Christina Aguilera: een popzangeres met diverse stijlen

Christina Aguilera: een popzangeres met diverse stijlen Christina María Aguilera (18 december 1980) is een Amerikaans popartiest. Ze werd geboren op Staten Island, New York, Verenigde Staten. Eind jaren 90 brak ze door met de single 'Genie in the Bottle', afkomstig van haar debuutalbum 'Christina Aguilera' uit 1999. Andere bekende hits van haar zijn: Dirrty (2002), Beautiful (2003), Hurt (2006) en Say Something (2013). Aguilera verkocht meer dan 75 miljoen platen wereldwijd en won in haar carrière zes Grammy Awards. Ook heeft ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Jeugdjaren

Aguilera werd geboren in 1980 als dochter van een beroepsmilitair en een muzikante (violiste/pianiste). Haar vader is afkomstig uit Ecuador, haar moeder is van Ierse afkomst. Toen Aguilera zeven jaar oud was, besloten haar ouders te gaan scheiden. Volgens Aguilera kwam er veel huiselijk geweld voor van haar vader. Na de scheiding woonde Aguilera bij haar oma, in Rochester (Pennsylvania). Hier heeft ze een groot deel van haar jeugd doorgebracht.

Carrière

Al op jonge leeftijd wist Aguilera dat ze zangeres wilde worden. Ze doet dan ook veelvuldig mee aan talentenjachten, die ze vaak won. Op negenjarige leeftijd doet ze voor het eerst mee aan een tv-programma, genaamd 'Star Search'. Ze won niet. In 1993 nam ze deel aan The New Mickey Mouse Club, een club gecreëerd door Walt Disney. Zingen, dansen en acteren stonden centraal in deze show, die werd uitgezonden op The Disney Channel. Op het moment van de deelname van Aguilera, maakten ook Britney Spears en Justin Timberlake deel uit van deze club. De show stopte in 1994.

Aguilera besloot op haar veertiende een eerste single op te nemen. Dit werd "All I Wanna Do" samen met de popzanger Keizo Nakanishi. In 1997 deed ze mee aan Golden Stag International Festival waar op dezelfde avond Sheryl Crow en Diana Ross optraden. De nog vrij onbekende Aguilera maakte indruk met haar stem. In 1998 mocht ze de soundtrack inzingen voor de Disney-tekenfilm Mulan. Dit werd de single 'Reflection'.

Christina Aguilera

Haar echte doorbraak kwam in 1999, met haar gelijknamige debuutalbum 'Christina Aguilera'. De singles 'Genie in the Bottle', 'What a Girl Wants' en 'Come on Over' werden grote hits. 'Genie in the Bottle' bereikte de nummer 2-positie in de Nederlandse Top 40.
In het jaar erna besloot Aguilera een Spaanstalig album uit te brengen, gedreven door haar afkomst. 'Mi Reflejo' werd een bescheiden succes. In 2001 Vroeg Ricky Martin met haar een duet op te nemen voor zijn toekomstige album. 'Nobody Wants to Be Lonely' werd een internationale hit.

Stripped

Het album 'Stripped' (2002) moest anders worden dan haar debuutalbum. Aguilera wilde een meer volwassen en stoerder imago creëren en veranderde hierbij ook haar uiterlijk. De teksten op het nieuwe album zijn persoonlijker, bevatten meer diepgang en ook zijn er diverse muziekstijlen op de plaat te horen. De eerste single van het album 'Dirrty' was mede door de videoclip controversieel. Desalniettemin werd het wereldwijd een succes. Ook de singles 'Beautiful', 'Fighter', 'Can't Hold Us Down' en 'The Voice Within' zijn afkomstig van dit album. Aguilera werd gezien als een van de populairste popzangeressen. Samen met Britney Spears en Madonna trad zij in 2003 op tijdens de MTV Video Music Awards. Op dit optreden werd geschokt gereageerd. Midden in het live-optreden van 'Like A Virgin/Hollywood' zoent Madonna met beide zangeressen, om vervolgens het optreden voort te zetten.

Back to Basics

Het derde Engelstalige studioalbum 'Back to Basics' (2006) bevat invloeden uit de jazz-, blues- en soulmuziek. Aguilera was duidelijk geïnspireerd door de jaren 20, 30 en 40. De eerste single van het album werd 'Ain't No Other Man' en bereikte plek 12 in de Nederlandse Top 40. De grootste hit van het album scoorde ze met gevoelige nummer 'Hurt'. De single piekte op nummer 2 in de Nederlandse Top 40 en bleef in totaal 20 weken in de lijst staan. De stijl van de muziek van het album had wederom invloed op Aguilera's uiterlijk. Waar ze tijdens het uitbrengen van het album 'Stripped' d'r haar zwart had geverfd, was ze tijdens deze periode in videoclips te zien met een Marilyn Monroe-achtige coupe.

Keeps Gettin' Better en Bionic

In 2008 komt het verzamelalbum 'Keeps Gettin' Better: A Decade of Hits' uit met daarbij twee nieuwe singles. In hetzelfde jaar bevalt Aguilera van een zoon. In 2010 volgt 'Bionic' met nieuwe muziek en samenwerkingen met artiesten als Sia, The Neptunes en Nicki Minaj. Ook volgt de film Burlesque waarin Aguilera en Cher een hoofdrol vertolken. Aguilera speelt hierbij de rol van een plattelandsmeisje dat in Hollywood op zoek is naar succes. De soundtrack van de film wordt als cd uitgebracht.

De jaren erna

De single 'Moves Like Jagger' (2011), waarbij Aguilera samenwerkt met Maroon 5, wordt een grote hit en bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Naast Nederland bereikt de single de nummer 1-positie in de Verenigde Staten, Canada, Ierland, Noorwegen, Finland, Polen, Oostenrijk, Zuid-Korea, Nieuw Zeeland, Zweden, Denemarken en Hongarije. Aguilera neemt dit jaar als jurylid deel aan The Voice. Dit zal ze in totaal drie seizoenen doen. In het vierde seizoen werd ze tijdens haar tweede zwangerschap vervangen door Shakira. In 2014 beviel Aguilera van een dochter.

In 2012 komt het album 'Lotus' uit, maar werd niet zo'n succes als haar eerste paar albums. De single 'Your Body' werd een bescheiden hit. In 2013 werden er wel een aantal succesvolle samenwerkingen aangegaan. Zo werd het nummer 'Feel This Moment', een samenwerking met Pitbull, een succes. Ook scoorde ze een grote hit met A Great Big World. Het nummer 'Say Something' uit 2013 werd uitgebracht in een versie met Christina Aguilera en bereikte de top in de internationale hitlijsten.

Na een jarenlange stilte kwam in 2018 de release van het album 'Liberation'. Het album is redelijk positief ontvangen door muziekcritici. De eerste single die werd uitgebracht van het album was 'Accelerate'. Het album bevat samenwerkingen met onder andere Anderson Paak, Kanye West, Ty Dolla Sign, 2 Chainz en Demi Lovato.
© 2019 - 2020 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Hits jaren 00: 2006In 2006 kwam er muziek in allerlei soorten genres. In de hitlijsten vonden we artiesten zoals Coldplay, Marco Borsato, A…
Hits jaren 00: 2003In 2003 kregen we te maken met grote hits van nieuwkomers zoals Coldplay en Black Eyed Peas. 2003 was ook het jaar van d…
Hits jaren 00: 2002Hits jaren 00: 2002In 2002 maakten we kennis met artiesten zoals Avril Lavigne, Sophie Ellis Bextor, Shakira en Las Ketchup. Ook kwam Pink…

Anastacia: Amerikaanse zangeres met rauw randjeAnastacia: Amerikaanse zangeres met rauw randjeAnastacia Lyn Newkirk werd geboren op 17 september 1968 in Chicago, Verenigde Staten. Ze scoorde onder meer hits met: 'I…
Avicii: Het succes en de tegenslagen van Tim BerglingAvicii: Het succes en de tegenslagen van Tim BerglingAvicii is de artiestennaam van Zweeds muziekproducent en DJ Tim Bergling (Stockholm, 8 september 1989 - Muscat, 20 april…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ian Smith From London, England, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/christina-mara-aguilera-1055.php
  • https://www.biography.com/people/christina-aguilera-9542394
  • https://www.christinaaguilera.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Christina_Aguilera
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mickey_Mouse_Club

Reageer op het artikel "Christina Aguilera: een popzangeres met diverse stijlen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!