InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Kate Bush: zang, dans en muziek

Kate Bush: zang, dans en muziek

Kate Bush: zang, dans en muziek Fenomenale stem, excentrieke dans en mooie teksten en muziek. Dat is Kate Bush die eind jaren zeventig net zo snel aan het muziek firmament begon als ze eind jaren tachtig verdween uit de spotlights. De inmiddels 49 jarige (1958) Kate werd al op zeer jonge leeftijd (16 jaar) aangeprezen door Pink Floyd legende David Gilmour en voordat ze 20 jaar werd stond de schitterende Wuthering Heights bovenaan alle hitlijsten. Met haar hoge stemgeluid voegde ze iets nieuws toe aan de bestaande muziek.

Met de nummers die volgden vestigde ze haar naam definitief;
  • Babooshka
  • The man with the child in his eyes
  • Donít give up, duet met Peter Gabriel
  • Cloudbusting, met een schitterende video waarin acteur Donald Sutherland een hoofdrol speelt
  • Running op that hill

Met deze hits haalde ze ook talloze awards binnen in Engeland, Amerika en ook een Nederlandse Edison.

Tot eind jaren 80

Kate werd in Bexleyheath geboren en deze dochter van Robert en Hannah Bush groeide samen met haar 2 broers op in East Wickham. Muziek zat in de familie en de Ierse invloeden van haar moeder zijn ook voelbaar in Kate haar muziek. Op haar 19e stond Wuthering Heights overal nummer 1 evenals haar debuutalbum The Kick Inside (EMI).

Om aan de hectiek van het snel maken van een vervolg succesalbum uit te komen richtte ze haar eigen bedrijf op (Kate Bush Music). Never for Ever en The Dreaming waren de vervolgalbums die haar eerder succesalbum wisten te evenaren.
Haar inspiratie deed ze op door naar films van Stanley Kubrick en Stephen King te kijken.

In 1985 werd het experimentele album Hounds of Love uitgebracht en haalde Madonna van de nr. 1 plaats af. Haar teksten kwamen steeds dichter bij haar te staan en in 1989 kwam The Sensual World uit. Kate bleek niet verschoond van enige zwarte humor en een van de nummers ging over een dame die met een onbekende man danst, wat later Adolf Hitler bleek te zijn.

Vanaf jaren 90

In de jaren 90 ging ze weliswaar door met muziek maken, maar de top die ze in de jaren 80 haalde werd niet meer gehaald. Ze maakte nog enkele videoís en wat kleinschalige filmprojecten. In die jaren verloor ze ook mensen die dicht bij haar stonden, o.a. haar moeder en kwam aan haar jarenlange relatie met basgitarist Del Palmer ook een eind. Ze werken nog wel samen. Na haar album The Red Shoes was ze jarenlang uit de publiciteit.

Na 12 jaar verscheen in 2005 haar album Aerial en kort daar achteraan kwam EMI met een grootste hits album The Whole Story. Haar oude nummers hebben nog niets aan kracht verloren!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Heading for a storm, VandenbergrecensieHeading for a storm, VandenbergNederland is altijd een leverancier geweest van uitstekende popmuziek. In de jaren 60 en 70 timmerden Shocking Blue, Foc…
Paso Doble uit SpanjeDe Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame i…
Gothic: De MuziekVele mensen vragen zich af wat gothic-muziek inhoudt. Deze vraag is heel erg simpel te beantwoorden: het is muziek waar…
Jeugdtheaterschool: vooropleiding voor dans, zang of theaterJeugdtheaterschool: vooropleiding voor dans, zang of theaterMet de populariteit van programma's als X-Factor, So You Think You Can Dance, The voice of Holland, Popstars, Holland's…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kate Bush: zang, dans en muziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 28-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!