InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Avicii: Het succes en de tegenslagen van Tim Bergling

Avicii: Het succes en de tegenslagen van Tim Bergling

Avicii: Het succes en de tegenslagen van Tim Bergling Avicii is de artiestennaam van Zweeds muziekproducent en DJ Tim Bergling (Stockholm, 8 september 1989 - Muscat, 20 april 2018). Hij behaalde grote successen in de hitlijsten met singles als 'Levels', 'Wake Me Up' en 'Hey Brother'. Hij wordt beschouwd als een van de populairste DJ's van de 21ste eeuw. Zijn succes eiste echter veel van hem en zijn gezondheid. De tragische dood van Berling wijst op zelfmoord. Volgens zijn familie omdat hij geen uitweg meer zou zien en rust wilde vinden. Bergling werd 28 jaar oud.

Ontdekking

Bergling werd geboren in Stockholm als zoon van Klas Bergling and Anki Lidén. Verder had hij nog een zus en twee broers. Op zestienjarige leeftijd werd hij beïnvloed door de muziek van Daft Punk en Swedish House Mafia. Dat inspireerde hem tot het maken van remixes, die hij postte op een muziekforum van Nederlands DJ Laidback Luke. Dit deed hij onder de naam Avicii, dat afgeleid is van Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel. Uiteindelijk leidden de remixes die hij online postte in 2007 tot zijn eerste platencontract.

Het succes

De single 'Seek Bromance' dat hij uitbracht onder de naam Tim Berg belandde in verschillende Europese hitlijsten. Ook in de Verenigde Staten, waar EDM (Electronic Dance Music) in populariteit steeg, begon de muziek van Bergling aan te slaan. De single 'Levels' die hij uitbracht onder de naam Avicii gaf hem ogenblikkelijk een sterrenstatus. Het nummer, dat een sample bevat van het lied 'Something's Got a Hold on Me' van zangeres Etta James, bereikte naast zijn thuisland, ook in Noorwegen en Hongarije de nummer 1-positie. In verschillende andere Europese landen kwam de single in de top 10 van de hitlijsten terecht. Hij ging vervolgens samenwerkingen aan met Madonna en Coldplay, die erg onder de indruk waren van zijn creaties.

De single 'Wake Me Up' uit 2013 werd Bergling's grootste hit. In maar liefst 27 landen wereldwijd bereikte de plaat de nummer 1-positie. In het jaar 2013 was het de best verkochte single in Nederland. Ook kreeg de single een plek in de Radio Top 2000.

Gezondheidsklachten

Het succes begon zijn tol te eisen toen Bergling in 2014 een festivaloptreden moest afzeggen. Hij werd geopereerd aan zijn galblaas en appendix. De levensstijl die hij op dat moment had, met weinig slaap en een alcoholistische verslaving, werd hem en zijn lichaam te veel. In 2016 kreeg hij een acute ontsteking aan de alvleesklier, dat hem deed besluiten definitief te stoppen met optreden. In de documentaire 'True Stories' over het leven van Avicii is het succes maar ook de neergang van dichtbij te zien.

Overlijden

Bergling overleed in Muscat, de hoofdstad van Oman, waar hij op dat moment verbleef in een hotel. Zijn broer arriveerde enkele uren nadat Bergling dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer. Volgens familie kon hij niet langer. In een verklaring laat ze aan entertainment tijdschrift Variety weten: "Toen hij stopte met toeren, wilde hij een balans in zijn leven zoeken om gelukkig te worden en bezig te zijn met wat hij het liefste deed: muziek maken. Hij worstelde met gedachten over zingeving, het leven en geluk. Hij kon niet meer, hij wilde rust vinden." De doodsoorzaak is nooit officieel gemeld. Als wordt er door de verklaring van de familie uitgegaan van zelfmoord.

Postuum

In april 2019 verscheen postuum de single 'SOS'. Ook wordt er anno 2019 een nieuw album verwacht van de dj.
© 2019 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
De Zweedse taalHet Zweeds (svenska) is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 9 miljoen sprekers. Het is de officiële…
Biografie: Beach BoysBiografie: Beach BoysDe Beach Boys zijn ontstaan in 1961 en opgericht door Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine.…
Zweeds: Het aangehecht lidwoordIn het Nederlands kennen wij het begrip aangehecht lidwoord niet. In de Noord-Germaanse talen, oftewel het Zweeds, Noors…
Kogelvrij vest: beschermingKogelvrij vest: beschermingIn sommige banen is een kogelvrij vest een vast onderdeel van de uitrusting. Denk aan de beveiliging, de mobiele eenheid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The Perfect World Foundation, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://www.theguardian.com/music/2018/apr/22/avicii-obituary
  • https://www.businessinsider.nl/avicii-pleegde-op-een-schokkende-manier-zelfmoord-meldt-tmz/
  • https://www.hln.be/showbizz/muziek/-broer-reisde-naar-oman-maar-kwam-te-laat-om-avicii-te-redden~ac6d66c63/
  • https://variety.com/2018/music/news/aviciis-family-issues-second-statement-he-could-not-go-on-any-longer-1202788415/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avicii

Reageer op het artikel "Avicii: Het succes en de tegenslagen van Tim Bergling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Laatste update: 01-05-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!