mechanieken is de keuze groot. Monteer je de stemmechanieken van Schaller, die van Gotoh, Grover of geheel iets anders. Datzelfde geldt voor de pickups voor een basgitaar en een elektrische gitaar. Zijn de Gibson-humbuckers of die van Seymour Duncan het beste. Of valt de keuze tussen EMG en Kent Armstrong. Dan nog niet te spreken van Kinman, DiMarzio of Fender. Het is allemaal afhankelijk wat voor een geluid je wilt hebben. Laat je uitvoerig adviseren.

Outback Acoustics

Alle andere cursussen gaan voornamelijk over het bouwen van akoestische gitaren. Outback Acoustics doet dat ook in Bemmel in dezelfde school als Basta Gitaren. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het geven van cursussen en het bouwen van akoestische gitaren. De elektrische gitaren worden onder begeleiding van Bas Wierink gebouwd. Zie de vorige alinea. Op de website wordt vermeld dat geen ervaring nodig is en dat iedereen het kan leren.

Bouwerskontakt Huismuziek

Bouwerskontakt Huismuziek organiseert cursussen in de Helling in Arnhem. Drie gitaarbouwers, Francesco Leicher,Oswald Verbeij en Jan Zonjee verzorgen jaarlijks een cursus. Je kunt kiezen voor een klassieke gitaar, een flamencogitaar of een steelstring. De cursus bestaat uit een introductiedag en 10 maandelijkse lessen op zaterdagen met huiswerk en wordt gegeven aan de hand van bouwtekeningen en een cursusbeschrijving, aldus de website. Je kunt er ook een maatwerkcursus volgen. Neem maar eens een kijkje op de website.

De Gitaarmakerij
De Gitaarmakerij geeft maatwerkcursussen op het terrein van akoestische gitaarbouw in Amersfoort. Maatwerk betekent dat je zelf kiest welk type instrument je wilt bouwen, in welk tempo, en met een variabele hoeveelheid begeleiding, steeds in groepjes van 3 of 4 cursisten. Initiatiefnemer en cursusleider is Jan Zonjee.

Meer cursussen

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om een cursus gitaarbouw te volgen. Hieronder een lijstje:
  • Johan Rebergen gitaarbouw, Johan gaat de cursus in een andere vorm gieten. Je leert er klassieke, flamengo- en steelstring-gitaren bouwen;
  • Heeres Guitars. Kijk onder de rubriek Nieuws. Je kun hier niet alleen akoestische maar ook elektrische gitaren leren bouwen;
  • Gitaarbouw Jo Meesen, voor het bouwen van een akoestische gitaar;
  • Riemersma Guitars, akoestische gitaren.

Boeken

Als je van plan bent helemaal zelf een gitaar te bouwen en je hebt de tijd en de ruimte en niet te vergeten het nodige gereedschap dan kun je aan de slag met behulp van boeken en informatie op internet. Alle gevonden boeken zijn in het Engels.
  • Make Your Own Electric GuitarAuteur: Melvyn Hiscock, Isbn10 0953104907
  • Building Electric Guitars: Melvyn Hiscock, Engels, isbn10 3901314075
  • Constructing A Solid-Body Guitar: Roger H. Siminoff, isbn10 0881884510
  • Making an Archtop Guitar: Robert Benedetto, isbn10 1574240005
  • Guitarmaking: Jonathan D. Natelson & William R. Cumpiano & Chronicle Books, isbn10 0811806405
  • Classical Guitar Making: John S. Bogdanovich, isbn10 1402720602
  • Making master guitars: R. Courtnall, isbn 9780709048091
  • Building Electric Guitars: Martin Koch, isbn10 3901314075

Internet

  • Toets, Tijdschrift Over Eigengemaakte Tokkel- en Strijkinstrumenten (Antwerpen) http://detoets.blogspot.com/
  • Forum Zelfbouw Gitaarnet, http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?t=108879&page=01%20target=
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Gitaar ombouwen tot topinstrumentIedere serieuze muzikant die op een elektrische gitaar speelt wil het beste van het beste hebben. Liefst een handgebouwd…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…

Klarinet soortenDe klarinet is een instrument die ontstaan is rond 1700. Hij behoort tot de enkel riet blaasinstrumenten. Hij is uitgevo…
Gitaar: de geheimen van de klein barréDe barré-akkoorden zijn voor een gitarist de weg van de hel naar de hemel. Het vergt heel veel energie en oefening om ze…
Bronnen en referenties
  • Foto's DeviantArt
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.