InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Het fenomeen Jan Smit

Het fenomeen Jan Smit

Het fenomeen Jan Smit Van een klein jochie dat ontroerend Mama zingt tot de volwassen kerel waarbij alles wat hij aanraakt in goud verandert. Wat is die Volendamse spirit toch? Je zou haast gaan denken dat er iets specifieks gaande is met Volendammers en dat zal ook wel zo zijn, al is het maar de gedrevenheid en het gevoel voor muziek.

Jan, geboren als Johannes Hendricus Maria Smit op oudejaarsdag 1985 te Volendam is een van die mensen die heel ontroerend als Jantje Smit het liedje Mama zingt en dan nog versleten worden als zo’n volkszangertje die enkele hitjes zal maken, vervolgens de baard in de keel krijgt en waar je daarna nooit meer iets over hoort of ziet. Niets bleek minder waar, Jantje is Jan geworden en behalve een mooie dame aan zijn zijde maakt hij hit na hit.
Hoewel zijn lijst met hits al indrukwekkend is, is dit een greep uit die lijst:
  • Ik zing dit lied alleen voor jouw
  • Ave Maria
  • Het land van mijn dromen
  • Laura
  • Als de morgen is gekomen
  • Stilte in de storm

Het begin

Hij begon zijn carrière in het jongenskoor De zangertjes van Volendam o.l.v. Evert Beumer. Toen BZN met jong plaatselijk talent een nummer op wilde nemen, werd hij ontdekt en Mama werd een groot succes. Meer succesvolle liedjes in hetzelfde genre volgde.

Volgende stappen op het carrièrepad

Hij werd een van de grote exportproducten van Volendam (tot over de landsgrenzen), maar zijn stijl veranderde langzaam maar zeker naar een meer volwassen stijl. Het prachtige Laura, over een goede vriendin die gestorven is, is daar een voorbeeld van.

In 2005 werd er zelfs een realitysoap Gewoon Jan Smit bij de TROS uitgezonden. De Gouden Televisier Ring viel hem voor dit programma zelfs ten deel. Bij diezelfde omroep ging hij presenteren en ook die programma’s bleken succesvol en zal mede door zijn toedoen zijn. In 2007 pakt hij met de realityshow de draad weer op met Jan Smit, de zomer voorbij. De show komt vanuit Spanje en is iets anders van opzet.

Het zingen gaat gewoon door en in 2006 scoort hij maar liefst 2 nummer 1 hits (Als de morgen is gekomen en Cupido) en doet dat in 2007 nog eens dunnetjes over met Op weg naar geluk. Weer een nummer 1 hit.

Kleding

C&A gaat met hem in 2006 in zee voor een kledinglijn met zijn naam erop (J-style). Hij vervult hierin een adviesrol. Ook dit traject wordt een succes.

En dan 2007…

Dit wordt een vreemd jaar. Hij scoort opnieuw een nummer 1 hit met Dan volg je haar benen maar in oktober van dat jaar meldt hij dat er een knobbeltje op zijn stembanden is gevonden, hij geopereerd moet worden en hij een aantal maanden niet mag praten …. en zingen. Shows worden afgezegd en kan, de presentatie van het muziekprogramma moet hij laten schieten en zijn tour wordt vooruitgeschoven.

30 april 2008

Behalve de verjaardag van wijlen Juliana is er ook traditioneel het livespektakel van 538 op het Museumplein te Amsterdam en daar maakt Jan zijn rentree. Hij is weer helemaal terug.

In juli 2008 kwam zijn nieuwe single Stilte in de storm uit en weer wordt het een nummer 1 hit. En als we hem zo bezig zien is het einde nog lang niet in zicht.

Lees verder

© 2008 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jan Smit: biografie (zanger)Jan Smit: biografie (zanger)Jan Smit is een Nederlandse zanger uit het beroemde vissersdorp Volendam. Hij is getrouwd met Liza Plat en samen heeft h…
Jan Smit's relatie met YolantheJan Smit's relatie met YolantheJan Smit kwam in mei 2009 in het nieuws omdat hij en zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen uit elkaar gingen. Het p…
Liza Smit: biografie (vrouw van Jan Smit)Liza Smit, iedereen kent haar wel als de vrouw van de zanger Jan Smit. Maar wie is Liza Smit nou precies en wat is zij n…
Hits jaren 90: 1997In 1997 kregen we voor het eerst iets te horen van Jantje Smit. Ook werden er grote hits gescoord door artiesten zoals N…
Volendam: een toeristisch dagje uitNiet alleen voor toeristen is Volendam een geweldig dagje uit. Er is daar van alles te doen voor zowel jong als oud. Het…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het fenomeen Jan Smit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 05-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Nederlandse kleinkunst
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!