InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Iggy Azalea: haar muziekcarrière en jeugd

Iggy Azalea: haar muziekcarrière en jeugd

Iggy Azalea: haar muziekcarrière en jeugd Iggy Azalea, artiestennaam van Amethyst Amelia Kelly is een Australisch rapper. Ze is vier keer genomineerd geweest voor een Grammy Award en is geboren in Sydney. Ze begon als tiener al met rappen en begon een muziekcarrière in 2011. Ze was in de zomer van 2014 niet uit de hitlijsten weg te slaan met het nummer 'Fancy' die ze samen met de Britse zangeres Charli XCX publiceerde in februari dat jaar.

Jeugdjaren van Iggy Azalea

Iggy is geboren in Sydney in Australië op 7 juni 1990. Ze verhuisde daarna en groeide op in het dorpje Mullumbimby in Nieuw-Zuid-Wales, een Australisch provincie. Haar vader genaamd Brendan Kelly was een Iers-Australisch schilder en tekenaar. Haar moeder Tanya was schoonmaaksters van hotels en vakantiehuisjes. Iggy woonde in een zelfgebouwd huis omringd door vijf hectare (50.000 vierkante meter) land. Ze begon met rappen toen ze veertien jaar oud was. Voordat ze ging werken aan een solocarrière, begon ze een band te vormen met twee meisjes uit haar buurt. Echter verliet Iggy de band al snel, omdat de meisjes het niet zo serieus namen. Iggy haatte de middelbare school en het maakte haar ongelukkig. Medeleerlingen plaagden haar vanwege haar zelfgemaakte outfits en ze kon geen belangstelling tonen voor de vakken op school, op kunst na. Ook beweerde ze geen vrienden te hebben. Omdat ze zo'n hekel had aan school en graag naar de Verenigde Staten wilde verhuizen, verliet ze de middelbare school. Ze begon hotels en vakantiehuisjes schoon te maken, net zoals haar moeder en spaarde genoeg om te kunnen verhuizen naar de Verenigde Staten. Iggy vertelde haar ouders dat ze vanwege haar verjaardag op vakantie ging naar Miami in Florida, terwijl ze in werkelijkheid van tevoren al wist dat ze zou gaan verhuizen. Ze vertrok naar Miama in 2006, net voordat ze zestien werd.

De start van Iggy's muziekcarrière

Iggy woonde eerst in Miami in Flordia, woonde daarna kort in Houston in Texas en een aantal jaar in Atlanta in Georgia. Tijdens deze periode bedacht ze haar artiestennaam. Deze naam bestaat uit de hond die ze had in haar kindertijd, genaamd Iggy, en de straat waar ze opgroeide: 'Azalea street'. Ze ging door met werken in de Verenigde Staten en haar muziekcarrière kwam nog niet op gang. Tot 2011, ze ontmoette toen een aantal producers genaamd Tyrone Griffin en Chordz 3D die haar wilden helpen met het maken van muziek. Iggy produceerde een mixtape genaamd 'Ignorant Art', de mixtape gaf zij zelf uit op 27 september 2011 en was gratis te downloaden. Iggy bracht een aantal videoclips uit voor onder andere de nummers 'My World' en 'The Last Song' die te horen waren op de mixtape. Iggy brak nog niet wereldwijd door met de mixtape, maar verkreeg al wel bekendheid in de Verenigde Staten. In het begin van 2012 wilde Iggy een contract tekenen bij platenlabel Interscope Records en een nieuw album produceren met de muzikant en rapper T.I. (artiestennaam van Clifford Joseph Harris) en dit via het platenlabel uitgeven. Interscope Records vond de samenwerking met rapper T.I. echter geen goed idee en dus koos Iggy ervoor niet te tekenen bij Interscope Records. Uiteindelijk tekende ze bij Grand Hustle Records, het platenlabel van rapper T.I. zelf. Ze tekende in eerste instantie niet bij het platenlabel van rapper T.I. omdat dit platenlabel minder bekend is dan Interscope Records. Op 26 maart 2012 publiceerde Iggy het nummer 'Murda Bizness'. In juli dat jaar kwam ook nog een videoclip voor het nummer uit. Haar platenbaas T.I. zong daarin een couplet mee. 'Murda Bizness' zou het eerste nummer van haar album 'The New Classic' worden. Iggy liet in april 2012 echter weten dat de plannen om een album te publiceren niet doorgingen, vanwege de vertraging die ze op was gelopen door de platenlabelproblemen eerder dat jaar. Ze bracht in juli 2012 dus geen album, maar EP uit genaamd 'Glory'. Later dat jaar in oktober gaf ze haar tweede mixtape uit genaamd 'TrapGold'. Op deze EP en mixtape werkten ze samen met artiesten als Mike Posner en Juicy J, dit maakte haar nog bekender in de Verenigde Staten, maar ze brak nog niet door in de rest van de wereld.

Wereldwijde doorbraak

Iggy had sinds haar muzikale carrière begon in 2011 al veel muziek gemaakt, maar was eigenlijk alleen nog maar bekend in de Verenigde Staten. Ze begon in december 2012 alsnog te werken aan een debuutalbum en bracht het nummer 'Work' uit op 17 maart 2013. Het nummer werd een hit in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Daarna bracht ze de nummers 'Bounce' en 'Change Your Life' uit. 'Bounce' werd een kleine hit in de Verenigde Staten, Ierland en Engeland, evenals 'Change Your life' dat ook nog een kleine hit werd in Australië en Nieuw-Zeeland. Iggy brak pas echt wereldwijd door met het nummer 'Fancy' dat zij publiceerde met de Britse zangeres Charli XCX op 17 februari 2014. Het lied haalde de hitlijsten in 22 landen en werd een nummer 1-hit in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië. In Nederland bereikte het in de Single Top 100 nummer 29. 'Fancy' werd het meest gestreamde lied op Spotify van 2014. Ook werd het de meest bekeken videoclip van 2014 op YouTube.

Verdere muziekcarrière

Na haar grote succes met het nummer 'Fancy' ging ze door met muziek maken. Ze bracht haar debuutalbum genaamd 'The New Classic' uiteindelijk uit op 21 april 2014. Ook maakte ze een videoclip met de Britse zangeres Rita Ora voor het nummer 'Black Widow' dat uitkwam 13 augustus 2014. Het nummer werd vooral een hit in de Verenigde Staten en in Engeland. De videoclip kreeg meer dan 450 miljoen weergaven op YouTube. Ook zong Iggy een couplet in het nummer 'Problem' van Ariana Grande. 'Problem' werd een van de best verkochte nummers aller tijden en kwam op nummer 10 in de Single Top 100 in Nederland. Het lied werd verder een nummer 1-hit in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Schotland, Ierland en Nieuw-Zeeland. Op 21 november 2014 publiceerde Iggy een heruitgave van 'The New Classic' genaamd 'Reclassified'. Dat album bevat vijf nieuwe nummers die allemaal geen grote hit werden. In mei 2015 gaf ze het nummer 'Pretty Girls' uit met Britney Spears. Het nummer kwam in de top 30 van de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië en kwam in de top 20 in onder andere Canada en Hongarije. In oktober 2015 maakte Iggy bekend een nieuw album te gaan maken genaamd 'Digital Distortion'. Het eerste nummer voor het album genaamd 'Azillion' publiceerde ze op haar SoundCloud-profiel in januari 2016. Er kwamen zo weinig reacties op de video dat de plannen om een videoclip erbij te maken afgeblazen werden. In maart 2016 kwam het nummer 'Team' uit dat over zelfvertrouwen gaat, het werd een hit in Nieuw-Zeeland en Duitsland en haalde tevens de hitlijsten in onder andere de Verenigde Staten, Australië en België. In september 2016 maakte Iggy bekend dat ze de uitgave van haar album zou uitstellen tot 2017. Ze gaf nog twee singles genaamd 'Mo Bounce' op 24 maart 2017 uit en 'Switch' op 19 mei 2017 uit. Allebei de nummers behaalde geen hitnotering. Een paar dagen na de uitgave van het nummer 'Switch' dat Iggy samen met de Braziliaanse zangeres Anitta uitgaf, lekte een deel van de videoclip uit. Ze ging het nummer niet meer promoten en gaf de officiële videoclip ook niet meer uit. Het beëindigen van haar relatie met haar verloofde vertraagde het uitgeven van haar album nog meer. Iggy maakte eind 2017 bekend haar album niet meer 'Digital Distortion' te noemen, maar 'Surviving the Summer', omdat ze deze titel beter vond. In februari 2018 gaf ze nog een nummer genaamd 'Savior' uit met de Amerikaanse rapper Quavo, ook deze haalde geen hitnotering. Op 28 februari dat jaar gaf ze ook een videoclip uit voor het nummer.
© 2018 - 2019 Quintenvanh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Popzangeres Kesha: haar leven en carrièrePopzangeres Kesha: haar leven en carrièreKesha Rose Sebert is een Amerikaanse zangeres, actrice, songwriter, rapper en danseres die vooral popmuziek maakt. Ze br…
Acteur en zanger Russell CroweActeur en zanger Russell CroweAls zanger kennen we heb niet zo erg goed, maar als acteur absoluut wel. Hij heeft naast wat minder werk ook heel mooie…
Backpacken: De eerste dag in Sydney, Australië. Tips & trucsBackpacken: De eerste dag in Sydney, Australië. Tips & trucsDe eerste dag in Sydney, Australië. Een dag waar je je waarschijnlijk al maanden lang op hebt zitten verheugen. De vraag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Matt Klopot, Wikimedia Commons (GFDL)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Team_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Girls_(Britney_Spears_and_Iggy_Azalea_song)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Iggy_Azalea
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Savior_(Iggy_Azalea_song)
 • http://sieplex.com/article/iggy-azalea
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ignorant_Art
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Glory_(EP)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/TrapGold
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Problem_(song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bounce_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Widow_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Classic
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Switch_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fancy_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Iggy_Azalea
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Work_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bounce_(Iggy_Azalea_song)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Change_Your_Life_(Iggy_Azalea_song)

Reageer op het artikel "Iggy Azalea: haar muziekcarrière en jeugd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Quintenvanh
Gepubliceerd: 07-05-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 19
Schrijf mee!