The HU (band): Mongoolse metal met traditionele instrumenten

The HU (band): Mongoolse metal met traditionele instrumenten Halverwege 2018 verrees er plots een nieuwe, direct succesvolle band op het video-platform YouTube. Een band die in amper drie maanden tijd 'viral' ging en vele miljoenen views scoorde wereldwijd met twee verschillende songs. En dat terwijl het thuisland van de muziekgroep 'maar' 3 miljoenen zielen kent. Het Mongoolse The HU, daarvoor totaal onbekend, knalde door de kracht van YouTube richting internationaal sterrendom. Wie vormen The HU en welke instrumenten gebruiken deze Mongolen?

The HU via YouTube ontdekt

Wie anno 2019 op YouTube zoekt op het woord 'metal' of 'heavy metal' loopt kans in de suggesties die YouTube voorschotelt de metalband The HU tegen te komen. Zeker omdat de band al miljoenen keren is bekeken. In eerste instantie omdat de muziek van The HU zó uniek is, dat het is opgepakt door een handvol liefhebbers die de filmpjes van de band via social media hebben verspreid. Het bleek een gouden greep: door het sneeuwbaleffect groeide de populariteit van The HU enorm. Omdat er in 2019 maar weinig succesvolle bands uit Mongolië komen die metal spelen hebben de muzikanten, zeker gezien de speelstijl, een niche gevonden, zij het toevallig. Het is The HU eraan gelegen om de Mongoolse cultuur, die door het middeleeuwse Westen is beïnvloed, aan de man te brengen in andere delen van de wereld, maar het was volgens de band niet de bedoeling om zó snel al de wereld te veroveren.

Metal met traditionele instrumenten

The HU is in 2016 opgericht in de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbataar (Oelan-Bator) door de producer van de band genaamd Dashka, en samen met de bandleden Gala, Jaya, Temka en Enkush. The HU onderscheidt zich door het gebruik van Mongoolse instrumenten en traditionele zang 'vanuit de keel', gecombineerd met metal. Omdat daarnaast alleen het drumstel gebruikt wordt maar geen elektrische gitaren is de sound van The HU niet bombastisch en zwaar, wat over het algemeen in het traditionele metal gebruikelijk is. Naar eigen zeggen heeft de band dit bewust gedaan om de eigen Mongoolse identiteit te behouden. De bandnaam The HU betekent vanuit het Mongools letterlijk 'mens'. Omdat de leden van de band geïnspireerd zijn door de vroegere 5e-eeuwse Euraziatische krijgsmacht de Hunnen, onder leiding van Attila de Hun, noemen ze hun muziek ook wel 'Hunnu Rock". De songteksten gaan met name over oude Mongoolse oorlogskreten alsook poëzie, strijdliederen en overwinningstriomfen, het nomadische leven en Dzjengis Khan. Maar dit alles wordt niet zozeer verheerlijkt volgens de band. De teksten hebben juist een kritische lading met betrekking tot het verleden van Mongolië. Het land hoort volgens de band niet op te scheppen over haar vroegere daden, maar moet er juist van leren en het respecteren.

Mongoolse bandleden zijn muzikaal ervaren

Alle vier de bandleden hebben hun sporen verdiend als muzikant. In de eerste plaats door scholing waarbij een bachelor of hoger is behaald door de heren. En in de tweede plaats door het al jaren veelvuldig toeren door Azië en landen aangrenzend aan het werelddeel. Door de verovering van de wereld via YouTube waren er anno 2019 concerten gepland in Europa en de Verenigde Staten. Velen bleken al snel uitverkocht te zijn.

The HU band en de Mongoolse instrumenten

De muziekinstrumenten die de bandleden van The HU gebruiken zijn ongebruikelijk in de traditionele metal. In feite zijn het stuk voor stuk instrumenten die voornamelijk in Mongolië worden bespeeld. Daarbij inbegrepen ook het expliciete gebruik van de keel bij het zingen waarbij bijzondere klanken worden voortgebracht.

Leadzander Gala: keelzang

Galbadrakh Tsendbataar oftewel Gala doet de zang en bespeelt de 'morin khuur'. Het keelzingen, of ook wel boventoonzang genoemd, vergt enorm veel oefening, concentratie en stembeheersing omdat naast de door de stembanden veroorzaakte grondtoon, de boventonen worden versterkt zodat er een soort extra stem wordt waargenomen. Dit heeft te maken met resonantie, wat wordt veroorzaakt door trillingen op een bepaalde frequentie. De boventonen worden dusdanig sterk geresoneerd dat deze als een aparte melodie gezongen kunnen worden.

Morin khuur of paardenviool

De morin khuur wordt ook wel paardenviool genoemd vanwege de paardenkop bovenop de hals. Het instrument staat symbool voor de Mongoolse natie. Het instrument heeft wat weg van een grote vierkante viool met een houten klankkast. De twee snaren zijn gemaakt van paardenhaar. Opmerkelijk is het feit dat de dikste snaar bestaat uit 130 haren van een hengst, terwijl de dunste snaar is gemaakt van 105 haren van een merrie.

Enkush: morin khuur en keelzang

Enkhasaikhan Batjargal oftewel Enkush bespeelt ook de morin khuur en is zanger, maar treedt meer op de voorgrond met de morin khuur dan Gala. Deze neemt juist weer de leiding met de zang.

Jaya: fluit, tsuur en jaw harp

Nyamjantsan Galsamjamts oftewel Jaya bespeelt de fluit, de 'tsuur' en de 'jaw harp'. De tsuur is een fluit van verschillende lengtes met maar drie tot vijf gaten. Zowel de tanden, de tong als de lippen worden gebruikt bij het bespelen van het instrument.
Ook Jaya heeft een aandeel aan het keelzingen.

Jaw harp

De jawharp is een klein tokkelinstrument van metaal waarbij het frame met de ene hand tegen de lippen of tussen de tanden wordt gehouden om zodoende met de andere hand een dun lamel aan te tokkelen. De mondholte wordt dan als een soort klankkast gebruikt. De grondtoon blijft dezelfde, maar net als bij keelzingen kunnen door middel van resonanties de klankkleur verandert worden.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Temka: tovshuur en achtergrondzang

Temuulen Naranbataar oftewel Temka bespeelt de 'tovshuur' en doet de achtergrondzang. De tovshuur is een tweesnarige luit met een vorm die sterk afhangt van de Mongoolse streek waar het instrument gemaakt is. Ook de maker zelf geeft er een persoonlijke touch aan. Meestal wordt de tovshuur afgewerkt met strak zittende dierenhuid. De ontdekkingsreiziger Marco Polo merkte op dat de Mongolen het instrument bespeelden voordat ze aan de strijd begonnen.

Studio-album The HU

Anno 2019 heeft The HU een studio-album uitgebracht genaamd Gereg (2019):
 1. The Gereg
 2. Wolf Totem
 3. The Great Chinggis Khaan
 4. The Legend of Mother Swan
 5. Shoog Shoog
 6. The Same
 7. Yuve Yuve Yu
 8. Shireg Shireg
 9. The Song Of Women

Eerder uitgebrachte singles

 • Yuve Yuve Yu (2018)
 • Wolf Totem (2018)
© 2019 - 2020 Writeright, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Mongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijnMongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijnMongolië is een land in Azië dat grenst aan Siberië, een groot gedeelte van Rusland, en China. Mongolië bestaat voorname…
De metalband KreatorDe metalband KreatorKreator is een bekende trashmetalband uit Duitsland. Ze bestaan al sinds begin jaren 1982, maar de band had toen een and…
Emo - JongerencultuurEmo is een stijl die van oorsprong is ontstaan uit nieuwe muziek in de jaren 90 van de vorige eeuw. Emo's worden vaak ge…

Beatles-nummers waarop slechts één Beatle is te horenBeatles-nummers waarop slechts één Beatle is te horenVan The Beatles verschijnen tussen 1962 en 1970 dertien studioalbums en enige tientallen singles. Als Paul McCartney op…
Oerrock festival: muziekfestijn rond HemelvaartsdagOerrock festival: muziekfestijn rond HemelvaartsdagHet kleine dorpje Ureterp (in Friesland) staat een paar dagen per jaar centraal. Dan wordt namelijk het Oerrock Festival…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "The HU (band): Mongoolse metal met traditionele instrumenten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writeright
Laatste update: 19-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!