Wie is de Mol? 2016 - het spel, kandidaten en opdrachten

Wie is de Mol? 2016 - het spel, kandidaten en opdrachten Wie is de Mol? is een programma uitgezonden om 20:30 op NPO1 waarbij kandidaten proberen geld te verdienen voor de pot. Er is alleen een mol in het spel die er alles aan doet om dit te voorkomen. De kandidaten moeten de mol proberen te ontmaskeren, lukt dit, dan neemt de winnaar de pot mee naar huis. Het 16e seizoen is opgenomen in 2015 in de Dominicaanse Republiek en wordt uitgezonden vanaf 2 januari 2016 tot 5 maart 2016.

Het programma Wie is de Mol?

Wie is de Mol? is een spannend spel waarbij kandidaten proberen geld te verdienen door opdrachten goed uit te voeren. Er is echter ook een mol in het spel die er alles aan doet dit te voorkomen. De mol probeert opdrachten te saboteren voor en achter de schermen. De kandidaten proberen de mol te ontmaskeren, aan het einde van iedere aflevering vullen de kandidaten een test in over wie de mol is. Diegene die deze test het slechtste maakt valt af. De kandidaat die de test het beste maakt in de laatste aflevering wint de pot.

De kandidaten van 2016

  1. Airen Mylene is een presentatrice bij SBS6 geboren in 1985 te Utrecht. Ze heeft onder andere de programma's Shownieuws, Het Beste Idee van Nederland en Surprise Surprise gepresenteerd.
  2. Annemieke Schollaardt is een radio-dj bij 3FM op de zaterdag- en zondagmiddag. Ze is in 1979 geboren in Den Haag.
  3. Cecile Narinx is geboren in Maastricht en hoofdredactrice bij de Harpers Bazaar. Ze is journaliste op het gebied van mode en heeft lange tijd bij het Nederlandse tijdschrift Elle gewerkt.
  4. Ellie Lust is een politiewoordvoerster en voornamelijk bekend van het programma Opsporing verzocht.
  5. Klaas van Kruistrum is presentator van onder andere het programma Zapplive en De Rekenkamer. In 2014 is Klaas overgestapt van de omroep EO naar NRCV-KRO.
  6. Marjolein Keuning is geboren in 1962 in Vlaardingen en is actrice, ze is bekend om de rol van Maxime Sanders in Goede Tijden, Slechte Tijden.
  7. Remy van Kesteren is geboren in Zeist en als heeft harpist over de hele wereld opgetreden.
  8. Rop Verheijen is acteur en heeft in verschillende programma's gespeeld zoals Goede Tijden, Slechte Tijden, Het Klokhuis en Villa Achterwerk.
  9. Taeke Taekema is als hockeyer ruim 200 keer uitgekomen voor het Nederlands hockeyelftal. Sinds 2009 presenteert hij het programma Wannahaves op RTL 7.
  10. Tim Hofman is presentator bij BNN, sinds 2013 is hij te zien als verslaggever bij het programma Spuiten en Slikken. Daarnaast is hij presentator bij de programma's De Social Club en Je zal het maar hebben.

De presentator

Art Rooijakkers is de presentator van het 16e seizoen van Wie is de Mol?. In 2011 won hij het elfde seizoen van Wie is de Mol?, een jaar later volgde hij Pieter Jan Hagens op als presentator van het programma.

Uitzendingen

Wie is de Mol? wordt vanaf 2016 uitgezonden op de zaterdag in plaats van de donderdagavond. De aflevering begint om 20:30 en duurt een uur. Hierna volgt Moltalk wat een nabeschouwing van de aflevering is. De uitzenddata van alle afleveringen:
  • Aflevering 1 Wijsmaken: 2 januari 2016
  • Aflevering 2 Het laatste woord, letterlijk: 9 januari 2016
  • Aflevering 3 Wie schrijft die blijft: 16 januari 2016
  • Aflevering 4 Minder dan je denkt: 23 januari 2016
  • Aflevering 5 3 Al weg, 7 over: 30 januari 2016
  • Aflevering 6 Misplaatst: 6 februari 2016
  • Aflevering 7 Iets is niets: 13 februari 2016
  • Aflevering 8 Min of meer uitzonderlijk: 20 februari 2016
  • Aflevering 9 Fotofinish: 27 februari 2016
  • Aflevering 10 Finale: 5 maart 2016

De locatie

De Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is de plek waar het programma Wie is de Mol? in 2016 is opgenomen. Het land ligt in het Caribisch gebied en het grenst aan Haïti. Er wonen ruim 10 miljoen mensen en de meest gesproken taal is Dominicaans-Spaans.

De Dominicaanse Republiek


Moltalk

Sinds 2013 wordt er voor en na het programma Wie is de Mol? het programma Moltalk gemaakt. Zeven minuten voor het begin van het programma kan via een tweede scherm een voorbeschouwing worden bekeken. Na de aflevering worden vervolgens de aflevering en de kandidaten besproken samen met oud-deelnemers. Het 13e en 14e seizoen van Moltalk werden gepresenteerd door de bedenker Arjen Lubach. In het 15e seizoen werd die rol overgenomen door Vivienne van den Assem, samen met Patrick Martens. Vanaf het 16e seizoen wordt de nabeschouwing live op televisie uitgezonden op NPO1 en wordt het gepresenteerd door oud-kandidaten Rik van de Westelaken en Vivienne van den Assem.

Opdrachten per uitgezonden aflevering

Aflevering 1

Opdracht 1
De kandidaten kregen allemaal een opdracht die ze tijdens een metrorit uit moesten voeren. Klaas moest 1 muzikant vinden en meenemen. Hij kreeg daarnaast een speciale missie, hij kon 1000 euro gokken of de opdracht zou lukken of niet. Annemieke moest 2 mensen van haar leeftijd vinden. Marjolein moest tijdens de rit, 3 mensen in uniform vinden en Tim 4 vrouwen die Maria heten. Airen moest tijdens de reis 5 mannen met baarden vinden en Rop 6 vrouwen met rode nagellak. De opdracht voor Remi was om 7 mannen met de naam Juan op te sporen. Cecile moest 8 mannen met rugzakken vinden, Taeke 9 mooie meisjes en de laatste kandidaat Ellie 10 mensen met een hoofddeksel op. Niet alle kandidaten hadden de opdracht gehaald, dit is wat Klaas had gegokt zodat ze 1000 euro verdienden.

Opdracht 2
Bij deze opdracht moesten de kandidaten een groot driehoekig blok, genaamd een topito, over een strand slepen. Hoe verder het blok kwam hoe meer geld ze verdienden, maar het blok moest dan wel precies in het geldvak terechtkomen. Daarnaast konden ze kandidaten vrijspelen, zodat ze hun scherm tijdens de uitslag niet hoefden te zien, door de topito zo ver mogelijk te krijgen. Uiteindelijk hadden de kandidaten 7 mensen vrijgespeeld, maar geen geld verdiend omdat de topito niet precies in een geldvak lag.

Aflevering 2

Opdracht 1
Bij het eerste spel van de tweede aflevering moeten de kandidaten zout verplaatsen. Op een groot terrein waar zout wordt gewonnen door de lokale bevolking moeten de kandidaten 4 soorten zout in de juiste kar krijgen en naar het eindpunt brengen. De opdracht mislukte, 2 karren bevatten het juiste zout en zijn op tijd naar het eindpunt gebracht, de andere twee karren niet. Er is geen geld verdiend.

Opdracht 2
De kandidaten worden naar een grote trap geleid vol met mensen. Ze krijgen vervolgens de opdracht om van alle mensen die daar zitten de plek te onthouden en daarna opnieuw op de goede plek te zetten. Na 5 minuten om de mensen te onthouden krijgen ze 15 minuten om de mensen op de juiste plek te zetten. Na de controle vertelt Art dat ze 7 van de 14 rijen correct hadden. Met deze opdracht is 700 euro verdiend.

Opdracht 3
De kandidaten moeten tweetallen maken en vervolgens per twee naar Art komen die voor een klooster staat. Vervolgens krijgen ze de keuze: een kandidaat krijgt twee jokers en de ander mag het klooster 10 minuten in of beide kandidaten mogen 5 minuten het klooster in zonder jokers. In dit klooster krijgen de kandidaten de gezichten van oud-mollen te zien die uitspraken doen hoe je het beste de mol kan vinden. Bij deze opdracht kon geen geld worden verdiend.

Aflevering 3

Opdracht 1
De kandidaten worden in vier groepen verdeeld. Iedere groep krijgt twee of drie geldbriefjes met 1/3e deel van een geldbedrag. Op palen in de stad hangen ook delen van het geld. Om het geldbedrag te winnen moet een groep alle drie de delen van dat bedrag hebben en inleveren bij Art. Met deze opdracht is er 750 euro verdiend.

Opdracht 2
De kandidaten moeten de overkant bereiken en 1500 euro meenemen. Elke kandidaat neemt een bedrag mee en wanneer de overkant is behaald komt het in de pot. Op het speelveld staan verdubbelaars die, wanneer ze worden meegenomen, er voor zorgen dat het bedrag van die kandidaat als het einde van het parcours is bereikt, wordt verdubbeld.. De kandidaten moeten alleen uitkijken voor drones die boven ze vliegen en 'scherpschutters' die ze met lasers proberen neer te schieten. De kandidaten hebben 1700 euro verdiend met de tweede opdracht.

Opdracht 3
Een van de kandidaten krijgt macht over de test, hij of zij mag kiezen welke vijf vragen in de test over de mol niet mee tellen. De kandidaten mogen bieden op deze machtspositie. Het op een na hoogste unieke bod wordt geaccepteerd. De kandidaten mogen niet praten tijdens de opdracht. Het hoogste bedrag was 2345 euro, aangezien er geen 5 euro biljetten in Wie is de Mol? zijn, is er 2340 euro uit de pot gegaan met deze opdracht

Aflevering 4

Opdracht 1
Er liggen 23 kokers in het water, deze kunnen geld bevatten, leeg zijn, of min geld bevatten. De kandidaten moeten deze meenemen naar de kant en binnen 10 minuten ongeopend inleveren. De kandidaten worden per twee het water in gelaten en mogen zich alleen verplaatsen door middel van een kajak. Er zijn ook duikers in het water die proberen deze kajakken om te gooien. Als een kandidaat in het water terecht komt verliest die kandidaat het geld wat hij gepakt had. Er zijn 6 kokers binnengebracht, 5 hiervan bevatten geld, 2x 300 en 2x 200 euro, 1 koker bevatte -300 euro. In totaal is er bij deze opdracht dus 1000 euro binnengebracht.

Opdracht 2
De kandidaten krijgen de opdracht dat ze duo's moeten maken die soepel kunnen samenwerken. Bij deze opdracht kunnen op een veld geld, jokers en vrijstellingen verdiend worden, maar er kan ook geld worden verloren. De kandidaten krijgen een inventarislijst en mogen zelf beslissen wie als eerste van het duo de grot in mag. Twee kandidaten uit een verschillende duo gaan tegelijk het veld in.
Ze hebben twee minuten de tijd, zijn ze daarna terug, moet het geld ingeleverd worden. Er is 500 euro en -500 euro gepakt, er is dus netto niks verdiend in deze opdracht.

Opdracht 3
De kandidaten krijgen acht raadsels om sleutels in handen te krijgen. Als ze het raadsel hebben goed beantwoord krijgen ze een setje sleutels waarmee ze een kistje boven op de berg los kunnen maken om zo naar beneden te krijgen, beantwoorden ze het fout, dan kan hij de berg niet af. Alleen als ze de twee sloten open hebben gemaakt op de berg kan het kistje naar beneden en kan hij daar open gemaakt worden. De kandidaten hadden genoeg vragen goed beantwoord om de kist op de berg naar beneden te krijgen en hebben. Hiermee hebben de kandidaten €1500 verdiend

Aflevering 5

Opdracht 1
De kandidaten krijgen de opdracht om 12 vragen te beantwoorden, per goed beantwoorde vraag krijgen de kandidaten 200 euro. Ze krijgen fietsen en kunnen de antwoorden op de vragen aan de kant van de weg vinden. De eerste fietser mag vertrekken en moet binnen 10 minuten bij Art zijn en krijgt via portofoons de antwoorden door. De kandidaten hebben 3 vragen juist beantwoord en hebben hiermee 600 euro verdiend

Opdracht 2
Er staan 9 symbolen op een bord, de kandidaten moeten per boot opzoek naar deze tekens. Als ze de tekens vinden kunnen ze een kaart vormen en zo het geld vinden, 2000 euro. In het water liggen ook verkeerde tekens, nemen ze deze mee dan kost het 200 euro per teken. De kandidaten vinden 8 van de 9 tekens hierdoor vinden ze de plek van het geld en de code om het geld te vinden. Ze vinden een kist, openen hem en hebben 1000 euro verdiend.

Opdracht 3
De kandidaten moeten verspreid over de brug staan. Op het begin en het einde van de brug kunnen ze een verhaal vinden, dit verhaal moet naar de andere kant worden doorgegeven. De kandidaten mogen alleen met diegene direct naast hun communiceren. Als dit binnen 20 minuten lukt verdienen de kandidaten 1000 euro. De kandidaten hadden een zin goed van beide teksten, ze hebben daarom geen geld verdiend.

Aflevering 6

Opdracht 1
De zes kandidaten worden in twee groepen ingedeeld en krijgen de opdracht om twee kamers precies hetzelfde in te richten binnen 30 minuten, lukt dit dan winnen de kandidaten €2000. De twee kamers zijn gescheiden van elkaar en de twee groepen kunnen met elkaar communiceren. Ze krijgen een meetlint en moeten al het meubilair precies hetzelfde neerzetten. De kandidaten krijgen het niet voor elkaar de twee kamers hetzelfde in te richten en krijgen daarom geen geld.

Opdracht 2
De kandidaten worden weer in twee groepen opgesplitst en worden in een kabelbaan te gaan. Beide groepen krijgen tien woorden die vertaald moeten worden en een woordenboek. Groep 1 krijgt tien Nederlandse woorden die naar het Spaans vertaald moeten worden en een Spaans-Nederlands woordenboek, groep 2 krijgt tien Spaanse woorden die naar het Nederlands vertaald moeten worden en een Nederlands-Spaans woordenboek. De twee groepen hebben contact met elkaar via een telefoon en kunnen zo aan elkaar de vertaling vragen. Na de kabelbaan rit vraagt Art aan beide groepen vijf woorden, ze krijgen per goed antwoord €100, de kandidaten hebben vier woorden goed genoemd en daarmee €400 verdiend.

Opdracht 3
Ook bij deze opdracht worden de kandidaten weer in twee groepen verdeeld. Beide groepen krijgen een landkaart mee met negen gemarkeerde plekken. Op deze plekken staan levensgrote kartonnen borden van negen kandidaten die dit seizoen hebben meegedaan. Deze borden moeten gevonden worden want achterop deze borden staan hints om het bord van de laatste kandidaat te vinden. Als ze deze gevonden hebben moeten ze samenkomen en de groepsfoto van de eerste aflevering reconstrueren. Als dit lukt binnen de tijd winnen de kandidaten geld. Omdat de groepsfoto met de kartonnen borden niet hetzelfde was als de eerste aflevering, hebben de kandidaten geen geld verdiend.

Aflevering 7

Opdracht 1
De koffers van de vijf overgebleven kandidaten zijn verstopt in een oud vervallen hotel. De kandidaten moeten deze zien terug te vinden binnen 45 minuten, voor elke teruggebrachte koffer krijgen de kandidaten 300 euro. Er is alleen een gevaar, er lopen drie piccolo's rond op het terrein. Wanneer de drie piccolo's een kandidaat insluiten mag de kandidaat niet meer mee doen. Er wordt een koffer teruggebracht door de kandidaten die hierdoor €300 verdienen.

Opdracht 2
De kandidaten moeten vier op een rij spelen, hiermee kan geen geld verdiend worden, alleen verloren. Ook kunnen de kandidaten veel jokers, een vrijstelling en een zwarte vrijstelling winnen. Annemiek verdiende in dit spel 6 jokers en een vrijstelling, Tim verdiende 4 jokers, Rop en Taeke 1 joker en Klaas een zwarte vrijstelling. Daarnaast is er bij dit spel €1000 uit de pot gegaan.

Opdracht 3
De kandidaten krijgen de opdracht om geld te verdienen met restaurant Molino. Ze krijgen een startkapitaal van 2500 peso, als ze dit bedrag weten te verdubbelen, verdienen ze geld. De kandidaten halen de gerechten en drankjes op bij restaurants in de buurt en verkopen dit voor meer in hun restaurant. De kandidaten weten hierdoor het startkapitaal te verhogen naar 5250 peso en verdienen hiermee 1060 euro.

Aflevering 8

Opdracht 1
In de laatste aflevering voor de finale zijn er drie opdrachten voor de vier kandidaten. Bij de eerste opdracht krijgen de kandidaten een mozaïek te zien, deze moeten ze namaken in een grote loods door middel van touw. In verschillende vakken van het mozaïek moeten de kandidaten vervolgens tegels tellen, van het aantal tegels kan vervolgend een cijfercode worden gemaakt. Als ze de code correct hebben, krijgen de kandidaten de inhoud van een kluis. Het lukt de kandidaten om de kluis te openen binnen de tijd, hiermee verdienden ze €2000

Opdracht 2
In een grote suikerfabriek zijn negen klokken verstopt met een waarde van €100 tot €900 euro. Deze lopen binnen een half uur af, maar ze lopen niet tot €0, ze lopen tot €1000 onder hun beginwaarde. Zo zal de klok die begint met €100 eindigen op €-900 en 900 op €-100. Het is aan de kandidaten om deze klokken zo snel mogelijk stop te zetten en op deze manier een zo hoog mogelijk bedrag te verzamelen. Het lukt de kandidaten om €2695 euro te verzamelen, maar aangezien er geen briefjes van €5 zijn verdienen de kandidaten €2700.

Opdracht 3
De drie mannen moeten een Dominicaans tv-programma presenteren. Ze krijgen een tekst en deze moeten ze voorlezen op live televisie. Vervolgens moet Annemiek uit een lange lijst woorden selecteren welke vijf woorden er niet gezegd zijn, voor elk correct woord krijgt ze €250. Annemieke weet vier van de vijf woorden goed te raden en verdient daarmee €1000.

Aflevering 9

Opdracht 1
De drie finalisten krijgen vijf foto's te zien met de opdracht om deze vijf foto's te reconstrueren. Lukt dit dan krijgen de kandidaten € 200 per correcte foto en € 1500 als alle foto's goed zijn. Het lukt de kandidaten om drie foto's goed na te maken, waarmee ze € 600 verdienen.

Opdracht 2
In de laatste opdracht van het seizoen krijgt klaas een camera omgebonden die naar voren gericht is. Klaas moet een groot resort over vol met toeristen terwijl de camera draait, maar hij mag de toeristen niet opnemen. Over het terrein ligt geld verspreid, wanneer het de kandidaten lukt het geld mee te nemen naar het eindpunt van de opdracht zonder toeristen op beeld komt het geld in de pot. Het lukt de kandidaten om 5 briefjes van €10 naar de finish te brengen waarmee ze € 50 verdienen.

Geld in de pot per uitgezonden aflevering

  • Aflevering 1: € 1000
  • Aflevering 2: € 700
  • Aflevering 3: € 110
  • Aflevering 4: € 2500
  • Aflevering 5: € 1600
  • Aflevering 6: € 400
  • Aflevering 7: € 360
  • Aflevering 8: € 5700
  • Aflevering 9: € 650
Totaal in de pot: € 13020

Afvaller per uitgezonden aflevering

Aan het einde van de aflevering moeten de kandidaten een test invullen over de mol. Diegene met de minste correcte antwoorden die valt die aflevering af.
  • Aflevering 1: geen afvaller
  • Aflevering 2: Airen Mylene
  • Aflevering 3: Remy van Kesteren
  • Aflevering 4: Ellie Lust
  • Aflevering 5: Marjolein Keuning
  • Aflevering 6: Cecile Narinx
  • Aflevering 7: Rop Verheijen
  • Aflevering 8: Taeke Taekema
  • Aflevering 9: geen afvaller

De uitslag

  • Annemieke Schollaardt: verliezend finalist
  • Klaas van Kruistrum: de mol
  • Tim Hofman: winnend finalist
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbel spel, list en bedrog: Wie is de mol?Dubbel spel, list en bedrog: Wie is de mol?Wie is de mol? is een spelprogramma dat ieder jaar weer wekenlang onderwerp van gesprek is in het hele land. Al sinds 19…
Heel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt is een tv-programma dat wordt uitgezonden door omroep MAX. In dit programma nemen de beste amateurbakk…
Wie is de Mol? 2018: kandidaten, locatie en tussenstandIn januari 2018 start het 18e seizoen van Wie is de Mol?. Wie is de Mol? is een televisieprogramma waarin tien bekende N…
De Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftDe Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftOp 1 februari 2016 keerde De Mol na dertien jaar terug op de Vlaamse televisie. Niet langer op de openbare omroep, maar…

Flikken RotterdamAl jaren is Flikken Maastricht, in navolging van het Vlaamse Flikken Gent, een groot succes op televisie. Sinds vrijdag…
Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Bronnen en referenties
  • http://www.widm.nl/over-wie-is-de-mol.html
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 05-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.