Michael Jackson, The King of Pop

In 2008 wordt hij 50 jaar en zit dan al 45 jaar in het vak. Michael Jackson vormde als 5 jarig jongetje met 4 van zijn andere broers de groep “The Jackson Five”. Toen hij een puber was, begon hij met zijn solo carrière. Hij heeft niet voor niets de bijnaam “The King of Pop”, er zijn weinig artiesten die zo een indrukwekkende carrière achter de rug hebben.

Algemeen

Op 29 augustus 1958 wordt in Gary (Indiana, Amerika) het 7e kind van Joseph (Joe) en Katherine Jackson geboren. Het is een zoon en hij krijgt de namen Michael Joseph Jackson (overleden 25 juni 2009). Het gezin heeft het niet breed en vader Joe, die staalarbeider is en zelf in een band speelt heeft maar één droom: rijk worden.

Al heel snel komen zijn ouders tot de ontdekking dat Michael het meeste talent heeft op gebied van zang en dans. In 1964: Michael (nog maar 5 jaar oud), samen met Marlon, vervangen de neven van de groep waar zijn drie oudere broers al in zingen. Jermaine, Jackie en Tito zijn met twee neven één jaar eerder begonnen. De groep gaat verder als “The Jackson Five”.

De gemengde carrière van Michael

Terwijl Michael nog deel uitmaakt van The Jackson Five, begint hij al in 1971 te werken aan zijn solocarrière.
 • In 1972 komt zijn eerst solohit uit “Ben”. Het nummer gaat over een jongen die bevriend raakt met Ben, een bendeleider van grote intelligentie.
 • In 1977 debuteert Michael als acteur in de film “The Wiz”. Hij speelt de rol van vogelverschrikker en heeft als tegenspeler Diana Ross in de rol van Doroty. Hier ontmoet hij zijn toekomstige producer Quincy Jones. Michael gaat met hem samenwerken.
 • In 1978 brengt Michael samen met The Jacksons een nieuw album uit, “Destiny”, wat een groot succes wordt.
 • In 1979 werkt Michael weer aan een soloproject en komt het album “Off the wall” uit, waarvan half juni ruim 20.000.000 exemplaren van zijn verkocht. Het album brengt 4 nummer 1 hits uit, zoals “Don’t Stop ‘Til You Get Enough”. Dit was nog nooit gebeurt in Amerika.
 • In 1982 verschijnt zijn 6e soloalbum “Thriller”, wat zal uitgroeien tot het beste verkochte album ter wereld. Eigenlijk zou het album niet eens worden uitgebracht vanwege de slechte verkoopcijfers van CD’s en LP’s. Michael wilde het album echter wel uitbrengen, en had de wens dat de verkoopcijfers die van het album “Off the wall” zouden overstijgen.
 • Tijdens het 25e verjaardagsfeest van Motown Records showt Michael voor het eerst zijn o zo beroemde “moonwalk” aan het publiek. Ook krijgt hij in dit jaar 8 Grammy’s in één en dezelfde show.
 • In 1984 gaat de groep “The Jacksons” nog één keer op tournee om hun laatste album “Victory” te promoten. De naam “The Jackson Five” hebben zij na hun overstap naar CBS/Epic Records, vanwege een rechtenkwestie, omgezet in “The Jacksons”. Tijdens het laatste optreden van deze tournee maakt Michael bekent definitief uit de groep te stappen.

Michael na the Jacksons

 • In samenwerking met Lionel Richie schrijft hij in 1985 het nummer “We are the world”. Een nummer speciaal voor de hongersnood in Ethiopië, en was toentertijd de best verkochte plaat aller tijden.
 • In 1986 maakte Michael samen George Lucas en Francis Ford Coppola de film “Captain EO”, een 3D film die alleen in de Disneyparken te zien is.
 • Het volgende succes album verschijnt in 1987; “Bad”, met onder andere de hits I Just Can’t Stop Loving You en Man in the Mirror.
 • Michael maakt in 1991 de overstap naar Sony Music en komt het album “Dangerous” op de markt.
 • Rond 1991/92 kocht hij zijn landgoed “Neverland”.
 • In 1994 trouwt Michael met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie.
 • Na een vervelende periode waarin Michael van aanranding wordt beschuldigd, komt hij in 1995 terug met een dubbel cd HIStory. Het bestaat uit een cd met zijn grootste hits, en een cd met nieuwe nummers. Het duet met zus Janet, “Scream” komt van uit het niets terecht in de Top 5 van de Amerikaanse hitparade. Tevens gaat hij dit jaar weer op wereldtournee.
 • In 1996 begint Michael zich wederom vreemd te gedragen, hij komt tijdens de UK BRIT Awards het podium op als Messias en laat zich door kinderen aanbidden. Zijn huwelijk met Lisa Marie loopt op de klippen. Dit zelfde jaar trouwt hij met de Britse verpleegster Debbie Rowe
 • Michael wordt op 13 februari 1997 vader van Prince Michael Jackson jr.
 • Op 3 april 1998 wordt dochter Paris Michael Jackson geboren.
 • In 1997 komt het album “Blood on the Dance Floor” uit. Wereldwijd worden er 6.000.000 exemplaren verkocht, wat het album tot het best verkochte remix album aller tijden maakt.
 • In 1999 gaan Michael en Debbie uit elkaar.

Lees verder

© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…
Overlijden van Michael JacksonOverlijden van Michael JacksonWoensdag 25 juni 2009 is de popster Michael Jackson overleden. Wie was deze man, die met zijn hit Thriller doorbrak in d…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…

Doe Maar, het Nederpop succesIn de jaren ’80 was de groep Doe Maar de bekendste Nederpop groep ooit. De zelf toen al 30 jarige bandleden als Henny Vr…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…

Reageer op het artikel "Michael Jackson, The King of Pop"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Serena, 21-07-2009 16:08 #2
Michael was het 7e kind en is gestorven de 25ste van juni, niet de 26ste.

Turkdale, 27-06-2009 10:10 #1
Michael Jackson is overleden op 26 Juni op 50 Jariga Leeftijd!

Infoteur: Storm
Laatste update: 22-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Reacties: 2
Schrijf mee!