De vele gezichten van Rutger Hauer

De vele gezichten van Rutger Hauer Wie kent Rutger Hauer niet. Een van de weinige, zo niet de enige, Nederlandse acteur die enige naam in Hollywood heeft gemaakt. Deze acteur die voor bepaalde generaties de enige echte Floris was/is heeft meer dan 100 titels op zijn naam staan. Niet alles even succesvol, maar hij heeft wel de meest uiteenlopende rollen op zijn naam staan. Van studentenjongen, tot science fiction figuur, tot zware crimineel, tot Russische spion. You name it, hes done it!

Privé

Rutger Oelsen Hauer werd op 23 januari 1944 in Breukelen geboren als zoon van Arend Hauer en Teunke Hauer Mellema (beide amateurtoneel spelers). Hauer heeft jaren met zijn vrouw in de Verenigde Staten gewoond, maar had ook een woning in Nederland (Beetsterzwaag). Hier is hij op latere leeftijd weer definitief gaan wonen. Zijn privéleven heeft hij zijn hele carrière zorgvuldig en succesvol af kunnen schermen. Hauer is, na een kort ziekbed, overleden op 19 juli 2019.

Carrière

Het is Hauer met de paplepel ingegoten en op 10 jarige leeftijd, in 1955, stond hij al op de planken in Ajax. Zijn echte filmdebuut dateert van een jaar later, Rust en Ruimte. In 1967 ronde hij de Amsterdamse toneelacademie af en speelde bij toneelschap Noorder Compagnie. Zijn rollen waren toen al uiteenlopend van Shakespeare (Richard III) tot John Steinbeck (Of mice and men) en Joost van den Vondel (Joseph in Dothan).

Begin van bekendheid

In 1969 kreeg hij landelijke bekendheid met de televisiehoofdrol in Floris, een avonturenserie die zich in de Middeleeuwen afspeelde. Hoewel de serie historisch is en in onze gedachten jaren geduurd heeft, zijn er maar 12 afleveringen gemaakt van deze door Paul Verhoeven geregisseerde serie.

Na Nederland kwam Hollywood

Vanaf 1973 steeg zijn sterstatus o.a. door zijn hoofdrol in Turks Fruit, (gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers). Dit leverde Hauer eerste bijrol op in een Engelstalige film, The Wilby Conspiracy uit 1975. Een doorbraak bleek nog iets te vroeg en Hauer maakte weer een aantal Nederlandse films, veelal onder regie van Paul Verhoeven (o.a. Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en Spetters).

De laatste twee films maakte internationaal nogal indruk en was voor zowel Verhoeven als Hauer een springplank richting Hollywood. In 1981 startte hij zijn carrière daar met de film Nighthawks. Vanaf dat moment rolde de films als broodjes van de lopende band, een aantal films:
  • Blade Runner
  • The Hitcher
  • Blind Fury
  • Buffy the Vampire Slayer
  • Flesh & Blood
  • Batman Begins
  • Sin City
  • Salem's Lot (Televisiefilm)
  • Confessions of a Dangerous Mind

Vanaf jaren 90

In de jaren 90 speelde Hauer veel in B-films en tv-series. Hij speelde allerlei slechteriken in actie-, horror- en sciencefictionfilms. Vanaf 2000 speelt hij weer met enige regelmaat in A-films en niet zonder succes. Zo speelde hij in 2003 een rol in Confessions of a Dangerous Mind, het regiedebuut van George Clooney. Ook speelde Hauer in kassucces Batman Begins en in Sin City en is hij zo nu en dan in Europese/Nederlandse producties actief. Zo speelde hij Freddy Heineken in de film over diens ontvoering.
Met zijn diepe stem bleek hij ook bij uitstek geschikt om voice-over te zijn en heeft hij met veel succes een natuurserie ingesproken.

Biografie

All those moments is een Engelstalige biografie en inmiddels in het Nederlands vertaald in Hollander in Hollywood.

Tot slot

Hij staat in Nederland en in de wereld bekend als goed acteur, maar ook als de acteur met die diep blauwe ogen die een robot een menselijk tintje kon geven. Een nuchtere Nederland die mooi werk in Nederland en in Hollywood afgeleverd heeft.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jeugdheld FlorisJeugdheld FlorisVoor de jeugd van de jaren 60 was het dé held ... Floris. De zwart-wit serie uit 1969 heeft een onuitwisbaar plaatje ach…
Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…
Musical Soldaat van OranjeMusical Soldaat van OranjeWie kent niet de speelfilm van Paul Verhoeven, waar hij en Rutger Hauer de overstap richting Hollywood mee maakte. De pr…
Helden uit WO II: Soldaat van OranjeHelden uit WO II: Soldaat van OranjeIedereen kent de musical Soldaat van Oranje, veel mensen weten dat er ook een film is met Rutger Hauer in een prachtige…

Golden Earring, meer dan een rockbandGolden Earring, meer dan een rockbandWie kent ze niet, Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Misschien niet individueel van naam,…
Stamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilieStamvader Martin Sheen, een rijke acteursfamilieDe familie Sheen in Hollywood start met vader Martin. Inmiddels zijn zijn kinderen ook actief en niet zonder succes. Je…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De vele gezichten van Rutger Hauer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 26-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Nederlandse kleinkunst
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!