Herman Brood, een grillige carriere

Herman Brood, een grillige carriere Bij het noemen van zijn naam krijg je automatisch de “ seks drugs en rock ’n roll” mee, maar dat maakt hem niet minder rasartiest en kunstenaar. Herman Brood helaas in 2001 zelf gekozen om niet meer te willen leven.

Jeugd en start carrière

Herman Brood geboren in Zwolle op 5 november 1946 kreeg op 1959 zijn eerste pianolessen. Op school was het geen hoogvlieger, maar het pingelen op zijn piano deed hij maar al te graag. In 1964 koos hij voor de Kunstacademie in Arnhem. The Moans was zijn eerste band en met deze band trad hij nogal eens op voor de Amerikaanse militairen die gelegerd waren in toen nog West Duitsland. Om wakker te blijven kreeg hij wel eens iets toegeschoven en de kans is groot dat daar zijn verslaving begonnen is.

In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards, maar werd er net zo snel weer uitgezet toen men er achter kwam dat hij drugs gebruikte. Een aantal “vage” jaren van inbraak en gevangenis volgde, maar in 1974 maakte hij weer deel uit van de reünie van Cuby and the Blizzards (voor de VARA-tv). Dit bracht hem er toe om muzikaal weer verder te gaan en speelde weer kort in een band om vervolgens met Jan Akkerman een album op te nemen. Hij maakte weer even deel uit van een groep, t.w. Vitesse, maar allemaal van korte duur.

Wild Romance

Brood speelde opnieuw even mee bij Cuby and the Blizzards en tijdens een van deze optredens leerde hij Koos van Dijk kennen. Hij werd zijn manager en is dit tot Brood zijn dood gebleven.
Brood verliet vervolgens Cuby and the Blizzards en begon een nieuwe band Herman Brood & His Wild Romance. In 1977 kwam Street uit en werd goed ontvangen en een jaar later kwam het nummer Saterday Night uit. Dit werd in Nederland en in het buitenland een grote hit. In 1979 deed hij mee aan Cha Cha en een filmhuwelijk met Nina Hagen maakte daar deel vanuit.
Hetzelfde jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten maar hij wist dit niet om te zetten in succes. In 1980 maakte hij Go Nutz maar werd geen succes en de band ging uiteen.

Huwelijk

In 1985 trouwt hij met Xandra Jansen en ze krijgen samen 2 dochters, Lola en Holly en nemen een dochter, Brenda aan.

Vervolg carrière

Zijn muziek werd langzaam verdrongen naar de achtergrond.
Zijn carrière vervolgt de grillige weg en hij acteert weer. Dit keer in een toneelstuk en een speelfilm. Daarnaast gaat hij niet onverdienstelijk schilderen (tijdens zijn leven werd zijn werk minder hoog aangeschreven). Hij maakt grote doeken en felgekleurd. Dit zou te maken hebben met het feit dat hij kleurenblind was. Zijn doeken spatten bijna van het doek, maar hebben wel iets “zwaars” en “negatiefs”.
In 2002 was er een overzichtstentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen en in 2005 werd het Herman Brood museum in Wageningen geopend.

Het einde

2001 was hij blijkbaar op. Afkicken ging niet meer en het lichaam had zijn tol geëist. Hij nam het heft in eigen hand en pleegde op 11 juli van dat jaar zelfmoord. Hij sprong van het Amsterdamse Hilton hotel af en had in zijn “afscheidsbrief” alleen staan “Maak er nog een groot feest van”.

In 2006 schreef Wild Romance gitarist Danny Lademacher nog een boek over zijn periode met Brood en de film over over Brood kwam ook dat jaar uit. Daniel Boissevain speelde Brood.

Brood, seks drugs en rock ’n roll, beter is het niet te krijgen!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodWestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodIn Amsterdam staat aan de Spaarndammerdijk een hotel dat eigenlijk bestaat uit twee hotels: een driesterrenhotel en een…
Herman Brood & his Wild Romance, ShpritszHerman Brood & his Wild Romance, ShpritszHet album “Shpritsz” betekende de definitieve doorbraak voor Herman Brood & his Wild Romance. In Nederland werd hij een…
Graf en begrafenis Herman Brood op ZorgvliedHerman Brood beëindigde zijn leven met een sprong vanaf het dak van het Hilton in Amsterdam, op 11 juli 2001. Enkele dag…
Herman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een…

Cinema Bizarre, echte namenCinema Bizarre, echte namenDe band 'Cinema Bizarre', die in 2005 tot stand kwam, wordt vaak vergeleken met de Duitse band Tokio Hotel. De bandleden…
Golden Earring, meer dan een rockbandGolden Earring, meer dan een rockbandWie kent ze niet, Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Misschien niet individueel van naam,…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Herman Brood, een grillige carriere"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 13-09-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!