Gloria Estefan: Queen of Latin Pop

Gloria Estefan: Queen of Latin Pop Gloria Estefan werd geboren als Gloria María Milagrosa Fajardo op 1 september 1957 in Havana, Cuba. In de jaren 80 en 90 scoorde zij grote hits als: 'Conga', '1-2-3' en 'Anything For You'. Als leadzangeres maakte ze deel uit van de Miami Latin Boys, dat later bekend werd onder de naam: Miami Sound Machine. Estefan was baanbrekend door het uitbrengen van Engelstalige latin muziek. Met wereldwijd meer dan 100 miljoen verkochte platen is Estefan een van de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse artiesten en wordt zodoende ook wel de 'Queen van de Latin Pop' genoemd. Naast zangeres is Estefan tekstschrijfster, componist en actrice.

Familie

Estefan werd in 1957 geboren op Cuba. Haar vader werkte als bodyguard voor president Batista. Toen de Cubaanse Revolutie gaande was en de macht werd overgenomen door Fidel Castro, was het gezin in 1959 genoodzaakt te vluchten. Net als vele andere vluchtende Cubanen koos het gezin voor Miami als toevluchtsoord. Gloria was toen nog maar zestien maanden oud.

Tijdens het verblijf in de Verenigde Staten diende Estefans vader tijdens de Vietnamoorlog en werd na terugkomst in 1968 ernstig ziek. Hij leed aan de auto-immuunaandoening multiple sclerose. Tot haar zestiende jaar hielp Gloria haar moeder haar vader te verzorgen. In 1980 overleed hij.

Met haar moeder had Gloria een goede band, totdat zij haar toekomstige man Emilio Estefan aan haar voorstelde. Gloria was verliefd geworden op de pianist van de Miami Latin Boys, maar haar moeder had moeite met hem. Ze was bang haar dochter kwijt te raken. Na het overlijden van Gloria's vader, ging het de verkeerde kant op met haar jongere zus Rebecca. Omdat Gloria's moeder veel werkte, nam zij niet de zorg voor Rebecca. Dit deed Gloria besluiten haar zus mee te nemen op tour, zodat ze op haar kon letten. Vanaf dat moment heeft Gloria het contact met haar moeder verbroken. Contact tussen beiden is er jaren niet geweest. Na een ongeluk met de tourbus waar Gloria zwaargewond uit kwam, vond er een hereniging plaats. Vanaf die gebeurtenis is de band tussen beiden versterkt. De moeder van Gloria overleed in 2017.

Studie

Estefan was lid van een katholieke school in Miami, waar ze met muziek in aanraking kwam en gitaar leerde te spelen. Later studeerde ze psychologie aan de Universiteit van Miami. Gloria spreekt vloeiend Engels, Spaans en Frans.

Ontmoeting met Emilio

In 1977, tijdens een optreden op een bruiloft met haar nichtje, ontmoette de toen 18-jarige Gloria de Miami Latin Boys, met Emilio Estefan als toetsenist. Hij was zo onder de indruk van Gloria's stem, dat hij haar vroeg om zich bij te band te voegen, daarbij werd al snel de naam veranderd in Miami Sound Machine. Na intensieve samenwerking sloeg de vlam over. Gloria trouwde met Emilio in 1978. In 1980 raakte Gloria zwanger van Emilio en kregen ze een zoon genaamd Nayib.

Gloria Estefan & Miami Sound Machine

In 1984 was de grote doorbraak in Europa toen de single Dr Beat werd uitgebracht. Het jaar daarna werd het album 'Primitive Love' uitgebracht met hits als 'Conga' en 'Bad Boy'. Dit leverde een wereldwijde bekendheid op. In 1988 kwam het eerste album uit onder de naam van Gloria Estefan & Miami Sound Machine. 'Let it Loose' werd een grote hit in de Verengde Staten met titels als: ‘Rhythm Is Gonna Get You’, ‘Anything for You, en ‘1-2-3’. Op het album dat volgt, 'Cuts Both Ways', is alleen nog Gloria Estefan als naam zichtbaar. De naam Miami Sound Machine vervalt. Gloria Estefan scoort desondanks een grote hit met ‘Don't Wanna Lose You’.

Tragisch ongeluk

In 1990 werd de wereld opgeschrikt door het nieuws dat Gloria, haar man en hun kind betrokken zouden zijn geraakt bij een ongeluk, waarbij een tractor de tourbus zou hebben geraakt. Dit ongeluk had tot gevolg dat Estefan in een rolstoel belandde door een gebroken rug en jarenlang niet kon optreden. De artsen gaven weinig hoop tot snel herstel, ze moest immers weer leren lopen, maar Estefan was vastbesloten alles op alles te zetten om weer op te kunnen treden. Haar comeback maakte ze in 1991, met het album 'Into the Light'. De single 'Coming Out of the Dark', geïnspireerd op het tragische ongeluk, werd een grote hit.

Jaren 90 en daarna

In de jaren 90 scoorde Gloria Estefan nog enkele successen. Zo werd haar Spaanstalige album 'Mi Tierra' uit 1993 wereldwijd goed ontvangen. In 1994 werden Gloria en Emilio voor de tweede maal ouders. Dit maal van hun dochter Emily. Iets dat voor onmogelijk werd gehouden ten tijde van het ongeluk met de tourbus. Naast haar eigen platen schreef Gloria in de jaren erna grote hits voor andere artiesten. Zo schreef ze 'Let's Get Loud' voor Jennifer Lopez en 'Whenever, Wherever' samen met Shakira. Emilio beheert in Miami een eigen studio, waar artiesten als Madonna en Cher een plaat hebben opgenomen. Ook dochter Emily Estefan produceerde hier haar eerste album.

Musical 'On Your Feet'

De musical 'On Your Feet' is gebaseerd op het levensverhaal van Gloria en Emilio. De muziek heeft een groot aandeel in de show. De eerste uitvoering vond plaats in het Oriental Theatre in Chicago op 2 juni 2015. De Nederlandse productie ging op 29 oktober 2017 in première in het Beatrix Theater Utrecht. Vajèn van den Bosch en afwisselend Jim Bakkum en Tommie Christiaan vertolkten hierbij de hoofdrollen. Gloria en Emilio waren nauw betrokken bij het productieproces en verbleven voor een korte periode in Nederland. De laatste voorstelling werd gespeeld op 5 augustus 2018.
© 2019 - 2020 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 80: 1989In 1989 scoorden de Bangles een grote hit met Eternal flame. En Guns n Roses rockten op Patience en Paradise city. 1989…
De Cubaanse CocktailsDe Cubaanse CocktailsHier in Florida is de Cubaanse Keuken niet meer weg te denken. Er is een ruime keuze aan Cubaanse restaurants, sommige u…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2019De Franse dirigent en zanger Michel Legrand componeert muziek voor meer dan 200 films en heeft, net als zijn landgenoot…
Bob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenBob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenDe Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wordt gezien als één van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michele Eve, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_Estefan
  • https://www.npo3fm.nl/muziek/artiesten/1216-gloria-estefan
  • https://www.libelle.nl/mensen/actueel/gloria-estefan-openhartig/
  • https://www.margriet.nl/interviews/bn-ers/gloria-estefan-moeder-me-laten-zien-vrouw-alles-bereiken-wil-playlist/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/On_Your_Feet!
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/gloria-estefan-3441.php

Reageer op het artikel "Gloria Estefan: Queen of Latin Pop"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!