Golden Earring, meer dan een rockband

Golden Earring, meer dan een rockband Wie kent ze niet, Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Misschien niet individueel van naam, maar de Golden Earring kent iedereen. Al vanaf 1961 actief en niet weg te denken uit de vaderlandse popmuziek.

De start

In 1961 besloten George Kooymans en buurjongen Rinus Gerritsen om samen muziek te gaan maken. Met Fred van der Hilst en Hans van Herwerden completeerde ze de band en speelde in het weekend in de buurt allerlei covers. Hans van Herwerden werd vervolgens vervangen door Peter de Ronde en Jaap Eggemont vervangt drummer Fred van der Hilst. Frans Krassenburg wordt aangetrokken om te zingen.
De naam van de band werd bedacht naar aanleiding van de gelijknamige single van Peggy Lee.

Start carrière

In 1965 komt Freddy Haayen ze op het spoor, raakt geïnteresseerd en krijgt het voor elkaar dat ze een plaat kunnen opnemen, Please go. Dit nummer wordt nog datzelfde jaar en top-10 hit. DJ Willem van Kooten promoot de band ook nog eens stevig en met nummers als That day, Sound of a screaming day, Ive lost somebody en Just a little bit of peace in my heart stonden ze continu in de hitlijsten.

Hits

Ze volgde de muzikale wendingen in de muziek en scoorde hit na hit. Barry Hay volgde in 1968 Frans Krassenburg op en deze impuls versnelde het proces richting de Verenigde Staten. De S was er inmiddels af en de Golden Earring ging richting de VS en speelde avond aan avond voor volle zalen. Jimi Hendrix was geïnteresseerd in Rinus Gerritsen en ook Janis Joplin bleek weg te zijn van de muziek van de Golden Earring.

Radar love

Inmiddels is Cesar Zuiderwijk als drummer aangeschoven en in 1970 maken ze Back Home. De single wordt een topper evenals het vervolg zoals She flies on strange wings en Buddy Joe. In 1972 staan ze in Europa in het voorprogramma van The Who en de topper Radar Love komt in 1973 uit. In Europa maar ook in de VS floreert het nummer en wordt LP Moontan goud. In 1974 komt Robert Jan Stips even bij de band en kort daarna Eelco Gelling.

Het succes van Radar love wordt met mooie nummers als Ce soir, Sleepwalking en Bombay toch niet geëvenaard. Gelling ging er weer vandoor en de 4-mans formatie bleef over. Hits blijven dan vervolgens uit. Alleen Weekend Love doet het nog goed in de hitlijsten, maar het komt er niet meer uit. Ze vinden geen aansluiting bij de dan geldende normen in de muziek. Het ziet er even naar uit dat de band gaat stoppen.

Twilight zone

Op het moment dat ze er bijna het bijltje bij neergooien doet de LP Cut met hit Twilight zone het plots super. Deze plaat moest het afscheid worden, maar ook de VS pikte het nummer op en ze besluiten weer te gaan touren in de VS. Het wordt weer een succestour muzikaal, maar nu ook financieel.
Een goed jaar later komt When the lady smiles uit en stormt ook de hitlijsten binnen. De VS wordt weer succesvol aangedaan en dit keer pakt ook Canada het nummer op.
Terug uit de VS vindt er een Back Home concert plaats in Leiden. Het wordt opgenomen en onder de titel Something heavy going down uitgebracht.

Een aantal jaren wordt het stillen, financieel een strop rond een nieuw opgezette platenlabel, maar in 1991 zijn ze weer terug met de single Going to the run. Het akoestisch album The Naked truth wat volgt is weer een topper.
Ze staan vervolgens aan de basis van Anouk haar carrière en met allerlei activiteiten gaat het ze weer voor de wind.

Wisselend succes

Vanaf begin 2000 is het succes wisselend. The devil made us do it doet het goed, maar het voor de Olympische Spelen 2000 geschreven nummer Yes, were on fire doet niet veel.
In 2005 staan ze na 28 jaar weer op Pinkpop en datzelfde jaar komt een boek over de groep uit. Een jaar later doen ze sinds jaren weer eens met succes Ahoy en even later De Heineken Music Hal in Amsterdam aan. In 2008 pakken ze weer grote zalen als Ahoy op voor concerten.

Tot slot

De lijst met lps, cds en singles is enorm en ze krijgen het voor elkaar om iedere keer weer opnieuw een creatief item toe te voegen en daarmee het publiek te verrassen. Inmiddels zijn ze de 60 gepasseerd maar nog steeds still going strong!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…
Hits jaren 70: 1974Welke nummers waren in 1974 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 70: 1975Hits jaren 70: 1975Welke nummers waren in 1975 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 70: 1976Welke nummers waren in 1976 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Herman Brood, een grillige carriereHerman Brood, een grillige carriereBij het noemen van zijn naam krijg je automatisch de seks drugs en rock n roll mee, maar dat maakt hem niet minder r…
De vele gezichten van Rutger HauerDe vele gezichten van Rutger HauerWie kent Rutger Hauer niet. Een van de weinige, zo niet de enige, Nederlandse acteur die enige naam in Hollywood heeft g…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Golden Earring, meer dan een rockband"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 13-09-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Nederlandse kleinkunst
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!