Anastacia: Amerikaanse zangeres met rauw randje

Anastacia: Amerikaanse zangeres met rauw randje Anastacia Lyn Newkirk werd geboren op 17 september 1968 in Chicago, Verenigde Staten. Ze scoorde onder meer hits met: 'I'm Outta Love' (2000), Paid My Dues (2001) en Sick and Tired (2004). Haar krachtige, soulvolle, rauwe stem, die door velen wordt geassocieerd met gekleurde zangeressen, viel op in een periode met popzangeressen als Britney Spears, Christina Aguilera en Jessica Simpson begin jaren 00.

Jeugd en ontdekking

In 1968, tijdens de geboorte van Anastacia, woonden haar ouders in Chicago. Haar vader Robert Newkirk werkte als clubzanger en haar moeder Diane Hurley was actrice, onder andere in Broadway-producties. Na de scheiding van haar ouders verhuisde de 14-jarige Anastacia met haar moeder mee naar New York. Daar ging ze naar school en begon ze in haar tienerjaren als danseres in de 1018 Club. Daar werden haar danskwaliteiten opgemerkt door een producer. Hij vroeg zich af of de jonge Anastacia toevallig ook goed kon zingen. Dit was het begin van haar zangcarrière.

In 1993 vloog ze naar Los Angeles voor het opnemen van haar eerste single 'One More Chance'. De plaat wist echter geen recorddeal op te leveren. Een vergelijkbare teleurstelling was er met haar tweede nummer 'Forever Luv', die ze samen met David Morales op nam. Anastacia trad sindsdien tot 1999 op als achtergrondzangeres van andere artieste. Zo zong ze met Jamie Foxx en Paula Abdul. Ondanks deze ervaringen was er nog altijd hoop op een toekomstige solocarrière. Deze kans ontstond nadat ze, op verzoek van haar manager, meedeed in de talentenshow 'The Cut' van MTV. In de finale trad ze op met haar eigen single genaamd: 'Not That Kind'. Ze won de talentenshow overigens niet. Wel leverde dit een recorddeal op.

Debuutalbum

Haar deelname aan de talentenshow 'The Cut' van MTV leidde tot het uitbrengen van haar debuutalbum 'Not That Kind'. De eerste single met videoclip die uitkwam van het album was 'I'm Outta Love' (2000). Het werd een hit. Vooral in Europa, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland bereikte de single de hoogste positie in de charts. De andere singles die uitkwamen van het album bereikten niet het succes van 'I'm Outta Love', maar werden bescheiden successen, waaronder: 'Not That Kind' en 'Cowboys and Kisses'.

Freak of Nature

Terwijl Europa sinds haar debuutalbum aan haar voeten lag, was het succes minder groot in de Verenigde Staten. Haar tweede album 'Freak of Nature', uit 2001, moest hier verandering in brengen. Maar de poging mislukte. Desondanks bereikte het album in meerdere Europese landen de toppositie. Bekende hits van het album zijn: 'Paid My Dues' en 'One Day In Your Life'. Het album bevat een mix van funk, pop en soul. Het nummer 'Don't Cha Wanna' werd mede geproduceerd door Stevie Wonder.

Gevecht tegen gezondheid

Ziekte van Crohn

Sinds haar dertiende heeft Anastacia te maken gehad met de ziekte van Crohn. Na een ingrijpende operatie, belandde zij in een rolstoel en moest zij weer opnieuw leren lopen. De ziekte leek in eerste instantie weg te zijn, totdat een producer haar een op fruit en vezel gebaseerd dieet wees. Dit dieet moest haar weer beter 'in shape' krijgen na de ziekte. Dit bleek een grote vergissing. Op haar negentiende kreeg ze te maken met verschrikkelijke pijnen en moest ze met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis. Door middel van een infuus in haar buik moest ze voeding binnen zien te krijgen. Ook kreeg ze een zeer hoge dosis vloeibare steroïden toegediend. In korte tijd nam haar gewicht toe en werd het haar dun. Die periode leerde Anastacia dat uiterlijk niet belangrijk is, maar gezondheid voorop staat. De ziekte van Crohn is iets waar Anastacia nog dagelijks mee te maken heeft, maar mee heeft leren omgaan.

Borstkanker

In 2003, na het uitbrengen van haar tweede studioalbum, kreeg Anastacia een scan ter voorbereiding voor borstverkleining. Uit deze scan kwam slecht nieuws, namelijk de diagnose borstkanker. Na intensieve radiotherapie werd ze genezen verklaard, maar de schrik zat er goed in. In navolging van deze tragische gebeurtenis, richtte ze een fonds op dat onderzoek mogelijk maakt naar borstkanker. Van onder andere de single 'Heavy On My Heart' uit 2005, gingen de opbrengsten rechtstreeks naar dit fonds toe.

Comeback

Nadat Anastacia voor het eerst te maken kreeg met borstkanker, bracht ze in 2004 het naar haar zelf genoemde 'Anastacia' uit. Naast 'Freak of Nature' was dit het tweede album dat de nummer 1-positie bereikte in de Nederlandse Album Top 100. In het daaropvolgende jaar bracht ze het Greatest Hits-album 'Pieces of a Dream' uit met daarbij een duet met Eros Ramazzotti: 'I Belong To You (Il Ritmo Della Passione)'.

Haar vervolgalbums Heavy Rotation (2008) en It's A Man's World (2012) behaalde niet het commerciële succes van haar voorgaande albums. In 2012 nam ze deel als jurylid bij The X-Factor UK.

Terugkeer van borstkanker

Toen ze in 2013 wederom met borstkanker te maken kreeg, ging Anastacia over tot borstamputatie. Een daaropvolgende chirurgische ingreep bezorgde haar blijvende littekens aan de weerszijden en achterzijde van haar lichaam. Haar geplande tour werd gecanceld tot ze in 2015 weer genoeg vertrouwen kreeg om het podium te betreden. Ze zegt geen angst meer te hebben tot het terugkeren van de ziekte, waar dan ook in haar lichaam.

Haar tweede comeback

De periode die ze doorstond na voor de tweede keer gediagnostiseerd te zijn met borstkanker, was de inspiratie voor haar album 'Resurrection' uit 2014. Het album behaalde bescheiden successen in de Europese hitlijsten. Het daaropvolgende album 'Evolution' (2017) werd minder goed ontvangen. In hetzelfde jaar toerde Anastacia als support-act met Lionel Richie mee tijdens zijn concertreeks.

In 2018 verhuisde Anastacia van Los Angeles naar Florida, in haar thuisland, de Verenigde Staten.

'We Will Rock You'

In december 2019 is Anastacia te zien in de Nederlandse versie van de musical 'We Wil Rock You'. In het stuk, met hits van Queen, vertolkt ze de rol van Killer Queen. In januari 2019 was Anastacia, met de producent van de musical, te gast tijdens het Musical Awards Gala 2019. Ook reikte ze de publieksprijs uit voor beste grote musical. Deze werd gewonnen door Disney's The Lion King.
© 2019 - 2020 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 00: 2004In 2004 kwam de Nederlandse rap tot leven. We maakten kennis met Ali B en Lange Frans en Baas B. Ook andere Nederlanders…
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
Hits jaren 00: 2000Hits jaren 00: 2000In 2000 gaan we een nieuw millennium in. Dat betekent nieuwe muziek. In de hitlijsten van 2000 zien we nieuwe artieste,…
Muzieknummers voor de openingsdans op een bruiloftJe trouwdag is zonder twijfel de mooiste dag van je leven. Uiteraard wil je dat alles vlekkeloos verloopt. Bij de voorbe…

Oerrock festival: muziekfestijn rond HemelvaartsdagOerrock festival: muziekfestijn rond HemelvaartsdagHet kleine dorpje Ureterp (in Friesland) staat een paar dagen per jaar centraal. Dan wordt namelijk het Oerrock Festival…
Christina Aguilera: een popzangeres met diverse stijlenChristina Aguilera: een popzangeres met diverse stijlenChristina María Aguilera (18 december 1980) is een Amerikaans popartiest. Ze werd geboren op Staten Island, New York, Ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Manfred Werner - Tsui, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.dailymail.co.uk/health/article-109012/How-Crohns-disease-helped-Anastacia-reach-top.html
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/anastacia-4236.php
  • https://www.express.co.uk/life-style/health/807744/Anastasia-breast-cancer-Strictly-Come-Dancing-health
  • https://www.allmusic.com/album/freak-of-nature-mw0000017733
  • https://www.dailymail.co.uk/home/you/article-3270557/Anastacia-second-battle-cancer-mightier-ever.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anastacia

Reageer op het artikel "Anastacia: Amerikaanse zangeres met rauw randje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Laatste update: 07-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!