InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Sir Laurence Olivier

Sir Laurence Olivier

Sir Laurence Olivier Alom gerespecteerd Engelse acteur en, regisseur. Hij haalde talloze prijzen binnen en toch is hij niet bij iedereen bekend. Van Shakespeare’s Othello, tot Hitchcock’s Rebecca tot de Nazih-hunter in The Boys from Brazil, hij heeft alles gespeeld.

Jeugd en adolescent

In 1907 werd hij in Dorkin, Engeland geboren als Laurence Kerr Olivier en groeide religieus op. Zijn vader was een Anglicaanse priester en nam de verzorging op zich. Zijn moeder stierf toen hij 12 was. Op de St. Christopher School theatre speelde hij in 1924 al, althans hij was 1e vervanger en een jaar later was hij stage manager bij Shakespeare’s Macbeth. Op zijn 15e kwam hij van school (St. Edward’s School) en speelde in de schoolproductie The Taming of the Shrew.

Op 17 jarige leeftijd startte hij op de Central School of Dramatic Art en in 1926 werd hij lid van The Birmingham Repertory Company.

Zijn carrière

Na wat eenvoudige taken kreeg hij in 1937 de mooiere rollen zoals in Hamlet en Macbeth. Zijn eerste filmrollen waren The Temporary Widow en The Yellow Ticket en wisselde hij af met grote rollen in Shaekespeare’s stukken als Hamlet, Othello, Macbeth en King Lear. Voor de film Wuthering Heights reisde hij naar Hollywood. De film werd een enorm succes en hij werd genomineerd voor beste acteur (Oscar). In 1940 maakte hij nog 2 filmhits Rebecca en Pride and Prejudice. Toen de oorlog uitbrak wilde hij zich aansluiten bij de RAF, maar door zijn contract bij de filmstudio ging dat niet door.

Na de oorlog stond hij weer in het theater met o.a. Arms and the Man en Richard III (van Shakespeare). Olivier was een van de grondleggers van het National theatre. Als directeur speelde hij zelf in 12 stukken en regisseerde hij er 9.

In de jaren 60 speelde hij in de film Othello, stond in the theater met The Recruiting Officer en een vernieuwde versie van The Merchant of Venice. In 1970 regisseerde hij Three Sisters.

Later in zijn carrière verscheen hij nog in films die wellicht beter in het geheugen liggen, zoals:
  • Sleuth (1972)
  • Marathon Man (1976)
  • The Boys forn Brazil (1978
  • Inchon (1982)

Prive

Na zijn ongelukkige huwelijk met Jill Esmond trouwt hij in 1940 met actrice Vivien Leigh, die hij in 1937 als tegenspeelster in Fire over England had leren kennen. In 1944 bleek ze tuberculose te hebben en na haar genezing bleek ze zwanger. Ze kreeg echter een miskraam en ze raakte depressief. Kwam hier weer uit, maakte films maar werd tijdens een depressieve periode net zo gemakkelijk vervangen. Het huwelijk “kwakkelde” en in 1958 was hun huwelijk voorbij. Zijn laatste partner tot zijn overlijden in 1989 zou Joan Plowright zijn.

Sir Laurence Olivier, een groots acteur, speelde in maar liefst 120 theaterstukken en 60 films.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
My Week With MarilynrecensieMy Week With MarilynMy Week With Marilyn vertelt het waargebeurde verhaal van de pas afgestudeerde Colin Clark die een baan ambieert achter…
Intouchables (film, 2011)Intouchables is een oorspronkelijk Franse film geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. De film is gebaseerd…
Regisseur Kathryn BigelowRegisseur Kathryn BigelowRegisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Sir Laurence Olivier"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 14-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!