Greta Van Fleet, rockband met de sound van Led Zeppelin

Greta Van Fleet, rockband met de sound van Led Zeppelin Horen is geloven. Iedereen die rockband Led Zeppelin kent en met name de zanger ervan, Robert Plant, zal denken dat zijn jongere versie op de planken staat, met een band wiens naam lekker eigenzinnig en origineel is, maar geen toevallig verzinsel. Swingende en pakkende rock 'n roll die jong en oud uit de schoenen blaast. Maak kennis met Greta Van Fleet, een vierkoppige band uit Michigan waarvan drie leden broers van elkaar zijn. Als vertolkers van rock en bluesrock uit de jaren zeventig spreken ze een breed publiek aan, mede door de verfrissende en stevige sound.

Een oude dame geeft de band een naam

Greta Van Fleet is in 2012 opgericht in het stadje Frankenmuth in de Amerikaanse Staat Michigan. De bandleden zijn Josh Kiszka, Sam Kiszka en Jake Kiszka, plus Danny Wagner, die in 2018 Kyle Hauck heeft opgevolgd als de nieuwe drummer (2018). Een kennis van één van de bandleden hoorde over een inwoner van Frankenmuth, een oude mevrouw genaamd Gretna Van Fleet. Dit werd zo'n leuke naam bevonden dat, met toestemming van mrs. Van Fleet zelf, de bandnaam werd vastgelegd. Wel werd de 'n' uit Gretna eruitgehaald want dat klonk wat beter en eventuele problemen achteraf, met een terugkrabbelende mrs. Van Fleet, werden vermeden.

Inspiratiebron Greta Van Fleet is rockband Led Zeppelin

De muziek van Greta Van Fleet laat zich categoriseren als hardrock en bluesrock overgoten met swingende rock 'n roll. En dan met name het geluid uit de jaren zeventig. Maar ook invloeden van folkmuziek zijn in de nummers terug te vinden. Dit weerspiegelt de muzikale voorkeuren van de bandleden en omdat iedereen goed op elkaar is ingespeeld zijn de verschillende muziekstijlen door Greta Van Fleet goed te combineren. Ondanks dat Led Zeppelin een inspiratiebron was voor de bandleden, is het toeval dat het stemgeluid van zanger Josh Kiszka veel op dat van Robert Plant lijkt. Om vocaal boven de band uit te kunnen komen is Kiszka hoger gaan zingen en benadert hij daarmee Plant zijn stem. Het is hoe dan ook bijzonder hoe de jonge muzikanten in 2018 de jaren zeventig rock en blues laten herleven.

In de eerste jaren uitgebrachte nummers

Greta Van Fleet heeft in het eerste jaar, met drummer Kyle Hauck, drie nummers opgenomen en uitgebracht; 'Highway Tune', 'Load Train' en 'Standing on'. Daarna verdween Hauck en werd bij door Wagner vervangen. Greta Van Fleet nam in 2014 in één keer een live EP op en deze werd op 7 juni 2014 uitgebracht. De nummers 'By the Riverside', 'Cloud Train', 'Lover, Leaver, Taker, Believer', 'Down to the River', 'Sing in the Rain', 'Thunder Stomp', 'You're the One' en 'Written in Gold' werden geschreven maar waren tot aan 2018 niet als studio-opname te verkrijgen. In 2017 heeft Greta Van Fleet twee singles uitgebracht die goed ontvangen werden door het publiek. Dit zijn 'Highway Tune' en 'Safari Song'.

Het succes van de band kwam in een stroomversnelling toen het in 2017 de Best New Artist at the Loudwire Music Awards won. In maart 2018 had Greta Van Fleet een optreden met Elton John en een paar maanden later maakte de band furore in The Tonight Show met zijn presentator Jimmy Fallon.

Greta Van Fleet veroverde de wereld

Nog voordat het eerste full-length debuutalbum in september 2018 uitkwam trok Greta Van Fleet uitverkochte zalen en wist ze een grote schare fans achter zich te trekken. Na de U.S.A. verovert te hebben zorgde Greta Van Fleet er in 2018 voor dat Europa haar leerde kennen. De vier leden van de band zorgden voor jeugdigheid, energie, sfeer en swingende rock 'n roll en maakten de (muzikale) wereld weer een stuk aangenamer!

Debuutalbum

In oktober 2018 bracht Greta Van Fleet hun debuutalbum uit, getiteld 'Anthem Of The Peaceful Army'. De songs waarmee Greta Van Fleet zoveel succes mee had staan niet op deze plaat. Wel tien nieuwe songs die voortborduren op het karakteristieke jaren 70-rockgeluid, met in het bijzonder de gelijkenis met Led Zeppelin.
 1. Age of Man
 2. The Cold Wind
 3. When the Curtain Falls
 4. Watching Over
 5. Lover, Leaver
 6. You’re the One
 7. The New Day
 8. Mountain of the Sun
 9. Brave New World
 10. Anthem
© 2018 - 2020 Writeright, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Count Fleet - ongeslagen in zijn derde levensjaarCount Fleet was een zeer succesvol renpaard dat het niet alleen fantastisch deed op de renbaan, maar ook fantastische na…
Filmrecensie Endless NightrecensieFilmrecensie Endless NightSpeelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christie’s boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscr…
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
Dramafilm Little Women (2019) van regisseur Greta GerwigDramafilm Little Women (2019) van regisseur Greta GerwigRegisseur Greta Gerwig steekt het bekende verhaal van Louisa May Alcott in een nieuw jasje. De liefde staat in deze vers…

Charles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstCharles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstHij werd de Franse Frank Sinatra genoemd. Charles Aznavour, 94 jaar oud, had er net een tournee door Japan opzitten toen…
Aretha Franklin, Queen of SoulAretha Franklin, Queen of SoulZe werd de 'Queen of Soul genoemd'. Het Amerikaanse muziektijdschrift 'Rolling Stone' plaatst haar in 2010 op de eerste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
 • Greta Van Fleet, www.wikipedia.com, 10-09-2018
 • Recensie Greta Van Fleet, https://www.bluesmagazine.nl/recensie-greta-van-fleet-from-the-fires/, 10-09-2018
 • Officiële site Greta Van Fleet, http://www.gretavanfleet.com/music, 10-09-2018

Reageer op het artikel "Greta Van Fleet, rockband met de sound van Led Zeppelin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writeright
Laatste update: 12-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!