InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Hoe word je een Dj? Een interview met Dj Chainsaw van THC

Hoe word je een Dj? Een interview met Dj Chainsaw van THC

Hoe word je een Dj? Een interview met Dj Chainsaw van THC Toen Dj Chainsaw in 1989 in discotheek The Escape in Amsterdam een scratch showcase bijwoonde van de Amerikaanse Dj Cash Money uit Philidelphia, wist hij het zeker: hij moest en zou zelf ook Dj worden…Hoe word je een DJ? Ik besloot het hem te vragen in een interview per telefoon. Zijn boodschap aan beginnende Dj’s: ‘Als je talent hebt, dan kom je er wel…’ Dj Chainsaw in een bekende Dj in Nederland, maar ook over de grens is hij geen onbekende meer. In Nederland is hij nog steeds (update 2011) wekelijks op TV in 101 Barz TV te zien. In mei 2011 opende hij de deuren van zijn spiksplinternieuwe Dj School First Element. (HipHop, House, Beat, alles wat je maar wilt leren...) Hacken, scratchen, draaien... De prijs van de opleiding en cursussen/workshops heeft hij zo betaalbaar mogelijk gehouden. Iedereen moet de kans krijgen om zijn talent te ontwikkelen. De opleiding tot Dj, cursussen en workshops kan je bekijken op de website van zijn Dj School in Amsterdam.

101 Barz TV

DjChainsaw is regelmatig te zien bij 101 Barz TV.

Dj Worden

Hoe wordt je een Dj? Als je eenmaal door de muze gebeten wordt... Dj Chainsaw is een bekende naam in de HipHop scene. Twee jaar geleden trad hij regelmatig op met de click van THC, die letters staan voor Tuindorp Hustler Click en niet perse voor tetrahydrocannabinol, de werkzame stof in Cannabis. Dat moet ik maar als een mooie speling van het lot beschouwen. Dj Chainsaw trad op de vreemdste plaatsen op, van Lutjebroek tot in New York. De meeste mensen schatten hem 25 jaar maar zijn echte leeftijd ligt wat hoger. Hij heeft erin toegestemd dat ik hem ’s avonds opbel. Hij heeft het nogal druk; hij vertelt me dat hij net een nieuw huis heeft gekocht en dat hij momenteel tussen de verhuisdozen leeft. Een van zijn dochtertjes huilt op de achtergrond, er loopt een spin door haar bed. ‘Of ik haar misschien even gerust zou willen stellen.' ‘Natuurlijk,’ antwoord ik. Even later praat ik met zijn dochtertje aan de telefoon. Ze huilt niet meer. We praten over de persoonlijkheid van spinnen en over het aantal paar schoenen dat spinnen nodig hebben als ze een schoenenwinkel binnen stappen. Ze verzint een naam voor de spin, en bang is ze niet meer. Dan krijg ik haar vader weer aan de lijn. Het interview met Dj Chainsaw kan beginnen. Ik wil weten hoe je dj wordt. En hoe zit dat met de opleiding tot dj?

Dj worden, hoe of wat?

Wanneer en waar ben je geboren?

Op 9 april in 1969, in Amsterdam Zuid.

Hoe heb je je jeugd beleefd?

Mijn vroege jeugd bedoel je? Erg vrij, en redelijk onbezorgd. De problemen komen altijd later.

Hoe word je een DJ?
Door een setje draaitafels te kopen en een mixer en dan héél veel te oefenen. Je moet super gedreven zijn. Wat me goed bijstaat is dat ik op een koopavond een draaitafeltje kocht. Dat was denk ik rond een uur of 20.00 thuis aangesloten. Ik ben gaan ‘cutten’ en vervolgens staat mijn moeder in de deur opening in haar lichtblauwe badstof pyjama en zegt: ‘jongen, wanneer ga je nou eens slapen? Het is al half 4!” Ik keek op mijn horloge en inderdaad, ik kon het niet geloven. Voor mijn gevoel was ik nog geen 10 minuten bezig.

Tips voor beginnende Dj's?

Les nemen op mijn (of een) dj school. En dan veel oefenen, dat is het allerbelangrijkste. En gewoon dingen durven doen, dingen durven uitproberen, niet te lang nadenken of het wel goed is wat je doet. En natuurlijk opletten op school bij het vak ‘commerciële economie.’ (lacht) O ja, zorg ook dat je een beetje af weet van webdesign, dat is altijd handig. Luister..., als je talent hebt dan kom je er wel.

Hoe zou je jezelf omschrijven als je aan je vak als DJ denkt?

De greatest of all time? (lacht luid) Nee serieus? Hm… ik ben obsessief en Perfectionistisch.

Je bent in de DJ en in de HipHop scene een bekende naam. Hoe is het allemaal begonnen?

Ik zat al een tijdje in de HipHop scene. Sommigen gingen rappen, anderen deden aan graffiti art, en ik wist het niet zo goed. Tot ik in 1989 een scratch showcase zag van Dj Cash Money, een Amerikaanse dj uit Philidelphia, die in de jaren 87 / 88 de absolute top was op het gebied van ‘scratch mixing’ zoals het toen genoemd werd. Hij was te gast in de “Escape” op het Rembrand plein in Amsterdam samen met Mc Marvelous, waarmee hij op dat moment een club hit mee had “All the ugly people B quiet” Wat deze dj daar deed heeft me vanaf die avond niet meer los gelaten. Ik moest en zou dat ook kunnen. Ik kocht de volgende dag een gaar draaitafeltje, want veel geld was er niet, en ik begon met scratchen. Niet veel later werd ik ontdekt door Ulrich Saba, een vriend van me had me bij hem getipt. Deze man organiseerde Dj Battles in de Metropool in Zaandam. Ulrich Saba is ook een beetje de man achter Eric-E.

Bij welke bands en evenementen heb je zoal gedraaid?

Bij heel veel rap acts, echt de grondleggers van de hiphop in Nederland zoals Suga Cane, Rowdy, E-Life, Richie van Duvel Duvel, Candela, en momenteel dus THC. Eigenlijk zo’n beetje iedereen die ook maar een bijdrage heeft geleverd aan de hiphop scene zoals deze hier nu bestaat in Nederland. Maar ik heb ook gescratched voor internationale artiesten zoals Boss AC uit Cape Verdie en Das Primeiro uit Angola. Als dj heb ik op de meest gekke plaatsen gedraaid, van lutjebroek tot New York. Op mijn website kan je meer informatie vinden als je een en ander specifieker wilt weten.

Ben je wel eens genomineerd voor een prijs als DJ?

Verschillende keren. Ook voor de Urban Awards. (Lacht hard) Ik herinner me nog goed dat ik daar heen ging… wacht, ik ben alleen even kwijt waar dat gehouden werd. Volgens mij was het in Rotterdam, in een groot stadion nota bene. Het zag er allemaal heel veelbelovend uit, totdat je binnenkwam. Er zat misschien maar 30 man. (lacht hard) Nu is dat allemaal anders hoor, door de commercie laten ze het allemaal veel groter lijken dan het werkelijk is.

Je speelt al een paar jaar bij de bekende rap-band THC, kan je daar iets meer over vertellen?

THC is een groep die ik qua opbouw en succes vergelijk met Wu Tang clan uit New York. Groot geworden vanaf de straat. Solo was iedereen wel wat aan het rommelen zonder veel succes totdat Rocks en Tuniz samen THC oprichtten. Het begon allemaal met mixtapes die via internet heel snel hun weg vonden naar ons publiek, de straat. Rocks was mijn kleine buurjongetje, die ik langzaam zag groeien tot de meer dan volwaardige artiest die het nu is. THC is de enig echte onafhankelijke platenmaatschappij die alles zelf doet.

Als ik je op TV zie vind ik je altijd een van de knapste DJ's die ik ooit gezien heb, denk je dat je uiterlijk ook een reden is waarom je vaak in clips te zien bent?

(Lacht luid) Knap? ... Ik? Meer Robert de Niro 'kinda' knap bedoel je zeker? Nee, ik denk dat het meer te maken heeft met de ‘naam’ die ik als Dj in de underground hiphop scene heb opgebouwd.

Hoe kwam je als DJ aan je eerste optredens, je eerste gigs? Wat het husselen of ronselen?

Het was meer een kwestie van experimenteren. Vrienden van mij, Max en Foxer heten ze, begonnen als eersten met het organiseren van wat men nu “Urban” feesten noemt. In de discotheken Escape, op het Rembrandplein, en de Metropool in Zaandam. Scratchen kon echt bijna nog niemand in die tijd en het selecte groepje dat het wel kon had het eigenlijk een beetje aan de wilgen gehangen. Foxer vroeg me om tussen de acts door wat ‘instrumental’ te draaien zodat de host voor die avond niet in een totale leegte viel als hij de tijd tussen de acts moest volpraten. Op een avond was er een act waarbij de artiesten zich tijdens hun show moesten omkleden. Foxer kwam met het idee om die tijd op te vullen met een scratchshow. Ik verklaarde hem voor gek en ik zei: ‘man, daar zit toch niemand op te wachten?’ Ik had niks voorbereid maar het moest wel even in ene geïmproviseerd worden want de artiesten hadden 5 minuten nodig om zich om te kleden. Afijn, ik heb 2 platen gepakt en heb gewoon maar wat geïmproviseerd. Die 5 minuten bleken achteraf de meest succesvolle act van de avond te zijn. Sindsdien draaide ik vast op alle feesten van Foxer. Zo komt van het een het ander in het leven.

Hoe wordt je geboekt en hoe maak je tijd vrij voor nieuwe boekingen, aangezien je ook een gezin hebt?

Geboekt worden... Mensen bellen me op. Uiteraard moet je gezien blijven. Een maandje uit de scene en mensen denken dat je gestopt bent. De concurrentie is moordend dus marketing is heel belangrijk, en laat ik daar nou net geen held in zijn. (lacht luid) Met het gezin erbij is het inderdaad wat moeilijker geworden om elk optreden aan te pakken, ik werk nu dan ook als product specialist voor Numark. Het is een dj merk wat ook een enorme spurt heeft gemaakt en wat tot een echt A-Merk is uitgegroeid als het aankomt op Dj apparatuur.

Welke bands vindt jij zelf goed?

Zoveel. Van Prodigy tot Jay-Z tot Amy Winehouse, Lil Wayne tot de hardrock van ‘System of a down,’ je kan het zo gek niet noemen of het kan me wel raken.

Discografie

Dj Chainsaw werd op 9 april 19 onder de naam Niles Liqui lung, te Amsterdam geboren. Hij groeide op aan de Hobbemakade in Amsterdam Zuid. Zijn vader was docent natuur en scheikunde en zijn moeder keramiste. Na de lagere school bezocht hij het gymnasium, vervolgens het VWO, HAVO en VMBO, om uiteindelijk zijn schooltijd zonder diploma af te ronden. School kon hem onvoldoende boeien, ondanks dat hij wel goed leren kon. Zijn moeder overleed toen hij 19 jaar was. Al jong bleek dat hij talent had voor muziek. Niet lang nadat hij zich actief bezig begon te houden met ‘mixen’, ‘cutten’ en ‘scratchen,’ was hij niet meer weg te denken uit de HipHop scene. Hij heeft zijn horizon verbred met House en eigenlijk met alle stromingen in de muziek kan hij wel mee overweg. Naast zijn optredens als Dj werkte hij achtereenvolgens als assistent van wereldkampioen goochelaar Tel Smit, als verzekeringsadviseur, bij bedrijven waar computers werden verhuurd en verkocht, en bij NUMARK, een bedrijf wat muziekapparatuur voor onder andere DJ’s verkoopt. Chainsaw is als Dj nauw betrokken (geweest) bij de HipHop band THC. De band THC brengt hun platen uit onder het label van thcrecordz.nl. Momenteel (update 2011) treedt Chainsaw wekelijks op voor TV, reist door Europa en naar de andere kant van de werled, voor optredens, en hij geeft les op zijn Dj School First Elements, in Amsterdam. (Zie aan het begin van dit artikel voor meer info over de school.) De lijst van clubs waar Dj Chainsaw heeft opgetreden is oneindig, maar de belangrijkste zijn:

Nederland:
Escape Theater, Het Metropool Zaandam, Het Prinsenhof (De Kade) Amsterdam, Cartouch in Utrecht, Felini in Utrecht, Vrije Vloer in Utrecht, Club More in Rotterdam, Paradiso, Melkweg, IT, Winston, Rotaanhuis, Mazzo, de Wereld, Da Bounce, Kings, Place, Nighttown te Rotterdam, Imperium te Rotterdam, Lexion, Marcanti.

Londen
Club BLA

New York
Club New York
Hammerstein Ballroom


Lisabon
Club Luanda
Ritz Club


Duitsland
Index

Antwerpen
Funk U

Zwitserland
Club XXL

Luanda
Miss Angola

Tour Angola
Met Boss AC

Tour Paramaribo
Met Fresh wagon

Lees verder

© 2008 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…
Opleiding kleuranalyseOpleiding kleuranalyseEen opleiding kleuranalyse biedt je de grondbeginselen van de kleuranalyse aan. De kleurenanalyse gaat uit van vier basi…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Een cursus interieurontwerpen volgenEen cursus interieurontwerpen volgenInterieurontwerpen is een thema dat vele mensen boeit. Wanneer je er meer over wilt leren en dit ook in de praktijk wilt…
Bronnen en referenties
  • http://www.numark.com/
  • THCRECORDS
  • Chainsaw (The Legend)

Reageer op het artikel "Hoe word je een Dj? Een interview met Dj Chainsaw van THC"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Beroepen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!