Fullmetal Alchemist versus Fullmetal Alchemist: Brotherhood

Liefhebbers van manga en anime zullen deze uitermate populaire serie wel kennen. Fullmetal Alchemist, kortweg FMA genoemd. De uit Japan afkomstige serie is gemaakt op basis van de gelijknamige manga, de Japanse variant van het stripverhaal. De eerste versie van het verhaal kwam in 2003 op televisie. FMA: Brotherhood was pas in 2009 op de Japanse televisie te zien.

Het verhaal

Maak kennis met de gebroeders Elric. Edward Elric, de oudere broer die nogal kort van stuk is en hier dan ook een complex aan heeft overgehouden en Alphonse Elric, de jongere broer die constant in een enorm harnas rondloopt. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw in een alternatief universum waarin mensen de beschikking hebben over de kunst van de alchemie. Het is in deze wereld mogelijk om met behulp van alchemie materie van de ene in de andere materie te veranderen zolang de alchemist zich maar aan de wet van equivalente uitwisseling houdt. Dit houdt in dat je nooit meer kunt maken dan je hebt vanuit een bepaalde substantie.

In het verhaal speelt deze wet een erg belangrijke rol. De protagonisten, de Elric broers, hebben namelijk nogal wat verloren in een mislukte poging tot alchemie. Hoewel het taboe is in deze wereld, het is zelfs verboden, hebben de broertjes geprobeerd hun overleden moeder weer tot leven te wekken. In het proces heeft Alphonse zijn lichaam verloren en Edward zijn rechterarm. Edward verliest vervolgens ook zijn linkerbeen wanneer hij probeert te voorkomen dat zijn broer verdwijnt door zijn ziel te binden aan het harnas. Het verhaal draait vanaf dit moment om de moeilijkheden die de broers moeten doorkomen om hun lichamen weer terug te krijgen in de oude staat.

Fullmetal Alchemist

Hoewel beide varianten in het begin dezelfde lijn volgen namelijk die van de manga, begint de verhaallijn van FMA vanaf ongeveer de helft niet meer het verhaal van de manga te volgen. Dit komt doordat de manga nog verre van af was op het moment dat de eerste serie gemaakt werd. De makers van de tv-serie waren gedwongen een eigen wending aan het verhaal te maken. Hierdoor wordt er in het verhaal anders omgegaan met bepaalde personages en verschilt het einde totaal van dat van de manga.

Afgezien van het verhaal verschilt FMA ook van FMA: Brotherhood in het opzicht dat FMA wat duister is van karakter en ook wat volwassener is van aard. De serie is ook eerder te plaatsen in de categorie seinen, letterlijk jonge man, wat bedoelt is voor een wat ouder publiek, namelijk jeugd van 18 en ouder.

Fullmetal Alchemist: Brotherhood

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft het team achter FMA: Brotherhood wel de beschikking gehad over bijna het hele verhaal van de manga. Deze liep al zo goed als ten einde op het moment dat deze serie gemaakt werd. Hierdoor volgt FMA: Brotherhood het verhaal van de manga dan ook veel trouwer op. De serie heeft meer afleveringen, maar gaat in een hoger tempo met een stuk meer actie. Het gevolg is echter wel dat er een stuk minder diepte is die wel in FMA terug te vinden was.

Het verhaal is een stuk meer shounen, letterlijk jongen, te noemen, maar is nog steeds niet kinderachtig van aard. Er worden nog steeds thema's aangesneden als broederschap en het mens-zijn, maar de serie heeft een wat minder donkere kant.

Tot slot

Beide verhalen vormen een mooie verwerking van het concept waar het verhaal omdraait. Het verschil zit hem dan ook voornamelijk in het feit dat de eerste serie voor een wat ouder publiek is, terwijl FMA: Brotherhood zich juist meer op de tiener richt. Daarnaast hebben beide plaats voor een eigen verhaal waardoor het na de eerste paar afleveringen niet meer zal voelen alsof je naar dezelfde serie kijkt. Toch is het aan te raden eerst FMA te kijken aangezien er hier langer over gedaan wordt om het gemeenschappelijke deel te vertolken.
© 2014 - 2024 Jona28, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse anime - Wat is dat?De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben…
De sims 3 - bovennatuurlijke alchemistDe sims 3 - bovennatuurlijke alchemistIn de expansie “Bovennatuurlijk” krijg je te maken met bovennatuurlijke wezens met hun eigen kunnen en kennen. Bij deze…
De Alchemist van Paulo CoelhorecensieDe Alchemist van Paulo CoelhoPaulo Coelho is de schrijver van onder andere de Alchemist. Een inspirerend schrijver, wiens boeken in dertig talen zijn…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…

In Vlaamse velden: televisiereeks over WO IIn Vlaamse velden: televisiereeks over WO IIn Vlaamse velden, een Vlaamse televisiereeks over de eerste wereldoorlog op Eén in 2014. Net op tijd op de televisiesch…
Wie zijn de bewoners van Utopia?Wie zijn de bewoners van Utopia?Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nieuwe televisieprogramma van SBS6: Utopia. In dit programma worden 15…
Jona28 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.