Ed Sheeran, singer-songwriter

Ed Sheeran is een Britse singer-songwriter. Hij is geboren in Halifax New-Yorkshire op 17 februari 1991 uit Britse en Ierse ouders. Zijn vader heet John Sheeran en zijn moeder heet Imogen Lock. Sheeran heeft een oudere broer Matthew. Met het nummer The A-team brak Ed Sheeran in 2011 door. Hij kwam binnen op nummer 3 in de UK single charts. Naast hits als Lego House en Give me love, bracht hij ook I see fire uit. Dit is de soundtrack van de film The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Carrière voor bekendheid

Ed Christopher Sheeran zong vanaf zijn vierde levensjaar al in een jeugdkerkkoor van de lokale kerk waar hij met zijn ouders naar toe ging. Vroeg in zijn jeugd verhuisde Ed Sheeran naar Framlingham (Suffolk). Hij leerde hier op vroege leeftijd al gitaar spelen en begon nummers te schrijven toen hij op de Thomas Mills High School zat. In 2005 begon Ed Sheeran met het opnemen van muziek. Hij bracht zijn eerste EP uit, dat de The Orange Room EP heet. Ook bracht hij in die tijd twee studioalbums uit Eponiem en Want some?

In 2008 begon hij met het verzorgen van optredens vanuit Londen. In 2009 had Ed Sheeran als doel om James Morrison, een andere Britse zanger te overtreffen qua aantallen optredens. Met 312 optredens is hem dat gelukt. In dat jaar bracht hij ook de EP You need me uit. In 2010 vertrok Ed Sheeran naar Los Angeles om daar op verschillende open mic avonden op te treden. Zo kwam hij onder de aandacht van onder meer Jamie Foxx. Via youtube werd hij gevolgd door een steeds grotere aanhang. Hij kreeg daarbij de support van Elton John.

Begin januari 2014 bracht Ed Sheeran zijn laatste EP in eigen beheer uit. Dit was de Nooberanen project, waarmee hij de tweede positie in de iTunes hitlijsten. Dit bracht hem onder de aandacht bij Asylum records een platenmaatschappij alwaar hij een contract tekende.

Doorbraak

In 2011 bracht Ed Sheeran zijn debuutalbum Plus uit. Hierop staat onder meer The A-team. In de eerste week na de release, werd de plaat The A-team 58.000 keer verkocht. De tweede single was You need me, I don't need you. De derde single van het album is Legohouse.

Het nieuwe album van Ed Sheeran heet X en komt uit op 20 juni 2014. Hierop staan onder meer de nummer Sing en I see fire. I see fire bracht Ed Sheeran eerder uit als soundtrack voor de Hobbit film. Sheeran nam dit album op in Los Angeles met Rick Rubin. Sing is inmiddels bij radio 538 al megahit geweest en 3 fm alarmschijf.

Optredens in Nederland 2014

In 2014 trad Ed Sheeran onder meer op in Landgraaf op Pinkpop. Dit deed hij op zondag 8 juni 2014. Op 3 november 2014 is Ed Sheeran weer terug in Nederland voor een inmiddels uitverkocht optreden in het Ziggo Dome. Overige festivals die Ed Sheeran onder meer aandoet zijn Southside Festival en Hurricane in Duitsland en T in the park in Schotland.

Ondanks een spetterend optreden, heeft Ed Sheeran nog moeite met festivals. Dit blijkt ook op Pinkpop wanneer hij bij zijn slotnummer Sing (dat overigens in de Britse hitlijsten op het moment van Pinkpop (zondag 8 juni 2014) de nummer 1 positie heeft veroverd, het publiek vraagt als achtergrondkoor op te treden. De tekst van het nummer is echter voor het publiek nog te moeilijk, waardoor het publiek na een paar minuten vertwijfeld achter blijft. Ed Sheeran is dan al van het podium verdwenen. Het meezingen door het publiek lukte bij de oude bekendere nummers beter.

Don't 3FM megahit

Ed Sheeran heeft met het nummer Don't van zijn tweede studio album X inmiddels de 3FM megahit te pakken. Het nummer is een liefdes rap en gaat over zijn ex vriendin Ellie Goulding. Het nummer is megahit in week 27 (11 juli) 2014.

Meest invloedrijke Brit in zwarte muziek

Voornamelijk door zijn laatste album wordt Ed Sheeran per 14 juli 2014 gezien als de voornaamste en meest invloedrijke Brit in de zwarte muziek. Deze titel had Ed Sheeran waarschijnlijk nooit van zichzelf verwacht. Hij staat op 1 in de BBC Radio 1Xtra's Power List. Redelijk vreemd als blanke. In de top 5 staan meerdere blanke, waarbij het juist om zwarte Urban muziek gaat. De redenatie is echter dat Ed Sheeran ontzettend populair is en daardoor dus invloedrijk.

Eerste nummer 1 hit voor Ed Sheeran

Het nummer Thinking out loud is de eerste nummer 1 hit van Ed Sheeran in de Top 40 en de single Top 100. Het nummer is uitgekomen op 14 augustus 2014. De muziekvideo kwam uit in oktober en is in één dag na de release al meer dan 2 miljoen keer bekeken op youtube. In de laatste week van november 2014 bereikt het nummer de 1e positie in de charts ten koste van Mr Probz.

Album X miljoen keer verkocht

Het album X is in het Verenigd Koninkrijk miljoen maal over de toonbank gegaan. Dat hebben samenstellers van de Britse hitlijsten bekend gemaakt. Het is de verwachting dat het album na de kerst van 2014 1,2 miljoen keer verkocht zal zijn. Het is daarmee het best verkochte album van 2014.

3e album met band

Ed Sheeran heeft aangegeven zijn 3e album samen te willen maken met een band. De eerste twee albums zijn, zo zegt Ed Sheeran, solo-albums. Hij werkte daaraan met een loop pedal. "Op deze manier kan ik niets nieuws meer maken." Zo zegt Ed Sheeran. Ed Sheeran wil experimenteren met verschillende bandleden met een nieuwe sound te komen.

Huis huren in Eindhoven

Ed Sheeran heeft op vrijdagavond 03 maart 2017 aangegeven dat hij mogelijk een huis wil huren in Eindhoven. Dit vertelde hij in RTL Late Night. Hij wil zich dan niet permanent vestigen in Eindhoven. Het zou gaan om een tweede woning. Op het moment van de uitzending woont Ed Sheeran in Nashville USA. Ed Sheeran heeft vrienden in Eindhoven wonen. Daarom kent hij de stad.

Ed Sheeran bij College Tour

Op vrijdagavond 08 april 2017, was Ed Sheeran bij College Tour. Hem werd het hemd van het lijf gevraagd, met vragen over seks, drugs en rock 'n roll. Naar eigen zeggen heeft hij te vroeg gepiekt met experimenteren in drugs. Ook gaf hij aan dat hij te weinig seks heeft gehad in zijn jeugd.

Schikking in zaak Photograph

Ed Sheeran heeft een schikking getroffen in de zaak rondom het nummer Photograph. Dit werd op dinsdag 11 april 2017 bekend gemaakt. De songwriters Thomas Leonard en Martin Harrington hebben Ed Sheeran in 2016 voor 18 miljoen euro aangeklaagd in deze plagiaatzaak. Het nummer Photograph zou qua melodie teveel lijken op Amazing van Matt Cardle uit 2012.
© 2014 - 2020 Evertse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Yesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranYesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranStel dat niemand ter wereld nog gehoord zou hebben van muziekklassiekers van vroeger. Zou je deze dan durven uitbrengen…
Anouk  Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…
Bon Jovi gooit op alle fronten het roer om!New Jersey-rockband Bon Jovi werd opgericht in 1983 door frontman John Bongiovi. Echter kwam de grote doorbraak pas in 1…

Ladies of jazz: Holiday, Simone, FitzgeraldLadies of jazz: Holiday, Simone, FitzgeraldJazz is een muziekstroming die in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan in de Verenigde Staten. Hij wordt ook wel…
Boyband MainStreetDe Nederlandse boyband MainStreet bestaat uit Nils, Owen, Daan en Rein. De jongens hebben elkaar ontmoet bij The Voice K…
Bronnen en referenties
  • http://www.edsheeran.com/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_Sheeran
  • http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/ed-sheeran-sings-ellie-niall-3408346
  • http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/muziek/23399574/__Ed_Sheeran_verkoopt_miljoen_albums__.html

Reageer op het artikel "Ed Sheeran, singer-songwriter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Evertse
Laatste update: 11-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!