Stijlicoon Marilyn Monroe

Stijlicoon Marilyn Monroe Voor Marilyn Monroe geen introductie, haar naam zegt bij iedereen iets. Indrukwekkend dat ze met een bescheiden film-trackrecord en bijna 46 jaar naar haar overlijden nog steeds een fenomeen is. Wie was deze dame die veel te vroeg gestorven is.

Jeugd

Norma Jeane Mortenson, haar officiële naam, werd op 1 juni in 1926 geboren in Los Angeles en op 5 augustus 1962 stierf ze daar. Haar ziekelijke moeder liet de opvoeding van Marilyn aan vrienden over. Ze probeerde het nog met haar dochter, maar stortte volledig in. Marilyn werd uit huis geplaatst en kwam bij de familie McKee terecht.

Adolescent

Op 16 jarige leeftijd trouwt ze, min of meer gedwongen door haar pleegouders, met haar buurjongen James Dougherty. Tijdens zijn militaire dienst periode poseerde Marilyn voor een fotograaf, liet naaktfoto’s maken en 4 jaar na hun trouwen ging het stel uit elkaar.

Hollywood

Vlak na de oorlog probeerde ze in Hollywood aan de bak te komen en onder haar later beroemd geworden naam kreeg ze een contract voor een kleine bijrol. Deze verviel tot nagenoeg niets op de snijtafel en ze was weer terug bij af.
Ze werkte wel aan zichzelf, haar houding, haar haar (in die periode werd ze blond) en nam ze acteer en zangles. Het “domme blondje” waar ze voor doorging hield ze zorgvuldig in stand en zo schoof ze langzaam Hollywood binnen.
Haar eerste grote rol was in How to Marry a Millionaire en werd opgevolgd door Gentlemen Prefer Blondes en The Seven Year Itch. Het succes lachte haar in deze periode toe.
In die periode trouwde ze opnieuw maar was het ook van korte duur. De honkbalster Joe DiMaggio was 7 maanden haar man.

Eigen producties

In de jaren 50 richtte ze haar eigen productiehuis op en verhuisde ze van Los Angeles naar New York. In 1956 trouwde ze opnieuw en nu met Arthur Miller en ze werd serieuzer. Haar eerste serieuze rol in The Prince and The Showgirl flopte helaas, dit terwijl de film zeker niet slecht was. Wellicht dat men haar in een serieuze rol niet wilde accepteren?!?
Arthur Miller schreef speciaal voor haar het script van The Misfits. Ze speelde hier samen met legendes Clark Gable en Montgomery Clift. De opnames, in de woestijn van Nevada, zouden een hel worden. Ze repeteerde tot diep in de nacht en samen met haar alcohol- en medicijngebruik gaf dit nogal wat problemen op de set. Ze werd door regisseur John Huston naar een afkickkliniek gestuurd. Arthur Miller vroeg de scheiding aan en werd in 1961 uitgesproken. De neerwaartse spiraal was ingezet.

Overlijden

Haar psychische problemen, mogelijk geërfd van haar moeder, verergerden door haar chronisch te noemen medicijngebruik. Op 5 augustus 1962 werd ze tenslotte dood aangetroffen door de huishoudster. Een overdosis zou haar fataal geworden zijn en het is dan ook betiteld als “waarschijnlijke” zelfmoord.
Er zijn ook complot theorieën over moord. Dit zou weer te maken hebben met de mogelijke affaire die ze met president John F. Kennedy en later met diens broer Bobby Kennedy zou hebben had.

Tot slot

Zeker geen domme dame, maar vanuit een verkeerde start, verkeerde begeleiding en mogelijk erfelijke psychische problemen veel te jong gestorven. Erg spijtig!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
My Week With MarilynrecensieMy Week With MarilynMy Week With Marilyn vertelt het waargebeurde verhaal van de pas afgestudeerde Colin Clark die een baan ambieert achter…
De liefdes van Marilyn MonroeDe liefdes van Marilyn MonroeMarilyn Monroe wordt gezien als één van de mooiste vrouwen van de 20ste eeuw. Meer dan 50 jaar na haar dood wordt het ch…

Madonna, the Queen of Pop, de beginjarenOp 16 augustus 2008 is ze vijftig geworden, maar nog steeds kan ze zich meten met de jonge sterren. Madonna veroverde ee…
Elvis, het fenomeenElvis, het fenomeenWie kent Elvis niet, de veel te jong overleden rasartiest. Maar hij heeft wel wat nagelaten in de geschiedenis van de po…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Stijlicoon Marilyn Monroe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 26-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!