InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Avatar, the legend of Aang

Avatar, the legend of Aang

'Avatar, the last airbender' is een tekenfilmserie op de Nederlandse televisie. De serie komt oorspronkelijk uit Amerika. De tekenfilmserie is gemaakt op basis van de stripboeken. Avatar is geschreven door Michael Dante Di Martino en Bryan Konietzko. Zij werken allebei bij Nickelodeon Animation Studio’s in Californië. Alle seizoenen zijn meerdere keren op tv geweest en zijn op dvd verkrijgbaar. De serie is opgevolgd door 'De legende van Korra', de nieuwe Avatar.

Verhaal verteld door Katara (begintune van de serie)

‘Aarde, Water, vuur, lucht.
Lang geleden leefden de vier naties in vrede samen. Maar alles veranderde toen de vuurnatie aanviel. Alleen de Avatar, meester van alle vier de elementen kon ze stoppen. Maar toen de wereld hem het meest nodig had, verdween hij. Honderd jaar ging voorbij, en mijn broer ik vonden de nieuwe Avatar, een luchtmeester, genaamd Aang. Zijn luchtstuurtechniek is geweldig, maar hij moet nog veel leren voordat hij anderen kan helpen.
Maar ik geloof dan Aang de wereld kan redden.’

De Avatar is de enige meester over alle vier de elementen. Als hij sterft, reïncarneert hij in een andere natie in de cyclus. Water – Aarde – Vuur – Lucht – Water – etc. In het element waarin hij wordt geboren beheerst hij de sturing, de andere drie sturingen moet hij bijleren, maar heeft hij wel in zich. Dit leert hij volgens de cyclus van seizoenen:
 • winter – water
 • lente – aarde
 • zomer – vuur
 • herfst – lucht
Avatar betekent letterlijk ‘goddelijke reïncarnatie’.

Avatar Trance

Wanneer de Avatar erg emotioneel wordt, kan hij in de Avatar trance raken. Dan heeft hij alle kracht van alle vorige Avatar incarnaties ineen en is hij ontzettend sterk. Maar tijdens deze Trance is hij ook op zijn kwetsbaarst. Als hij wordt gedood, wordt de Avatar cyclus verbroken en zal de Avatar geest sterven. Deze Trance kan de Avatar niet zelf oproepen.

De serie heeft invloeden van verschillende culturen en sporten. De Aardenatie lijkt op de Chinese, Japanse, Indiaase en Inuit cultuur.
 • Reïncarnatie van de Avatar komt van het Tibetaanse Boeddhisme.
 • Waterstam: het watersturen is gebaseerd op Tai Chi.
 • Aardesturing is gebaseerd op de Hung Gar stijl van Kung Fu.
 • Vuursturen is gebaseerd op de Noord-Shaolin stijl van Kung Fu.

Elementen

Elke natie behoort tot één van de vier elementen Aarde, Water, Vuur en Lucht.

Luchtnomaden: luchtsturing, element van de vrijheid

Gebaseerd op de BaGua stijl van Martial arts. Met luchtstromen kunnen tegenstanders en aanvallers worden uitgeschakeld. Ook kunnen de luchtmeester sneller rennen, een tornado maken, met een vliegstok vliegen en aanvallen afweren.

Aarderijk: aardsturing, element van materie

Het Aarderijk heeft Aardmeester die rotsblokken kunnen bewegen, drijfzand maken en grond verplaatsen. Alles wat van aarde is kunnen zij beheersen.
Ook zandsturen hoort er bij, dit wordt gedaan door de aardemeesters uit de Si Wong woestijn. Metaalsturing is een hele moeilijke vorm van aardsturing.

Vuurnatie: vuursturing, element van kracht

De Vuurnatie heeft vuurmeesters die met vuur aanvallen, bliksem kunnen opwekken en vuur kunnen opwekken uit hun eigen lichaam. Overdag zijn zij het sterkst, door de kracht van de zon.

Waterstam: watersturing, element van verandering

De waterstam heeft watermeesters: zij kunnen water, ijs, stoom en bloed in hun macht krijgen. Dit kunnen ze laten bewegen, bevriezen, smelten en condenseren. Het sturen gaat meestal zonder hulpmiddelen, alleen met de armen en het lichaam. Water kan ook gebruikt worden voor genezing. ’s Nachts zijn zij het sterkst, door de kracht van de maan.
Er zijn drie soorten waterstammen: de Zuidelijke Waterstam, de Noordelijke Waterstam en de moerasstam.

Personages

Aang

De hoofdpersoon in de serie. Hij is een jongen van twaalf jaar oud en is de nieuwe Avatar. Hij heeft honderd jaar opgesloten gezeten in een ijsberg, samen met Appa, zijn vliegende bizon. Hij werd gevonden door Katara en Sokka. Hij is geboren bij de luchtnomaden. Hij moet de andere drie elementen nog leren beheersen. Aang is verliefd op Katara.

Katara

Katara is een meisje van veertien jaar, geboren bij de Zuidelijke Waterstam op de Zuidpool. Ze wordt een watermeester en leert te genezen met behulp van het water. Haar moeder is gedood door de vuurnatie en haar vader is vertrokken om tegen de vuurnatie te vechten. Katara leert Aang de basisbeginselen van het watersturen.

Sokka

Sokka is een zestienjarige jongen, de broer van Katara. Hij is de laatste krijger van de Zuidelijke Waterstam. Hij beheerst geen element, maar kan goed met wapens omgaan.

Toph

Toph is een blind meisje van de welgestelde familie Beifong. Zij is een hele goede aardemeester en leert Aang aardesturen.

Appa

Appa is de vliegende bizon van Aang. Hij is een dierlijke gids voor de Avatar. Hij brengt Aang en zijn vrienden overal heen en redt ze uit gevaarlijke situaties.

Momo

Momo is een maki, een dierenvriend van Aang. Momo kan ook vliegen, net als Appa.

Zuko

Zuko is de prins van de Vuurnatie, maar is verbannen door zijn vader, de vuurheer. Hij reist samen met zijn oom Iroh over de wereld, op zoek naar Aang. Langzamerhand draait hij om van mening en besluit Aang te helpen met vuursturen.

Iroh

Iroh is de oom van Zuko, en de broer van de vuurheer. Hij is een sterke vuurmeester en leert zijn neef beter te worden in het sturen. Iroh is een sympathieke man die altijd bijzondere thee drinkt en het spel Pancho speelt. Hij is lid van de Witte Lotus.

Azula

Azula is de zus van Zuko, intelligent, maar zeer gemeen. Ze werkt haar broer tegen. Ze is een hele goede vuurmeester die ook koud vuur en bliksem beheerst.

Afleveringen

Er zijn 4 seizoenen met elk twintig afleveringen.
 • Serie 1: Water
 • Serie 2: Aarde
 • Serie 3: Vuur
 • Serie 4: Lucht
© 2008 - 2017 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Avatar verandert na 100 jaar definitie van tekenfilm?Veel kinderen kijken iedere week naar “Avatar, The Last Airbender”, een, onder hen, erg populaire tekenfilmserie. Maar e…
De film Avatar van James CameronDe film Avatar was in 2009 een echte kaskraker. De prent met de blauwe wezens was op heel wat vlakken vernieuwd en na Ti…
Productieproces 'Avatar''Avatar' is een succesfilm uit 2011 gefilmd uit het oog van James Cameron, bekend regisseur van talrijke films zoals 'Ti…
Betrouwbaar powerleveling kopen voor World of WarcraftPowerleveling kopen op een betrouwbare manier is niet mogelijk. Je moet alleen even een paar dingen weten waar je op moe…
De Oscarwinnaars 2009De Oscarwinnaars 2009De Academy Awards van het jaar 2009. De beste films van dit jaar waren The hurt locker, Avatar, Crazy hearts, The blind…
Bronnen en referenties
 • Nickelodeon
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Avatar, the legend of Aang"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Antke, 18-12-2011 18:03 #7
Echt, komt er een boek 4? Dat lijkt mij zoo vet! Maar die reactie was ruim 2 yearss agoo…

Chantal, 11-03-2009 19:00 #6
Komt boek 4 (lucht) ook nog?
Heel veel zeggen dat er ook een film in 2010 komt, is dat zo?

Gr. Chantal Reactie infoteur, 12-03-2009
Hallo Chantal,
Als het goed is komt de vierde serie (lucht) ook in Nederland op de televisie. Wij lopen achter op Amerika.
Over een film heb ik nog niks gehoord, maar het lijkt me erg leuk!
vriendelijke groet, Coby

Mike, 01-01-2009 18:54 #5
Ik vind het en hele leuke serie maar want ik er jammer aan vindt is dat wij altijd als laatste die seizoenen te zien krijgen want mijn vader woont in amerika en daar ga ik altijd heen in de grote vakantie en daar zijn alle seizoenen al geweest weet u hoe dat komt? groetjes mike Reactie infoteur, 03-01-2009
Hallo Mike,
Programma's die in Amerika worden gemaakt, worden als eerste daar uitgezonden. Daarna worden de programma's aan andere landen verkocht, onder andere aan Nederland. Daardoor krijgen wij de afleveringen pas veel later te zien.
Vriendelijke groet, Coby

Migjen Balaj, 16-11-2008 10:46 #4
Avatar is een triestig maar ook wel een leuk verhaal.ik kan er geen genoeg van krijgen.ik zou willen dat de afleveringen nooit gingen stoppen.En trouwens aang is het leukst. doei! Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Migjen Balaj,
Bedankt voor je reactie. Zelf heb ik ook alle afleveringen gezien.
Vriendelijke groet, Coby

Angela, 09-11-2008 15:04 #3
Magisch mooie serie, kan dr geen genoeg van krijgen.
Weet iemand hoe je(youhe)de prinsess met het witte haar van zuiderlijke waterstam schrijft. Reactie infoteur, 10-11-2008
Hoi Angela,
Je schrijft het als Yue.
Komende zondag de ontknoping van Avatar, spannend!
Vriendelijke groet, Coby

Jeupie, 26-10-2008 19:26 #2
Eey joh je vergeet de coolste van allemaal koning Bumi Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Jeupie,
Ik zal koning Bumi er binnekort bijzetten, je hebt helemaal gelijk.
Vriendelijke groet, Coby

Avatar Fan, 26-04-2008 19:06 #1
Het laatste plaatje is Suki niet Azula Reactie infoteur, 28-04-2008
Heel goed opgemerkt, Avatar fan! Ik heb zelf alle afleveringen gezien, maar een verkeerde naam gebruikt. Misschien omdat Azula zich heeft voorgedaan als Suki, in één van de laatste afleveringen. Ik zal het aanpassen.
Bedankt!

Infoteur: Coby79
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 7
Schrijf mee!