InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Hozier - Ierse singer-songwriter

Hozier - Ierse singer-songwriter

In 2013 brak Hozier door met zijn single 'Take Me To Church' naar aanleiding van een veel bekeken videoclip. Zijn eerste album volgde snel. De muziek kenmerkt zich als een soort van gospel/folk/blues. De intelligente singer-songwriter speelt daarnaast meerdere instrumenten. Wie is precies de man achter al dit talent?

Carrière en jeugd

Andrew Hozier-Byrne werd op 17 mei 1990 geboren in Newcastle, County Wicklow in Ierland. Zijn vader was een bluesmuzikant die voornamelijk lokaal optrad, waardoor Hozier opgroeide met veel muziek en muzikanten om zich heen. Zijn moeder was kunstenares, en heeft in zijn latere carrière EP- en albumcovers voor Hozier ontworpen. Zijn fascinatie in muziek is naar eigen zeggen begonnen bij het meereizen met zijn vader. Die fascinatie heeft zich later ontwikkeld tot het leren bespelen van instrumenten.

Op zijn 15e heeft Hozier zichzelf gitaar leren spelen, door liedjes te imiteren van de radio nadat hij een aantal akkoorden had geleerd. Na zijn middelbare school ging Hozier naar het Trinity College in Dublin om muziek te studeren. Daar stopte hij halverwege het eerste jaar om demo's op te nemen in de kelder van zijn ouders voor Universal Music. Op het Trinity College raakte Hozier wel verbonden aan het Trinity Orchestra. Tussen 2008 en 2012 was Hozier lid van Anúna, een Iers koor, waarmee hij naast Ierland ook optrad in Nederland en Noorwegen.

Doorbraak

In 2013 bracht Hozier zijn eerste EP uit, 'Take Me To Church', nadat de videoclip veel bekeken was op YouTube. De videoclip was een statement met betrekking tot de discriminatie van homoseksuelen in onder andere Rusland. De Britse komiek en presentator Stephen Fry had destijds een link geplaatst op Twitter, waarna enkele tienduizenden mensen de videoclip bekeken hebben. Het lied bereikte de eerste plaats op de Ierse iTunes hitlijst, en de tweede plaats op de nationale hitlijst in oktober van dat jaar. Hozier bracht de EP opnieuw uit, met een aantal nieuwe liedjes en verzorgde een aantal tv-optredens en relatief kleine concerten. Zo trad Hozier op bij Saturday Night Live, een comedy/avondshow in Amerika, en in De Wereld Draait Door. Nadat de Amerikaanse zangeres Taylor Swift één van zijn shows gezien had en erover een bericht plaatste op Twitter, steeg Hozier steeds verder in de Amerikaanse hitnotering. Door al deze opeenvolgende successen werd Hozier bekend bij het grote publiek.

Album

Op 19 september 2014 kwam zijn eerste album uit, Hozier. Op dit album stond zijn eerste hit, Take Me To Church, naast een aantal andere liedjes van eerdere EP's. Take Me To Church is op 5 december 2014 genomineerd voor de 57e Grammy Award in de categorie Song of the Year. Hozier heeft deze award echter niet gewonnen, maar trad tijdens de uitreiking wel op met Annie Lennox.

Discografie

EP's

 • Take Me To Church (2013)
 • From Eden (2014)

Albums

 • Hozier (2014)

Singles

 • Take Me to Church (2013)
 • Angel of Small Death & the Codeine Scene (2013)
 • From Eden (2014)
 • Sedated (2014)
 • Work Song (2015)

Zijn singles kregen de volgende hitnoteringen in de Nederlandse Top 40:

Titel Details Datum eerste notering Hoogste notering in de Top-40
Take Me To Churchuitgebracht in 201312-07-20144 weken in de Top 40, hoogste notering 34e plaats
Take Me To Churchopnieuw uitgebracht in 201321-11-201424 weken in de Top 40, hoogste notering 2e plaats
From Edenuitgebracht in 201521-03-2015

Invloeden

Hozier's muziek kenmerkt zich door invloeden van blues, folk, soul en Ierse koor-zang in de vorm van gospel. Hozier speelt zelf gitaar, basgitaar, piano en synthesizer. Dit zijn allemaal instrumenten die veelvuldig in zijn muziek terug komen, al ziet hij zichzelf voornamelijk als zanger. Hozier noemt zelf Paul Simon, Nina Simone, Tom Waits en Willie Dixon als voornaamste inspiratiebronnen om muziek te gaan maken.

Hozier's teksten bevatten vaak maatschappelijke thema's als rebellie tegen een gevestigde orde zoals de katholieke kerk en onrecht voor etnische minderheden. Met name de katholieke kerk en de onthullingen rondom seksueel misbruik en omgang met homoseksuelen komen in Hozier's teksten regelmatig terug. Rob Kirwan, Hozier's producer ten tijde van Take Me To Church, omschrijft Hozier's stemgeluid als 'vol van soul, waarbij hij net als Adele, zijn (jonge) leeftijd niet verraadt'.
© 2015 - 2018 Pasnicky, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Blaudzun - Nederlandse singer-songwriterBlaudzun - Nederlandse singer-songwriterAls je naar zijn muziek luistert is het haast niet te geloven dat hij een Nederlandse artiest is. Het derde album genaam…
Eurovisie Songfestival 2016 Douwe Bob gaat voor NederlandEurovisie Songfestival 2016 Douwe Bob gaat voor NederlandSinger-songwriter Douwe Bob (22) gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2016. Het 61ste Songfest…
Dotan Harpenau: een Nederlandse singer-songwriterDotan Harpenau: een Nederlandse singer-songwriterDotan Harpenau is een Nederlandse singer-songwriter, die muziek uitbrengt onder de naam Dotan. Een singer-songwriter is…
Singer-songwriter Ben HowardDe Engelse singer-songwriter Ben Howard geniet in Nederland steeds meer bekendheid. Eén van zijn bekendste nummers is Ke…
Bronnen en referenties
 • http://hozier.com/tumblrfeed/american-songwriter-2014-06-28-230000/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Hozier_(musician)#cite_note-3
 • http://www.billboard.com/artist/6059764/hozier/biography
 • http://hozier.com/tumblrfeed/nylon-com-hoziers-moment-has-arrived-2015-05-06-232522-2/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hozier
 • http://www.rollingstone.com/music/features/behind-hoziers-unlikely-rise-20150129?page=2

Reageer op het artikel "Hozier - Ierse singer-songwriter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Pasnicky
Gepubliceerd: 29-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!