Elvis, het fenomeen

Elvis, het fenomeen Wie kent Elvis niet, de veel te jong overleden rasartiest. Maar hij heeft wel wat nagelaten in de geschiedenis van de popmuziek.

Algemeen

Zoals de meeste van ons wel zullen weten werd Elvis Aaron Presley op 8 januari 1935 geboren en overleed hij op 16 augustus 1977. Hij was de helft van een tweeling. Zijn tweelingbroer Jesse Garon werd dood geboren. Zijn ouders Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley leefde arm en waren zeer religieus. Gospel werd Elvis dan ook met de paplepel ingegeven.

Start carrière

Op jonge leeftijd krijgt Elvis en gitaar voor zijn verjaardag en het is zijn oom Vester die hem les geeft. Zijn ouders vonden dat hij een mooie stem had en wordt opgegeven voor een muziekwedstrijd. Ook blijkt de jury onder de indruk.

Van school af wordt hij vrachtwagenchauffeur en in op 18 jarige leeftijd besluit hij, voor enkele dollars, een plaatje op te nemen in de Sun Studio. De secretaresse aldaar bleek zwaar onder de indruk en kreeg de eigenaar Sam Phillips zover hem uit te nodigen. In 1954 maakte hij zijn eerste plaatje. That’s allright Mama had direct impact in de omgeving en hij ging live optreden. Dat zag Tom Parker, ofwel de illegaal geïmmigreerde Nederlander Dries van Kuijk uit Breda, ook. Hij werd vanaf dat moment zijn manager en hij wist Elvis bij maatschappij RCA onder te brengen.

Als 21 jarige kwam Elvis voor het eerst op de landelijke televisie in de Stage Show. Datzelfde jaar werd zijn eerste gouden plaat een feit (Heartbreak Hotel). O.a. Love me Tender, Hound Dog, Jailhouse Rock het werden stuk voor stuk grote hits. Hij maakte de ene na de ander succesvolle plaat.

Impact op de Amerikaanse jeugd

Waar hij ook kwam, zijn impact was immens. Elvis de Pelvis (pelvis staat voor bekken), zoals hij genoemd werd vanwege zijn bewegingen met heupen en bekken, wist de “truttige” Amerikanen in de jaren 50 te onttrekken aan dit imago. De ouders vonden Elvis uiteraard niets, maar de jeugd in de jaren 50 liep weg met hem. Hij stond voor het veranderende, rebelse van eind jaren 50.

Het leger en Europa

In 1958 moest hij als dienstplichtige het leger in en men had verwacht dat zijn populariteit nu af zou nemen, maar niets was minder waar. Hij kwam in Duitsland terecht en de gekte ging gewoon door ook al heeft Elvis nooit live opgetreden in Europa.

Tom Parker had geen paspoort, door in het Amerikaanse leger te dienen was hij geen Nederlander meer en hij had niet het Amerikaanse paspoort aangevraagd. Hij kon dus niet naar het buitenland en zeer waarschijnlijk heeft dit Elvis uit Europa weggehouden.

Acteur

Hoewel Elvis redelijke acteertalent had, waren zijn films geen culturele hoogstandjes. In 1956 kwam zijn eerste film uit, Love me Tender. Blije niemendalletjes, in een contract waar Elvis behoorlijk werd vastgelegd, werden aan de lopende band gemaakt en de invloed van manager Tom Parker was duidelijk merkbaar. Uitmelken van zijn succes dus. Elvis volgde netjes alles op en deed nooit moeilijk.

Comeback als artiest

Toen hij onder de Hollywood contracten uit was ging hij weer touren en kwam op televisie bij NBC. Het zou later de bestbekeken show worden. Las Vegas met de glitter en glamour shows werd veelvuldig aangedaan. In zijn jumpsuits doorkruiste hij de Verenigde Staten met als hoogtepunt de Aloha from Hawaii show die via de satelliet over de hele wereld werd uitgezonden. Bijna 1,5 miljard mensen hebben de show gezien, ongekend voor die tijd.

Priscilla

In Duitsland had hij zijn latere vrouw Priscilla Ann Beaulieu leren kennen en zij was op Graceland ingetrokken. Vanwege haar leeftijd trouwde ze pas in 1967 en werd binnen het jaar dochter Lisa Marie geboren.

Einde van een tijdperk/overlijden

In 1973 maakte Priscilla een einde aan hun huwelijk en vanaf dat moment ging het bergafwaarts et Elvis. Slechte leef- en eetgewoontes en een toenemend pillengebruik wat in 1977 resulteerde in zijn dood. Hij werd in zijn badkamer gevonden en zou door een hartstilstand gekomen zijn. De sporen van de medicijnen waren duidelijk zichtbaar en mogelijk is een overdosis hem fataal geworden.
Uiteindelijk is hij op zijn eigen landgoed, Graceland, begraven. Tot op de dag van vandaag een waar bedevaartsoord voor fans.

Tot slot

Een geboren artiest en eenvoudige jongen die een kentering heeft bewerkstelligd in de Amerikaanse, brave, burgerlijke cultuur heeft zijn stempel voor eeuwig geplaatst.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Elvis PresleyElvis Presley: Sommige mensen beweren dat hij nog leeft, anderen hebben zijn hele muziekcollectie compleet. Hoe je het o…
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Dries van Kuijk aka Tom Parker, de manager van ElvisDit artikel gaat over Dries van Kuijk die ook wel bekend is onder de naam Colonel Tom Parker. Deze nederlander was de ma…
Hits jaren 60: 1960Hits jaren 60: 1960We luisteren maar wat graag terug naar de prachtige muziek uit de jaren zestig. In 1960 waren er veel verschillende arti…

Stijlicoon Marilyn MonroeStijlicoon Marilyn MonroeVoor Marilyn Monroe geen introductie, haar naam zegt bij iedereen iets. Indrukwekkend dat ze met een bescheiden film-tra…
Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice'Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice'Frank Sinatra, oftewel 'The Voice'. Wie heeft niet van deze legendarische Amerikaanse zanger gehoord? Met wereldberoemde…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Elvis, het fenomeen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 17-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!