De muziek van ABBA

De muziek van ABBA Wat heeft ABBA wat zoveel artiesten niet hebben. Je maakt een aantal succesvolle platen en stopt op je hoogtepunt. Meestal is dan na verloop van tijd de muziek gedateerd en kom deze nog tegen bij de “Golden Oldies” of iets dergelijks. ABBA niet …wat is dat toch?

Verleden

ABBA staat voor Agnetha, Bjorn, Benny, Anne-Frid. De 4 bandleden die in 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen met Waterloo leken even een van de vele eendagsvliegen te gaan worden. Niets is minder waar en na de Beatles zijn het de best verkopende artiesten, qua albums (> 350 miljoen).

Alle 4 hadden ze al een verleden in de muziek. De mannen in verschillende Zweedse bandjes en de vrouwen als solo artiest. Manager Stig Anderson bracht in 1971 de mannen samen en die brachten op hun beurt weer hun partner als achtergrond zangeressen in. Na een eerste bescheiden hitje (People need love) deden ze in 1973 voor het eerst mee aan het Nationale Songfestival, maar wonnen niet. In 1974 lukte het met Waterloo wel. SOS bracht de volgende hit en vanaf 1975 werd het succes verder doorgezet in de gehele wereld. Nummers als Fernando, Mamma Mia, Money money money, Chiquitita, Voulez-Vous of hun grootste hit Dancing Queen, stuk voor stuk wereldwijd grote hits. In 1983 werd er een “pauze” ingelast door manager Stig Anderson maar het werd uiteindelijk het definitief stoppen van de groep.

Benny en Bjorn gingen samen verder met het maken van muziek en dit resulteerde in 1984 tot de musical Chess. Tim Rice tekende voor de tekst. In Engeland werd de musical een groot succes en ze hadden de smaak van musicals te pakken. In 1999 zag Mamma Mia, naar de gelijknamige hit, het levenslicht en is wereldwijd een enorm succes geworden. Agnetha en Frida gingen solo, wat bij Frida nog resulteerde in het album Something’s Going On, geproduceerd door Phil Collins. 1,5 miljoen exemplaren gingen over de toonbank, maar daarna lukte het Frida niet meer succesvol te zijn en inmiddels is ze gestopt. Agnetha had met enkele singles succes, Never Again, The heat is ons en Wrap your arms around me werden aardige hits en ging 1,4 miljoen keer over de toonbank.

Heden

De golden verzamel CD’s van ABBA (1992 en 1993) zijn erg enorm verkochte albums gebleken en de musical Mamma Mia met weliswaar een dun verhaaltje en allemaal liedjes van ABBA is wereldwijd ook een hit geworden. Sinds kort draait de speelfilm ook in de bioscoop.

Wat maakt dat deze muziek niet als gedateerd te boek staat en alleen af en toe nog uit een stoffig archief wordt opgediept?
Natuurlijk roept de muziek bij met name veertigers herinneringen op, maar de muziek en haar teksten zijn ook tijdloos. De muziek blijft hangen en de teksten zijn nog gewoon actueel.

Als dergelijk succes te verklaren zou zijn dan zou het veel meer gekopieerd worden, maar af en toe is er een artiest of groep die dit voor elkaar krijgt en een duidelijke plaats in de historie van de popmuziek opeist. ABBA is zo’n groep!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou…
Hits jaren 70: 1976Welke nummers waren in 1976 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Theaterrecensie musical 'We will rock you'recensieTheaterrecensie musical 'We will rock you'Van den Ende staat, of je houdt van zjin musicals of niet, garant voor kwaliteit in datgene wat hij laat zien. We will r…

Hoe word je zanger of zangeres?Hoe word je zanger of zangeres?Zanger of zangeres worden, hoe doe je dat? Het eerste wat je nodig hebt is een stem die een beetje prettig klinkt. Het i…
Amália Rodrigues; de koningin van de fadoAmália Rodrigues; de koningin van de fadoSmachtende woorden als, lijden, hartzeer en heimwee begeleid met weemoedige klanken zijn kenmerken van het prachtige Por…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De muziek van ABBA"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 17-07-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!