InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > 5 Seconds of Summer: Australische pop-rockband

5 Seconds of Summer: Australische pop-rockband

5 Seconds of Summer: Australische pop-rockband 5 Seconds of Summer is een Australische band die in 2011 is opgericht in New South Wales, in Sydney. De band is opgericht door de leadzanger en tweede gitarist Luke Hemmings. De muziek wordt vaak omschreven als pop, pop-rock of pop-punk. De naam is bedacht door de eerste gitarist en zanger Michael Clifford. 5SOS is begonnen als een trio, maar later werd het een kwartet. De band is vooral bekend bij tienermeisjes.

De geschiedenis

5 Seconds of Summer (ook wel 5SOS genoemd) is begonnen als een trio, bestaand uit Calum Hood, Luke Hemmings en Michael Clifford. Luke Hemmings plaatste covers op YouTube en zijn schoolvrienden Calum en Michael besloten mee te doen. Na lang nadenken over een naam bedacht Michael Clifford 5 Seconds of Summer tijdens de wiskunde les. Na een tijdje covers plaatsen op YouTube besloten ze om op zoek te gaan naar een drummer. Ze vroegen Ashton Irwin, die vlakbij woonde. Ashton kwam in december 2011 bij de band. Inmiddels hadden ze al redelijk veel kijkers en ze kregen ook steeds meer aandacht van grote muziekbedrijven. Ze sloten een deal met Sony ATV Music Publishing en hun eerste EP Unplugged bereikte zonder promotie nummer drie in de Itunes-lijst in Australië. Op 6 november 2012 ontdekte de zanger Louis Tomlinson van One Direction de band en hij deelde hun lied Gotta Get Out op Twitter, hierdoor kreeg de band er veel fans bij. One Direction bleef geïnteresseerd, in februari 2013 werd aangekondigd dat 5 Second of Summer het voorprogramma van One Direction zou zijn tijdens de Take Me Home-wereldtour. Ze werden steeds populairder en tekenden later een contract bij Capitol Records en Modest Management, hetzelfde recordlabel en management als One Direction.

Op 21 februari 2014 kwam hun hitsingle She Looks So Perfect uit, het werd nummer één in Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland kwam She Looks So Perfect terecht op nummer 13. Even later werd aangekondigd dat 5 Seconds of Summer weer het voorprogramma zou zijn van One Direction, dit keer bij de Where We Are-tour (in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Canada en in de VS). Ook dat zorgde voor extra fans. Op 27 juni 2014 kwam het debuutalbum 5 Seconds of Summer uit. Het album bereikte de nummer-één-positie in 11 landen, waaronder Nederland. Veel van de nummers op het album zijn zelf geschreven, met de hulp van onder andere Alex Gaskarth van All Time Low en Joel en Benji Madden. Op 4 mei 2015 begonnen ze aan hun eerste headliner tour, de Rock Out With Your Socks Out tour, met Hey Violet (Noord-Amerika en Europa) en de State Champs (Oceanië) als voorprogramma. In totaal speelden ze 69 concerten, waaronder één uitverkocht concert (20 mei 2016) in het Ziggo Dome in Amsterdam.

Op 23 oktober 2015 kwam het tweede studioalbum, Sounds Good Feels Good, uit. Ook dit album bereikte in veel landen de nummer één positie, zo ook in Nederland. Sounds Good Feels Good is anders dan het eerste album, de teksten zijn persoonlijker en de liedjes gaan over serieuzere onderwerpen zoals bijvoorbeeld depressies en gescheiden ouders. Ook dit album is voor een groot deel zelf geschreven. De bijbehorende wereldtour Sounds Live Feels Live begon op 19 februari 2016. In totaal telde de tour 101 shows, met twee concerten in het Ziggo Dome in Amsterdam (21 en 22 mei 2016). Na de tour besloot de band het even rustig aan te doen, ze namen een pauze en anno 2017 zijn ze begonnen aan hun derde album. De band is vooral bekend bij tienermeisjes. Alle fans samen noemen ze de 5SOSFam, kort voor 5SOS Family.

Bandleden anno 2017

Ashton Fletcher Irwin

Ashton Irwin is sinds december 2011 de drummer van de band. Behalve drummen zingt hij en hij kan gitaar en keyboard spelen. Ashton is geboren op 7 juli 1994 in Sydney, Australië. Hij is de oudste van de groep. Ashton heeft een jongere zus, Lauren (26 mei 2001) en een jongere broer, Harry (9 februari 2004). Ashton's moeder heet Anne Marie. Ashton's ouders zijn gescheiden en Ashton heeft sinds jonge leeftijd geen contact meer met zijn vader. Ashton heeft in 2015 een relatie gehad met model Bryana Holly (12 juli 1993).

Calum Thomas Hood

Calum Hood is vanaf het begin (2011) de basgitarist en zanger van de band. Hij is geboren op 25 januari 1996 in Auckland, Nieuw-Zeeland. Later is hij met zijn familie naar Sydney verhuisd. Calum heeft een oudere zus, Mali-Koa (19 mei 1991). Mali-Koa is ook een zangeres, ze deed mee aan de Australische versie van The Voice in 2012. Calum is half Nieuw-Zeelands en half Schots. Zijn ouders zijn Joy en David Hood.

Luke Robert Hemmings

Luke Hemmings is de oprichter van de band. Hij is de eerste gitarist en de leadzanger van de band. Luke is geboren op 16 juli 1996 in Sydney, Australië en hij is de jongste van de groep. Hij heeft twee oudere broers, Ben (29 maart 1992) en Jack (20 september 1993), die erg geliefd zijn bij de fans. Luke's moeder heet Liz en zijn vader heet Andrew. Luke heeft een relatie gehad met social media influencer Arzaylea (14 oktober 1994), in 2017 zijn ze uit elkaar gegaan.

Michael Gordon Clifford

Michael Clifford is vanaf het begin de eerste gitarist en zanger van de band. Ook speelt hij keyboard. Michael is geboren op 20 november 1995 in Sydney, Australië. Hij heeft geen broers of zussen. De ouders van Michael heten Karen en Daryl. Michael heeft anno 2017 een relatie met social media influencer Crystal Leigh (23 juni 1984).

Tours

NaamPlaatsenSoortDatum
Mini Australian TourAustraliëHeadline2012
Twenty Twelve TourAustraliëHeadlinejuni 2012
Whatever World TourAustraliëVoorprogramma Hot Chelle Raeoktober 2012
Take Me Home TourWereldwijdVoorprogramma One Direction2013
Pants Down TourAustraliëHeadline2013
5 Countries 5 DaysZweden, Duitsland, Frankrijk, Italië, SpanjeHeadlinemaart en april 2014
Where We Are TourWereldwijdVoorprogramma One Direction2014
Stars, Stripes and Maple Syrup TourNoord-AmerikaHeadlineapril 2014
There's No Place Like Home TourAustraliëHeadlinemei 2014
On The Road Again TourJapanVoorprogramma One Direction2015
Rock Out with Your Socks Out TourVerenigd Koninkrijk, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, VS, CanadaHeadlinemei - september 2015
Sounds Live Feels Live World TourAzië, Verenigd Koninkrijk, Europa, VS, Canada, Mexico, AustraliëHeadline2016

Albums

NaamUitgekomen op
5 Seconds of Summer27 juni 2014
LiveSOS15 december 2014
Sounds Good Feels Good23 oktober 2015

Laatste update: 28 juni 2017.
© 2017 - 2019 Directiondaph, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lucky Luke, de strip door Maurice de BevereWie is er niet mee groot geworden? De zeer bekende strips getekend door de Belg Maurice de Bevere. De man die sneller sc…
Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Luke Skywalker staat oog in oog met Darth Vader. Luke is nog geen Jedi en weet nog niet zo goed om te gaan met het licht…
Hardwired: een film over toekomstige reclametechnologieHardwired: een film over toekomstige reclametechnologieHardwired is een film uit 2009 met een interessante visie over reclame en de toekomstige technologieën. Cuba Gooding Jr.…
recensieRecensie film: The Longest RideThe Longest Ride, een film van de makers van Dear John en The Notebook. Met als hoofdpersonen Scott Eastwood en Britt Ro…
Shopaholic! zegt ja van Sophie KinsellaShopaholic! zegt ja van Sophie KinsellaEen 'chicklit' is nu helemaal in. Dit is een roman voor dames tussen de 20 en 30 die altijd over vrouwenproblemen handel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jus10h, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/5_Seconds_of_Summer
 • https://en.wikipedia.org/wiki/5_Seconds_of_Summer_discography
 • https://en.wikipedia.org/wiki/She_Looks_So_Perfect
 • https://en.wikipedia.org/wiki/5_Seconds_of_Summer_(album)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_Out_with_Your_Socks_Out_Tour
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sounds_Live_Feels_Live_World_Tour
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sounds_Good_Feels_Good#Charts_and_certifications
 • https://www.famousbirthdays.com/people/lauren-irwin.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/harry-irwin.html
 • http://malumcliffood.tumblr.com/post/47585100961/calum-hood-facts
 • https://www.famousbirthdays.com/people/mali-koa-hood.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/ben-hemmings.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/jack-hemmings.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/arzaylea.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/crystal-leigh.html
 • https://www.famousbirthdays.com/people/bryana-holly.html

Reageer op het artikel "5 Seconds of Summer: Australische pop-rockband"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Directiondaph
Gepubliceerd: 29-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 17
Schrijf mee!