InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015

Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015

Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015 Zangeres Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigde in 2015 Nederland op het Eurovisie Songfestival. Na Anouk en de Common Linnets, Ilse DeLange en Waylon, ging er voor de derde keer op rij een topartiest naar het Europese zangfeest. Anouk schreef het liedje dat Trijntje Oosterhuis ten gehore bracht. Het zestigste Eurovisie Songfestival was in mei 2015 in de Stadthalle in Wenen, omdat in 2014 de Oostenrijkse Conchita Wurst won. AvroTros is de omroepcombinatie die de kandidaat naar de finale afvaardigt en die het Songfestival in Nederland op de buis brengt.

Eurovisie Songfestival 2015

Het Eurovisie Songfestival 2015 is in Wenen. De organiserende stad ligt in het land dat het jaar daarvoor het Songfestival won. Dat was in 2014 Conchita Wurst uit Oostenrijk. De Nederlandse afgevaardigden, de Common Linnets, werden tweede.
De Oostenrijkse omroep ORF besliste dat het Eurovisie Songfestival 2015 op 19, 21 en 23 mei in Wenen plaatsvond. Wenen is de stad van de muziek en gaststad van de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival. De Oostenrijkse stad ligt bovendien in het hart van Europa. De Oostenrijkse omroep wilde er een succesvol evenement van maken. Er waren destijd meer steden in de race om het Songfestival te presenteren. Ondermeer Graz en Innsbruck hadden graag de thuishaven van het liedjesfeest willen zijn. De Stadthalle, de Arena van Wenen, was volgens ORF de meest geschikte locatie.
De finale van het muziekevenement was op zaterdag 23 mei 2015.

Stadthalle in Wenen

De Wiener Stadthalle of Arena, ontworpen door de Oostenrijkse bouwmeester Roland Rainer, ligt in het vijftiende district van Wenen. Er werd van 1953 tot 1958 aan gebouwd. De Stadhalle is het gebouw voor concerten en evenementen, voor schaatsen en andere sporten.

Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigde Nederland op het Songfestival in Wenen.
Op 10 november 2014 bevestigde Oosterhuis aan dj Daniël Dekker in het Radio2-programma Gouden uren dat die eer haar te beurt was gevallen. Anouk klapte op 7 november 2014 in het interviewprogramma College Tour van Twan Huys min of meer uit de school.
Anouk zong in 2013 het lied Birds op het Songfestival. Anouk zette voor Nederland het Eurovisie Songfestival weer op de kaart, ze eindigde als negende. De Common Linnets trokken die ontwikkeling mooi door: zij werden tweede in 2014.

Anouk

Anouk schreef het liedje dat Trijntje Oosterhuis ging zingen. Het werd een verrassend lied, zei de zangeres, die samenwerkte met Anouk. Lange tijd ging het gerucht dat het Alain Clark zou zijn die de sterren voor Nederland van de hemel zou gaan zingen. Ook de naam van singer-songwriter Dotan zong rond en stond op het kandidatenlijstje voor het Eurovisie Songfestival 2015.


Amsterdam

Trijntje Oosterhuis is in 1973 in Amsterdam geboren. Ze begon samen met haar broer Teerd met de groep Total Touch. Later ging ze solo. De Amsterdamse zangeres zong met de groten der aarde, zoals Al Jarreau, Queen, Andrea Bocelli, Burt Bacharach, Marco Borsato, Herbie Hancock, Lionel Richie, Coolio, Ivan Lins, Herman Brood, Incognito, Khaled, Salomon Burke, Candy Dulfer, Jean ‘Toots’ Thielemans, Bobby McFerrin en Ronan Keating.
Samen met Anouk maakte ze in 2014 het album Wrecks We Adore. Het is een album waarin ze haar pop- en soulkant laat klinken. Zangeres Anouk werkte aan het project mede omdat ze zich meer als producer en songschrijver wil manifesteren.

De Zee in de ArenA

Tijdens de opening van de ArenA in Amsterdam in 1996, vertolkt Trijntje Oosterhuis De Zee. Heel Nederland ziet de zangeres en het wordt haar grote doorbraak.
In 2002 komt haar solodebuut uit. Ze maakt een dvd-opname en succesvolle theatertours en neemt een album op met Burt Bacharach. Het nummer Who’ll speak for love van het album dat uit die samenwerking ontstaat stormt de Top 10 van best verkochte albums binnen en behaalt ook de platina status.
In haar eigen tuinhuis werkt ze na het overlijden van Michael Jackson aan Never Can Say Goodbye ter ere van de zanger. De low-budget productie wordt goud.
In 2010 maakt ze een kerstalbum en verspreidt ze in samenwerking met het AD wel 750.000 van het album Sundays in New York. De AD-lezers krijgen de plaat gratis bij de krant en de actie is een gigantisch succes.
Eind 2011 verschijnt er een overzichtsalbum van de zangeres.

Winnen

Omroep AvroTros organiseert de afvaardiging van een kandidaat naar het Songfestival. De insteek is om de zestigste editie in Wenen te winnen. Nederland heeft het de afgelopen twee jaar met kandidaten Anouk en de Common Linnets heel goed gedaan en de AvroTros houdt het voor mogelijk dat Trijntje de nummer één zal halen. Nederland zit in een goede flow en daarom heeft de omroep wederom voor een grote naam gekozen. Een bekende artiest staat ook garant voor grote kijkcijfers in Nederland. Of Trijntje wint hangt ondermeer af van het liedje waar ze mee komt. Zangtechnisch zit het met haar wel goed, want ze wordt beschouwd als de popzangeres met de beste techniek techniek van Nederland. Voor de zangeres zelf kan het enorm veel bieden, want het Songfestival wordt door ongeveer 180 miljoen mensen bekeken. Topsterren halen inmiddels hun neus niet meer op voor de Songfestival, maar vinden het leuk en een eer.

Alain Clark

Lange tijd stond Alain Clark in de schijnwerpers als mogelijke kandidaat. Hij was een van de vier die AvroTros op haar lijst had staan als mogelijke kandidaten voor editie 2015. Alain Clark koos ervoor om dat in de media te gooien; de publiciteitsgolf die daardoor zou ontstaan zou hem vanzelf naar boven doen drijven. Dat pakte anders uit. Het selectiecomité onder leiding van Tros-mediadirecteur Remco van Leen werd er niet vrolijk van. AvroTros hecht aan de geheimhouding en ergerde zich aan de loslippigheid van Clark. Het was uiteindelijk Trijntje Oosterhuis die kon gaan onderhandelen met AvroTros.
Anouk bleek een op maat gesneden lied voor Trijntje Oosterhuis te hebben gemaakt. Trijntje en Anouk hebben in oktober 2014 enkele weken samen in een studio gewerkt aan producties. Een resultaat van een van die sessies is het lied waarmee Nederland voor de dag komt op het Eurovisie Songfestival 2015.

"Durfde het niet ... niet overwogen"

"Het is een eer om je land te mogen vertegenwoordigen." Dat zegt Trijntje Oosterhuis. Ook zegt ze: "Ik durfde niet en heb het niet overwogen." Dat Anouk en Ilse DeLange/ Waylon het aandurfden trok Trijntje over de streep. "Het is nu of nooit." Ze was al gevraagd en moest besluiten of ze mee wilde doen of niet. Ze durft het nu. Over het liedje dat ze zong zegt ze: "Te Gek. Ik durf daarmee Nederland te vertegenwoordigen." Ze hoopt op 13 november 2014 dat ze het gauw mag laten horen. Ze mag dan nog niet zeggen - ze zit bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door - hoe het liedje heet. Het is niet jazzy maar wel een nummer dat haar op het lijf geschreven is. Ze is tijdens die uitzending helemaal enthousiast en heeft er zichtbaar heel veel zin in. De zangeres nodigt tijdens de uitzending Matthijs van Nieuwkerk uit om mee te gaan naar Wenen. Het lijkt erop dat de presentator daar wel oren naar heeft. Trijntje Oosterhuis mag eigenlijk niets zeggen over het liedje, want als ze dat wel doet wordt ze door de selectiecommissie ontslagen. Een klein primeurtje wil ze wel kwijt: Anouk is in het koortje te horen en het refrein is mee te zingen. Het blijft open of Anouk ook meegaat naar Wenen.
De Songfestival deelneemster 2015 krijgt enorm veel reacties en wordt erover aangesproken op straat. Dat vindt ze leuk.
"En ik ga mee," zegt Van Nieuwkerk tot slot.

Traincha
Eén ding is bij het aanwijzen van Trijntje Oosterhuis als deelneemster aan het songfestival een probleem: haar oer-Hollandse naam. Hoe zal dat door de internationale commentatoren worden uitgesproken? Het werd 'Traincha' worden, of iets dergelijks.

Walk Along

Donderdag 11 december 2014 maakte Trijntje Oosterhuis het nummer bekendgemaakt dat ze op het Eurovisie Songfestival in 2015 zingt. Het nummer heet Walk Along. Trijntje noemt het nummer "fris, catchy en anders dan je van haar zou verwachten." Songfestivalkenner Cornald Maas is enthousiast over het nummer en tipt het als mogelijke winnaar. Songfestivalcommentator Jan Smit noemt het nummer "heel catchy."

Geen winnaar

Trijntje won niet, sterker nog, ze werd uitgeschakeld in de halve finale. Daar werd ze 14e.

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersEurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersHet Eurovisie Songfestival 2015 vond plaats op 23 mei 2015. De halve finales werden gehouden op 19 en 21 mei. Namens Ned…
Jennie Lena: deelneemster The Voice of Holland (TVOH) 2015Jennie Lena: deelneemster The Voice of Holland (TVOH) 2015Vrijdag 25 september 2015 werd de eerste aflevering van The Voice of Holland 2015 uitgezonden. In de eerste aflevering v…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover CD
  • http://www.songfestival.nl/in-the-greenroom/nieuws/nieuws-detail/eurovisie-songfestival-2015-in-wenen/ geraadpleegd op 10 november 2014
  • http://www.nrc.nl/muziek/2014/11/10/trijntje-oosterhuis-bevestigt-ze-gaat-voor-nederland-naar-het-songfestival/ geraadpleegd op 10 november 2014
  • http://www.3fm.nl/nieuws/detail/359903/dotan-ook-op-kandidatenlijstje-eurovisie-songfestival-2015 geraadpleegd op 10 november 2014
  • http://www.nu.nl/muziek/3924827/trijntje-oosterhuis-bevestigt-deelname-songfestival.html geraadpleegd op 10 november 2014
  • http://www.trijntje.nl geraadpleegd op 10 november 2014
  • Leeuwarder Courant 11 november 2014
  • http://www.nu.nl/muziek/3950524/trijntje-oosterhuis-presenteert-songfestivallied-walk-along.html geraadpleegd op 11 december 2014
  • http://www.nu.nl/muziek/4054809/trijntje-oosterhuis-werd-veertiende-in-halve-finale-songfestival.html geraadpleegd op 15 april 2016

Reageer op het artikel "Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Cornelius, 11-11-2014 18:02 #1
Waar is de tijd gebleven dat er een nationale competitie werd gehouden voor deelname aan het songfestival? Nu wordt er iemand aangewezen. Ik heb niks tegen Trijntje, noch Anouk, noch de combinatie hiervan. Maar het is de dood in de pot voor de creativiteit van alle overige singer/songwriters. Competitie houd je niet alleen scherp, maar levert ook nieuw talent op. Teren op de gevestigde macht is uiteindelijk pot-verteren.

Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Eurovisie Songfestival
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 1
Schrijf mee!