InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Stamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilie

Stamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilie

Stamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilie De familie Sheen in Hollywood start met vader Martin. Inmiddels zijn zijn kinderen ook actief en niet zonder succes. Je zou kunnen zeggen dat zijn kinderen hem in succes zijn voorbijgestreefd. Een familie met het nodige talent, met als aanvang in 1940 bij vader Martin. Hoe ziet het plaatje er qua familie en succes uit?

Familie

Martin Sheen, oorspronkelijk Ramon Garardo Antonio Estevez, werd 3 augustus 1940 geboren in Dayton (Ohio) als oudste van 10 kinderen. Zijn ouders Mary Ann Phelan en Francisco Estevez waren respectievelijk Ierse en Spaanse immigranten. Het gezin leefde met het katholieke geloof en de naam Sheen is dan ook afkomstig van de katholieke aartsbisschop en theoloog Fulton Sheen.

Op 23 december 1961 trouwt hij met Janet Templeton en ze krijgen samen vier kinderen (drie zonen en één dochter). Emilio Estevez en Charlie Sheen zijn de twee talentvolle zonen die in vaders voetsporen getreden zijn. Ze hebben ook samen met hem in meerdere films gespeeld. Martin speelde onder meer de vader van Emilio in 'The War at Home' en Charlies vader in de succesvolle 'Wall Street', waar Michael Douglas de befaamde Gordon Gekko speelt. Ook in enkele afleveringen van Spin City spelen vader en zoon Charlie. Zijn toenmalige schoondochter actrice Denise Richards, destijds echtgenote van Charlie en moeder van zijn kinderen, is ook nogal eens Martin zijn tegenspeelster. Zijn enige dochter Renee en derde zoon Ramon hebben ook op de planken gestaan, maar halen niet het succes van oudere broers Emilio en Charlie.

Carrière

Reeds op jeugdige leeftijd is Martin al geïnteresseerd in acteren, maar zijn vader bleek niet zo'n groot voorstander van een acterende zoon. Vastberaden heeft hij toch geld van een priester geleend en is hij op weg gegaan naar de stad New York. Zijn sociale gerechtigheid werd aangewakkerd door Dorothy Day, die hij in New York leerde kennen. Politiek is hij lang actief gebleven en in 2007 stond hij nog pal voor de anti oorlogbeweging. Na 2007 is hij politiek wat naar de achtergrond geschoven.

In 1963 kreeg hij de kans in een aflevering van een science fiction serie te spelen, te weten 'The Outer Limits'. Daarmee begon het succes als acteur te lopen, want het daarop volgende jaar speelde hij op Broadway in 'The Subject Was Roses'. Hij combineert al vanaf de 60-er jaren theater, televisie met film en loopt op tot over de tachtig rollen. Daarnaast is hij vanwege zijn stemgeluid regelmatig de verteller in allerlei documentaires.
Enkele hoogtepunten zijn
  • The Cassandra Crossing uit 1976
  • Apocalypse Now uit 1979
  • Gandhi uit 1982
  • Wallstreet uit 1987
  • JKF uit 1991
  • Catch me if you can uit 2002
  • The West Wing voor TV van 2000 tot 2006
  • The Amazing Spider-man uit 2012

Prijzen

In The West Wing speelde hij voor televisie opnieuw een mooie rol waarvoor hij een Golden Globe mocht ontvangen. Ook heeft hij een Emmy in ontvangst mogen nemen. Apocalypse Now leverde hem 2 nominaties op, te weten Movie Award Beste acteur en BAFTA Award Beste acteur in hoofdrol.

Tot slot

Een rijke carrière met mooie rollen, talentvolle kinderen voortbrengen, politiek geëngageerd durven zijn én ook nog in staat zijn om in Hollywood een huwelijk van meer dan 55 jaar succesvol in stand te houden. Een bijzonder mens.

Lees verder

© 2008 - 2018 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…
recensieFilmrecensie: BordertownBordertown is een drama, gebaseerd op waargebeurde feiten, over de vrouwenmoorden in Juárez, Mexico, met Jennifer Lopez,…
Mark Wahlberg, zijn hits en flopsMark Wahlberg, zijn hits en flopsDe carrière van acteur Mark Wahlberg wordt gekenmerkt door de afwisseling van grote hits en enorme flops. Dat de acteur…
Dr. Martin Luther King: "I have a dream"Dr. Martin Luther King: "I have a dream""I have a dream". Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2018 is het 50 jaar geleden dat…
Onbekende bekende acteur Barry BostwickOnbekende bekende acteur Barry BostwickEr zijn van die acteurs en actrices die je zo niet direct bij naam kent, maar wel met enige regelmaat in allerlei rollen…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Stamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 24-11-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!